Dictionar de analize

11- Deoxicortizol

Descriere

11- Deoxicortizolul este precursorul imediat al cortizolului, sub acţiunea 11-beta-hidroxilazei. Acesta este dozat la pacienţii cu hiperplazie congenitală adrenală, un grup de tulburări moştenite în care apare un defect la nivelul enzimei ce converteşte 11- deoxicortizolul la cortizol. 11-deoxicortizolul este util pentru testul la metiparonă peste noapte, acest test este folosit pentru a evalua funcţionarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenaliene; afectarea oricărei componente a axei duce la creşterea nivelului de 11-deoxicortizolului ca răspuns la stimularea cu metiparonă.

Indicatii

Determinarea nivelului de 11-deoxicortizol este utilă în diagnosticul de hiperplazie adrenală congenitală prin deficit de 11-beta-hidroxilază, în efectuarea testului la metiparonă pentru diagnosticul diferenţial al sindomului Cushing, pentru suspiciunea de insuficienţă suprarenală secundară sau terţiară.

Interpretari

Valori crescute:

  • Posibil deficit de 11-beta-hidroxilază la pacienţii cu hiperplazie congenitală adrenală

Valori scăzute:

O creştere subnormala a 11-deoxicotizolului la testul de stimulare cu metiparonă, poate indica:

  • Insuficienţă primară suprarenaliană: boala Addison, adenom suprarenalian, hiperplazie congenitală adrenală
  • Insuficienţă secundară suprarenaliană: microadenom hipofizar, tumoră hipotalamică, apoplexie hipofizară, traumatisme craniene
  • Insuficienţă terţiară suprarenaliană: boală hipotalamică cu scăderea factorului de eliberare a corticotropinei.