Tratament Acnee Adulti

Desi este mai  frecvent intalnita in timpul adolescentei, acneea poate aparea de asemenea pentru prima data la mijlocul vietii sau se poate inrautati atunci.  Acneea apare din inflamarea din jurul foliculilor de par si a glandelor sebacee ale pielii care produc ulei. Hormonii cunoscuti sub numele de androgeni (asa-numitii hormoni masculini), al caror numar creste in timpul pubertatii, atat la barbati cat si la femei, contribuie la aparitia acneei. Fluctuatiile hormonale asociate cu menstruatia si menopauza fac femeile sa fie mult mai susceptibile.

  • Puncte albe (închise, glande sebacee astupate)
  • Puncte negre (deschise, glande sebacee astupate)
  • Pustule (umflături roșii inflamate), uneori pline cu puroi

Exista un numar variat de tratamente disponibile pentru vindecarea acneei incluzand cele care se aplica pe piele si cele care se administreaza sub forma de pastile.

Solutii de curatare cu acid salicilic. Aceste preparate slabesc celulele moarte ale pielii si ajuta la scoaterea dopurilor din deschizaturile porilor, vazute sub forma de puncte albe si puncte negre. Solutiile de curatare cu acid salicilic sunt disponibile in formule care se elibereaza cu sau fara prescriptie medicala,  versiunile eliberate cu prescriptie medicala nefiind mai puternice.

Geluri, lotiuni si solutii de curatare cu peroxid de benzoil. Aceste produse usuca si exfoliaza pielea, lupta impotriva cresterii bacteriene, si ajuta la curatarea porilor blocati. Sunt disponibile in formule mai slabe care se elibereaza fara prescriptie medicala sau mai puternice, cu prescriptie medicala.

Retinoizi topici. Disponibile sub forma de creme, geluri, sau lichid, aceste medicamente ajuta la curatarea pielii cu foliculi infundati prin cresterea numarului celulelor pielii. Cel mai cunoscut, tretinoinul, Retin - A Micro este mai putin iritant. Alti retinoizi topici sunt adapalenele (Differin) si tazarotenele (Tazorac).  Deoarece aceste medicamente cresc sensibilitatea pielii la soare, folositi-le intotdeauna cu lotiune de protectie solara.

Retinoizii orali. Un retinoid oral mult mai puternic, isotretinoin (Amnesteem, Claravis si altele) este utilizat pentru tratarea acneei severe, desfiguranta. Deoarece acest medicament a fost asociat cu efecte secundare grave, incluzand defecte congenitale severe, boli inflamatorii intestinale, depresie si ganduri suicidale, oamenii carora li se administreaza acest medicament trebuie sa fie inregistrati intr-o baza de date nationala si sa fie  supusi unei monitorizari lunare facuta de un dermatolog.

Antibioticele. Anumite antibiotice (disponibile sub forma de creme, geluri, lotiuni sau produse combinate) combinate cu alti compusi pot fi aplicate direct pe piele pentru a reduce cresterea bacteriilor care cauzeaza acneea. Exemplele includ eritromicina combinata cu peroxidul de benzoil (Benzamycin); clindamicina combinata cu peroxidul de benzoil (Duac si altele); si sulfacetamida combinata cu sulf (Plexion TS si altele). Cazurile grave sunt uneori tratate cu antibiotice orale, cum ar fi doxiciclina si de asemenea minociclina.

Anticonceptionalele. Anumite anticonceptionale scad nivelul de androgen si ajuta la tratarea acneei la femei; acestea includ formule care contin etinilestradiol si norgestimat (Ortho Tri-Cyclen, generic) si etinilestradiol si drospirenona (Yasmin, Yaz, generic).

Terapia cu laser si lumina. Acestea ar putea ajunge sa joace un rol in tratarea acneei la adulti intr-o zi, dar deocamdata, exista putin material de cercetare bun care sa sustina utilizarea lor.