Dictionar de analize

Nivelul de desipramina

Descriere

Desipramina este un antidepresiv triciclic, utilizat in prezent la pacientii diagnosticati cu depresie si rezistenti la antidepresive frecvent utilizate cum ar fi inhibitorii selectivi ai recapatarii serotoninei sau adrenalinei.

Desipramina a fost gasita utila in tratarea sindromului de colon iritabil. Produce mai putina sedare si constipatie in comparatie cu alte depresive.

Indicatii

Testarea nivelului de desipramina este indicata in suspiciunea de supradoza. Supradoza de antidepresive triciclice poate determina efecte neurotoxice (convulsii), anticolinergice (gura uscata, constipatie, retentie urinara) si toxicitate cardiaca.

Deoarece multi pacienti nu pot sau nu doresc sa ofere un istoric medical de incredere, testarea nivelului de desipramina are o importanta vitala si trebuie realizata la toti pacientii cu modificari ale starii psihice sau la cei cu convulsii.

Screeningul imunotestarii din ser/plasma/urina pentru antidepresive triciclice nu detecteaza antidepresivele mai noi, cum sunt inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei.

Desi beneficiul de decontaminare gastrointestinala este controversat, carbunele activ trebuie administrat in supradoza de antidepresive triciclice, in special cand se utilizeaza o formula cu eliberare sustinuta.

Interpretari

Nivelurile desipraminei sunt crescute in caz de supradoza.