Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Apendicita acuta

Apendicita reprezinta inflamatia si infectia apendicelui.

Despre

Durerea abdominala poate fi simptomul apendicitei acute, inflamatie a apendicelui. Apendicele este o structura tubulara, asemanatoare unui deget de manusa, de la nivelul primei portiuni a intestinului gros.

In acest caz, este nevoie de o interventie chirurgicala de urgenta, pentru a evita complicatiile grave precum peritonita, infectie ce poate pune viata in pericol. Apendicita este mai des intalnita intre 10-30 de ani, cu toate ca poate sa apara la orice varsta. Este cea mai frecventa afectiune la copil care necesita tratament chirurgical in urgenta.

Cauze

Cauza principala a apendicitei este obstructia mecanica a lumenului apendicular (materii fecale intarite, corpi straini, paraziti), ceea ce duce la acumularea de mucus si lichide.In plus, bacteriile intestinale incep sa se multiplice cu formarea de puroi.

Factori de risc

Istoricul familial de apendicita si fibroza chistica la copil se numara printre factorii de risc ai apendicitei.

Complicatii

Apendicita acuta se poate complica prin aparitia peritonitei, inflamatia peritoneului (membrana subtire care captuseste la interior abdomenul). Este o complicatie grava, amenintatoare de viata. Tratamentul peritonitei este chirurgical si se realizeaza in urgenta. Consta in indepartarea apendicelui si spalarea cavitatii abdominale. Chirurgul va lasa un tub de dren in abdomen pentru cateva zile dupa operatie pentru a indeparta lichidul.

Cand trebuie sa mergi la medic

Mergi la medic daca tu sau copilul tau aveti semne sau simptome care te ingrijoreaza. Durerea abdominala care continua sa se agraveze in decurs de ore sau este severa necesita consult in urgenta la Camera de Garda.

Simptome

Simptomele pot varia si nu toti pacientii au toate aceste manifestari:

 • Durerea, care initial este vaga, localizata in jurul buricului, pentru ca mai apoi sa cuprinda partea din dreapta jos a abdomenului (fosa iliaca dreapta) si sa se agravezein decurs de ore. Durerea se accentueaza la miscare, inspir profund, tuse sau stranut
 • Lipsa poftei de mancare
 • Greata sau varsaturi
 • Febra moderata (intre 37,5 °C si 38,5 °C); uneori, febra poate lipsi
 • Constipatie sau diaree

La copiii mai mici de 3 ani, simptomele pot fi vagi si, deoarece acestia nu pot descrie ceea ce simt, diagnosticul este ingreunat.

Diagnostic

Examinarea abdomenului este, in general, sugestiva pentru ca medicul sa puna diagnosticul de apendicita acuta. Totodata, va recomanda si analize de sange si de urina, o ecografie abdominala sau, mai rar, in cazuri incerte, tomografia computerizata. Aceste investigatii sunt necesare pentru orientarea diagnosticului, implicit pentru diferentierea de alte patologii cu simptome asemanatoare.

Tratament

Apendicita nu poate fi tratata acasa. Daca suspectezi ca ai apendicita, mergi de urgenta la spital. Singurul tratament al apendicitei este cel chirurgical, care consta in indepartarea apendicelui (apendicectomie) inainte sa apara complicatiile.

 • Tratamentul chirurgical clasic se recomanda cand apendicita este insotita de complicatii precum perforarea apendicelui cu raspandirea infectiei in abdomen (peritonita) sau formarea unui abces apendicular (o colectie purulenta in jurul apendicelui). Se face cu anestezie generala.
 • Interventia laparoscopica se practica in peste 90% din cazurile de apendicita acuta. Apendicele inflamat este indepartat prin intermediul unor incizii mici, de cativa milimetri, spre deosebire de operatia clasica, in cadrul careia se face o taietura mai mare, de cativa centimetri. De aceea, laparoscopia are avantajul unei recuperari mai usoare fata de metoda traditionala. 

In plus, se administreaza si tratament cu antibiotic, care scade riscul de infectie. Postoperator, este nevoie de urmarea unui regim alimentar prescris de medic si de evitarea efortului fizic solicitant in primele saptamani.

Prognostic

Dupa operatia de apendicita, copiii pot avea o viata normala.

Preventie

Nu exista metode prin care apendicita sa poata fi prevenita.

Puncte cheie

 • Apendicita reprezinta infectia si inflamatia apendicelui si se manifesta prin durere abdominala intensa.
 • Este mai frecventa in intervalul de varsta 10-30 de ani.
 • Apendicita este o urgenta medicala, de aceea, nu trebuie amanata vizita la camera de garda.
 • Se poate complica prin peritonita, perforarea apendicelui si raspandirea infectiei in abdomen.
 • Apendicita se trateaza chirurgical.

Pasii urmatori

 • Noteaza-ti intrebarile pe care vrei sa i le adresezi medicului.
 • In timpul consultatiei, noteaza indicatiile medicului legate de tratament si investigatii medicale.
 • Daca medicul stabileste o consultatie dupa operatie, scrie data si ora.
 • Intreaba daca poti lua legatura cu medicul in cazul in care ai intrebari suplimentare.

Surse de informatie