Speranta de viata in Romania continua sa fie cu 8 ani mai mica decat in Franta, Spania sau Italia

Speranta de viata in Romania continua sa fie cu 8 ani mai mica decat in Franta, Spania sau Italia

Speranta de viata a europenilor a depasit 80 de ani, inca din 2014, ca urmare a progresului in medicina, preventiei, tratamentelor si tehnologiei medicale moderne. Barbatii traiesc 78 de ani, iar femeile peste 83 de ani. Din nefericire, in cazul Romaniei, Bulgariei, Letoniei si Lituaniei speranta de viata este inca de 75 de ani, cu 8 ani mai mica decat in Franta, Spania si Italia (83 de ani).

Desi vorbim de cea mai mare speranta de viata inregistrata pana acum in Uniunea Europeana (UE), nu inseamna ca europenii nu au in continuare probleme de sanatate, arata cel mai recent raport „Sanatatea pe scurt: Europa 2016”, publicat de Comisia Europeana, in colaborare cu Organizatia pentru Cooperare si Organizare Economica (OECD - The Organisation for Economic Co-operation and Development). 

Desi astazi sansa de a supravietui unui infarct de miocard, accident vascular cerebral sau cancer este mai mare ca niciodata, aproximativ 50 de milioane de persoane, in special cu varsta mai mare de 65 de ani sufera de doua sau mai multe boli cronice si peste 500.000 de persoane aflate la varsta activa mor in fiecare an din cauza acestor afectiuni. Statisticile arata ca povara economica a bolilor cronice este greu de suportat, intrucat vorbim de un cost anual de aproximativ 115 miliarde de euro pentru economiile statelor membre ale UE. 

Mesaje cheie din raportul „Sanatatea pe scurt: Europa 2016”:

•    550.000 de persoane aflate la varsta activa mor in fiecare andin cauza unor boli care pot fi evitate
•    16% dintre adulti sunt obezi (in crestere fata de 11% cat era procentul in anul 2000)
•    20% sau unul din cinci adulti inca fumeaza 
•    27% dintre pacienti merg la camera de garda din cauza lipsei disponibilitatii asistentei medicale primare
•    In medie, 15% din cheltuielile medicale sunt platite direct de pacienti, existand diferente mari intre tari
•    Probabilitatea ca europenii saraci sa aiba dificultati in a beneficia de asistenta medicala adecvata din motive financiare este, in medie, de 10 de ori mai mare decat in cazul celor mai instariti
•    Ponderea populatiei cu varsta peste 65 de ani a crescut la aproape 20% in 2015 de la mai putin de 10% in 1960 si se estimeaza ca va creste la aproape 30% pana in 2060

Solutii propuse pentru imbunatatirea starii de sanatate a europenilor

„Multe persoane mor in fiecare an, in Uniunea Europeana, din cauza unor boli care pot fi evitate si care sunt asociate unor factori de risc precum fumatul si obezitatea. Prin urmare, este nevoie sa ne continuam eforturile de a asigura un acces mai facil la asistenta medicala”, a declarat dr. Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara.

La randul sau, secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, a precizat: „Mult mai multe vieti ar putea fi salvate daca standardele de asistenta medicala ar fi ridicate la cel mai inalt nivel in intreaga Uniune. Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a reduce inegalitatile in materie de acces si de calitate a asistentei medicale, iar sistemele de sanatate europene trebuie sa devina mai eficiente in directionarea resurselor acolo unde acestea au cel mai mare impact asupra indicatorilor sanatatii, inclusiv in profilaxie”.

Raportul comun al Comisiei Europene si al Organizatiei pentru Cooperare si Organizare Economica arata ca politicile care vizeaza promovarea unei bune sanatati si prevenirea bolilor, precum si o asistenta medicala mai eficace, ar putea salva vieti si ar putea economisi miliarde de euro in Uniunea Europeana.

Sisteme de sanatate mai eficace. Multe vieti ar putea fi salvate, in primul rand prin directionarea mai multor resurse in strategii de promovare a sanatatii si de profilaxie a bolilor, pentru a contracara factorii mentionati, precum si alti factori, iar in al doilea rand, prin imbunatatirea calitatii asistentei medicale acordate in caz de boli acute si cronice.

Sisteme de sanatate mai accesibile. Ar trebui ca politicile statelor membre sa se concentreze pe diminuarea obstacolelor financiare care ingreuneaza accesul la asistenta medicala, pe cresterea accesului la asistenta medicala primara, precum si pe reducerea timpilor de asteptare excesivi.

Sisteme de sanatate mai rezistente. Imbatranirea populatiei, combinata cu cresterea prevalentei bolilor cronice si cu restrictiile bugetare, vor necesita schimbari in modul nostru de a furniza asistenta medicala, inclusiv prin dezvoltarea informatizarii sanatati, reducerea numarului de zile de spitalizare prin organizarea mai buna a serviciilor in cadrul asistentei primare si comunitare, precum si prin efectuarea cu mai multa intelepciune a cheltuielilor cu produsele farmaceutice, inclusiv prin utilizarea deplina a oportunitatilor de substituire cu medicamente generice.

Sursa:
www.ec.europa.eu