EDU.REGINAMARIA.RO

7 reguli alimentare PRO-DETOX

Articol de Dr. Mihaela Bilic

Faceti exces de legume – sunt naturale, sanatoase, variate, bogate in antioxidanti, vitamine, minerale, fibre si apa, adica tot ce aveti nevoie pentru a fi in forma maxima.

Beti 1,5-2 litri de apa zilnic, fie ca e vorba de apa minerala sau plata, infuzie de plante, ceai verde sau ciorba de legume; conditia obligatorie de a elimina toxinele este sa existe suficienta apa in organism pe post de „caraus”. Nu uitati sa adaugati in apa zeama de lamaie care are efect depurativ.

Alegeti varianta integrala, fie ca e vorba de faina, paine, paste, orez sau cereale de mic dejun; este mai bogata in minerale si are un indice alcalin mai ridicat fata de varianta clasica.

Redescoperiti leguminoasele (fasole boabe, mazare, linte, naut) si fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale) – sunt bogate in proteine vegetale si fitonutrienti.

Consumati produse probiotice. 50% din functia de aparare a organismului este realizata pe seama imunitatii intestinale, de aceea este recomandat consumul regulat de alimente care contin fermenti vii (iaurt, drojdie), care refac flora bacteriana si amelioreaza digestia.

Mancati peste gras de minim 2 ori/saptamana, este bogat in acizi polinesaturati omega-3. Acestia sunt indispensabili bunei functionari a intregului organism, nu pot fi sintetizati in corpul uman si trebuie adusi prin alimentatie (acizi grasi esentiali).

Limitati consumul de alcool si renuntati la fumat. Alcoolul se metabolizeaza exclusiv in ficat si solicita inutil cel mai important organ din procesul de detoxifiere. Cat despre nicotina, este un concentrat de substante cu actiune nociva pentru toate tesuturile si organele.