Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

CE ESTE NOU: Aspirina poate reduce riscul de melanom

STUDII DE CERCETARE CARE NE INTERESEAZA

Pe langa beneficiul in cazul femeilor care prezinta risc cardiac, aspirina poate reduce riscul de melanom—forma de can­cer de piele cu gradul cel mai mare de mortalitate—conform cercetarii publicate online in luna martie a anului 2013, in revista Cancer.

Studiul a inclus aproape 60.000 femei dupa menopauza, cu varste intre  50 si 79, inscrise in studiul Women’s Health Initiative. Cercetatorii le-au urmarit pe femei aproximativ 12 ani, tinand cont de factorii care pot creste riscul de cancer de piele, inclusiv utilizarea de creme de protectie solara, practicile de bronzare si diferentele in pigmentarea pielii.

Femeile care au luat aspirina au avut un risc de melanom cu 21% mai mic fata de femeile care nu au luat aspirina. Cu cat participantele au luat aspirina mai mult timp, cu atat a scazut riscul de melanom. Autorii sustin ca aspirina actioneaza prin reducerea inflam­atiei, care are un rol in dezvoltarea cancerului. Totusi, este important de retinut ca aspirina poate contribui la sangerarea gastrointestinala.

In prezent, aspirina nu este recomandata numai pentru prevenirea cancerului, dar daca iei deja aspirina pentru boala de inima, poti reduce in acest fel si riscul de melanom. Foloseste cu precautie aspirina, urmand sfatul medicului.

Articole pe aceasi tema:

- CE ESTE NOU: Legatura intre radiatia utilizata in tratamentul cancerului de san si bolile de inima

- CE ESTE NOU: Mai putina munca in gospodarie ar putea duce la ingrasare?

- CE ESTE NOU: Terapia manuala osteopata ajuta la ameliorarea durerii de spate