Dictionar de analize

Mioglobina

158.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Testul de mioglobina poate fi utilizat pentru a detecta leziuni musculare. Mioglobina este o mica proteina care leaga oxigenul, ce se gaseste in inima si in muschii scheletici. Atunci cand muschiul inimii sau scheletului este ranit, mioglobina este eliberata in sange. Nivelul sangvin al mioglobinei poate creste foarte repede in leziuni musculare severe si poate fi masurat la cateva ore dupa o leziune.

Mioglobina este filtrata in sange de rinichi si este eliberata in urina. Uneori este cerut un test de urina pentru a evalua nivelul de mioglobina la persoanele care au suferit leziuni grave la muschii scheletici (rabdomioliza). Nivelul de mioglobina din urina reflecta gradul de leziuni musculare si , din moment ce mioglobina este toxica pentru rinichi, reflecta riscul de afectare a rinichilor. Uneori, testul pentru mioglobina poate fi folosit impreuna cu un test de troponina, ca un biomarker cardiac, pentru a ajuta la detectarea precoce a atacului de cord.

Nivelul de mioglobina in sange incepe sa creasca in 2-3 ore de la un atac de cord sau alte leziuni musculare, atinge cele mai ridicate niveluri in interval de 8-12 ore si, in general, revine la normal in decurs de o zi. O crestere a mioglobinei este detectabila mai devreme decat troponina, dar nu este la fel de specifica pentru afectarea inimii si nu va ramane ridicata la fel ca troponina. Desi un rezultat negativ al mioglobinei exclude in mod eficient un atac de cord, un rezultat pozitiv trebuie confirmat prin testarea pentru troponina.

Indicatii

Testul este comandat atunci cand o persoana a suferit leziuni ale muschilor cauzate, de exemplu, de o trauma sau de distrofie musculara.

Mioglobina nu este folosita pe scara larga pentru diagnosticul atacurilor de cord, deoarece a fost in mare parte inlocuita cu troponina, care este mult mai specifica. In cazul in care, testul de mioglobina este disponibil, poate fi comandat pentru evaluarea persoanelor cu dureri toracice suspecte pentru un atac de cord.

Mioglobina urinara poate fi comandata atunci cand au fost leziuni grave ale muschilor scheletici, ducand la defalcarea rapida a muschiului si se suspecteaza afectarea rinichilor.

Interpretari

O crestere a mioglobinei din sange arata ca au fost leziuni foarte recente ale tesutului muscular.

Nivelurile crescute pot aparea, de exemplu, la persoane care au avut:

  • Accidente cu trauma musculare
  • Convulsii
  • Interventii chirurgicale
  • Orice boala musculara, cum ar fi distrofia musculara
  • Inflamatia muschilor scheletici (miozita)
  • Infarct
  • Rabdomioliza

Nivelurile de mioglobina sunt in mod normal foarte scazute sau nu pot fi detectate in urina. Nivelurile crescute de mioglobina in urina indica un risc crescut de leziuni renale.

Cand se utilizeaza ca biomarker cardiac, o crestere a mioglobinei din sange poate insemna ca a fost present un atac de cord recent, dar, deoarece mioglobina se gaseste si in muschii scheletici, este necesar si un test de troponina pentru confirmare. Daca mioglobina nu creste in decurs de 12 ore dupa declansarea durerii toracice, un atac de cord este foarte putin probabil.

Cresterea nivelului de mioglobina poate sa apara dupa injectii musculare sau exercitii fizice intense.

Deoarece rinichii elimina mioglobina din sange, nivelul de mioglobina poate fi crescut la persoanele ai caror rinichi nu reusesc sa elimine proteina. Consumul intensiv de alcool si anumite medicamente pot, de asemenea, provoca leziuni musculare si cresterea mioglobinei in sange.