Dictionar de analize

Somatostatina

Descriere

Somatostatina este un polipeptid, eliberat in tractul gastro-intestinal de celulele delta și de hipotalamus. Rolul lui este de a regla activitatea mai multor hormoni, inclizând gastrina, colecistokinina, glucagonul, hormonul de creștere, insulina, secretina, polipeptidele pancreatice, peptidele intestinale vasoactive, 5-HT, unii hormoni hipofizari. Rolul clinic al somatostatinei este limitat la timpul de înjumătățire de 3 minute, pe care aceasta îl are în circulație, din momentul administrării intravenoase.

Octreotida, un derivat octapepticic sintetic al somatostatinei naturale, poate fi administrat intravenos (30 minute), subcutanat (6-12 ore) sau intramuscular( lunar).Octreotida inhibă secrețiile patologic crescute ale hormonilor de creștere, ale peptidelor și serotoninei, produse în sistemul endocrin gastropancreatic. Cele mai comune indicații cuprind : tumori neuroendocrine, sângerări variceale, diaree refractară, hipoglicemie, imagistică în caz de somatostatinoma.

Indicatii

  • Suspiciune de somatostatinomă (în caz de: diabet zaharat, scădere în greutate,steatoree sau diaree, hipoclorhidrie și aclorhidrie)
  • Suspiciune de alte tumori neuroendocrine

Interpretari

Creșteri

  • Somatostatinomă
  • Tumori neuroendocrine
  • Pacienți tineri în episoade febrile

Scăderi

  • Niveluri scăzute au fost identficate la autopsia pacienților cu boala Alzheimer. Insă nu s-au dovedit incă legături între valorile modificate ale nivelului somatostatinei și aparariția demenței la pacienții tineri normali sau cu predispoziție pentru această boală.