Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Boala Crohn

Boala Crohn

Boala inflamatorie cronica cu localizare la nivelul peretelui tractului digestiv, putand afecta teoretic orice segment de la esofag pana la anus, dar cu localizare in special in ultima portiune a intestinului subtire (ileita terminala) si la nivelul colonului.

Aspectul caracteristic al acestei afectiuni il reprezinta leziunile inflamatorii ulcerative transmurale (cuprind intreg peretele intestinal) ce pot determina complicatii de tipul stricturilor sau fistulelor.

Cauza bolii Crohn nu este cunoscuta. Cauze genetice, infectioase sau tulburari imunolgice au fost propuse, dar nici una nu a fost demonstrata cert.

Simptome

Simptomatologia este apropiata de celelalte boli inflamatorii ale colonului – rectocolita ulcerohemoragica si colonul iritabil.

 • Durere abdominala
 • Diaree
 • Sangerari in scaun
 • Febra, stare generala alterata, scadere in greutate

Diagnostic

Diagnosticul va consta in evaluarea atenta a medicului cu experienta in chirurgia colorectala sau gastroenterolog cu precizarea istoricului afectiunii si a antecedentelor personale ale pacientului, dieta, medicatie, particularitati ale tranzitului intestinal, urmata de:

 • Examenul digital rectal, examen in care medicul va introduce in anusul pacientului cu grija, degetul imbracat in manusa si lubrefiat pentru a evalua eventualele leziuni anale sau rectale atipice, tonusul sfincterian, etc.
 • Analize sangvine pentru a evalua o eventuala infectie
 • Analiza materiilor fecale pentru a evalua eventuale pierderi de sange, eventuala inflamatie sau infectie
 • Colonoscopie – examinarea colonului cu un telescop flexibil si luarea unei biopsii (o mica portiune din peretele colonic) pentru a preciza cu acuratete diagnosticul si a exclude un eventual cancer de colon
 • RMN abdominal

Tratament

Tratamentul in Boala Crohn vizeaza controlul inflamatiei, controlul deficientelor nutritionale si ameliorarea simptomelor.

Tratamentul consta in administrarea de medicamente si suplimente alimentare si interventii chirurgicale.

 • Steroizii sunt antiinflamatoarele cele mai folosite in tratamentul puseelor acute moderate sau severe. Puseele severe trebuie tratate in spital prin administrare intravenoasa si de multe ori in asociatie cu chimioterapice de tiplul ciclosporinei
 • Azatioprina este utilizata in afectiunile cronice cu pusee repetate care ar necesita tratament corticoterapic indelungat
 • Terapiile inovatoare anti-TNF sunt dedicate cazurilor severe si numai sub indrumarea medicului gastroenterolog.
 • Tratamentul chirugical in Boala Crohn vizeaza rezolvarea unor complicatii cum sunt: ocluzia intestinala, fistulele, abcesele abdominale sau sangerarile sau se efectueaza cu scopul de a indeparta o portiune afectata de intestin si in felul acesta, de a ameliora simptomatologia severa care nu raspunde la tratamentul medicamentos. Trebuie inteles este indepartarea zonei de intestin afectate amelioreaza simptomatologia, dar nu vindeca pacientul, boala de regula recidivand in zonele de intestin apropiate de cea excizata.
 • Uneori este necesara terminarea interventiilor chirurgicale prin efectuarea unei deschideri artificiale (stoma) a intestinului subtire (ileostoma) sau gros (colostoma) la nivelul peretelui abdominal. Frecvent este o conditie temporara, desi in anumite situatii stoma poate fi o solutie definitiva. Daca este nevoie de efectuarea unei stome, acest lucru va fi prezentat in amanunt de chirurgul care va efectua interventia chirurgicala, iar echipa de asistente care se ocupa de ingrijirea stomelor va oferi pacientului tot suportul.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.