Dictionar de analize

Genotipare HPV (Papilomavirusul uman) 32 genotipuri

Virusul Papiloma uman reprezinta un grup de aproximativ 100 virusuri inrudite. Unele tipuri pot cauza aparitia de leziuni pe piele, in timp ce alte tipuri provoaca boli cu transmitere sexuala (BTS), dintre care unele sunt insotite de aparitia verucilor genitale (condiloame).

Infectiile cu HPV pot fi raspandite prin sex oral, genital si anal si sunt foarte frecvente in randul femeilor si barbatilor tineri. De obicei, acestea sunt benigne. Exista totusi, mai multe tipuri de HPV, cum ar fi HPV-16, 18, 31, 45, care sunt considerate cu risc ridicat. Aceste tipuri sunt asociate cu instalarea cancerului de col uterin, preum si alte tipuri de cancer mai putin frecvente, cum ar fi cancerul de vagin, penis, anus, gat, limba. Testul AND HPV detecteaza materialul genetic al tipurilor HPV cu risc ridicat asociate cu cancerul.

HPV genital este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala din lume. Potrivit datelor, cinci milioane de adulti sunt infectati cu HPV. Cel putin 50% dintre femeile si barbatii activi sexual au fost infectati cu HPV la un moment dat. HPV-16 si HPV-18 provoaca aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de col uterin.

Infectia cu HPV a fost detectata prin aparitia de modificari celulare anormale observate pe frotiul utilizat in testul Papanicolau, test folosit in special pentru a detecta cancerul de col uterin, sau alte afectiuni care pot duce la cancer.

Prin testul Papanicolau, normalitatea celulelor colului uterin este evaluata sub un microscop. Modificarile de tip scazut ca apar la celulele de pe frotiul Papanicolau pot indica o infectie cu HPV, dar nu exista o distinctie clara intre modificarile cu grad redus de risc si cele cu grad inalt.

Indicatii

Determinarea HPV este indicate in urmatoarele situatii:

  • Ca test screening pentru cancer sau alte afectiuni care pot evolua in cancer la toate femeile cu varsta peste 18 ani, si toate femeile active sexual, o data pe an
  • Monitorizarea evolutiei infectiei determinate de un anumit tip HPV
  • Monitorizarea persistentei genotipurilor asociate cu risc crescut de cancer cervical, in special la pacientele cu citologie negativa
  • Pentru femeile de peste 21 ani, atunci cand rezultatele testului Papanicolau indica modificari anormale, care pot fi cauzate de un tip de HPV cu risc ridicat, este necesara efectuarea testului AND-HPV, ca test de urmarire
  • Evaluarea riscului de boli ale canalului anal, asociate HPV, la barbati, este o procedura din ce in ce mai frecventa

Interpretari

Pe un frotiu Papanicolau, mentiunile “ASCUS” si “modificari de grad scazut”, indica prezenta probabila a HPV si necesitatea pentru teste suplimentare. Un test pozitiv de HPV-ADN indica prezenta unui tip de HPV de risc ridicat, dar testul nu specifica si ce tip de HPV este present.

Detectarea ADN HPV este dependent de cantitatea de genom viral present in proba, care poate fi influentata de modul de recoltare, varsta pacientei si stadiul infectiei.

Daca frotiul Papanicolau este anormal, dar testul ADN-HPV este negativ, sunt indicate teste suplimentare de urmarire si monitorizare ulterioara. De asemenea, sunt necesare teste suplimentare si in cazul in care frotiul Papanicolau este normal, dar testul ADN-HPV este negativ.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.