Program Integrat de Chirurgie Minim Invaziva si Robotica din Romania

Program Integrat de Chirurgie Minim Invaziva si Robotica din Romania

Premiera in sistemul medical privat 

Ponderas Academic Hospital integreaza cea mai noua generatie de roboti chirurgicali davinci xi, cu o investitie de peste 3 milioane de euro

Ponderas Academic Hospital, parte din Reteaua de Sanatate Regina Maria si singurul spital privat din Romania cu cinci acreditari internationale, lanseaza Primul Program Integrat de Chirurgie Minim Invaziva si Robotica din Romania.  Programul aduce ca noutate, in premiera in sistemul medical privat din Romania, prezenta a doua sisteme de chirurgie computerizata, daVinci Xi. Unul dintre roboti va fi destinat blocului operator, iar cel de-al doilea va fi instalat in Surgical Training Institute, centru dedicat instruirii continue a medicilor, infiintat in urma cu 18 ani si care deja a pregatit peste 2000 de chirurgi.

Pana in acest moment, investitia spitalului depaseste 3 milioane de euro si consta in achizitia sistemului chirurgical daVinci Xi si a intregului echipament necesar utilizarii multidisciplinare precum si instruirii continue in aceste tehnici.

daVinci Xi, cea mai noua generatie de roboti chirurgicali, se integreaza perfect in Ponderas Academic Hospital, spital multidisciplinar care face performanta chirurgicala la cele mai inalte standarde din Europa. In cadrul Programului Integrat de Chirurgie Minim Invaziva si Robotica din Romania, daVinci Xi este pus in mainile unei echipe de profesionisti cu peste 30.000 de operatii minim invazive si peste 1000 de interventii chirurgicale robotice”, declara Prof. Asoc. Dr. Catalin Copaescu – Director Medical Ponderas Academic Hospital.

daVinci XI este un sistem computerizat, interpus intre chirurg si pacient, menit sa augmenteze prestatia chirurgicala a medicului, aducand importante beneficii pacientului prin reducerea complicatiilor si a timpului de refacere. Fata de generatiile anterioare, daVinci Xi aduce beneficii tehnologice superioare: alaturi de vedere 3D si HD, care poate fi marita de peste 10 ori, detine patru brate multifunctionale, inteligente, la care se ataseaza instrumente cu potential de rotire 540 de grade in 7 directii, permite repozitionarea mesei de operatie in timpul procedurii precum si rotirea sistemului 360 de grade in jurul pacientului; toate aceste imbunatatiri sustin extinderea fara precedent a gamei de aplicabilitate a acestei tehnologii.

Chirurgia robotica permite efectuarea unor operatii dificile si complexe, in special in zone anatomice inguste (de ex. pelvis sau loja timica) unde exista o serie de structuri vitale, cum ar fi nervi, a caror lezare poate duce la complicatii cu impact major in calitatea vietii pacientului.

„In Ponderas Academic Hospital, da Vinci Xi permite abordarea unor zone diferite, cu implicatii complexe in chirurgia oncologica, urologie, chirurgia herniilor incizionale, bariatrie, pediatrie, ginecologie, chirurgie toracica, endocrina sau ORL. Minim-invaziv trebuie sa fie standardul chirurgiei, nu in viitor, ci astazi!, adauga Prof. Asoc. Dr. Catalin Copaescu

Echipa care va opera cu daVinci Xi este formata din:

Prof. Asoc. Dr. Catalin Copaescu – Medic Primar Chirurgie Generala, Director Medical Ponderas Academic Hospital, pionier si promotor al chirurgiei minim-invazive in Romania, Dr. Mircea Onaca Medic Primar Urologie, intors recent in Romania pentru a putea opera la cele mai avansate standarde, dupa 20 de ani petrecuti in Olanda si Conf. Dr. Victor Tomulescu - Medic Primar Chirurgie Generala, unul dintre pionierii chirurgiei robotice din Romania. Alaturi de acestia va fi o echipa de medici asistenti de chirurgie robotica formata din Dr. Gheorghe Nita – Medic Primar Urologie, Dr. Bogdan Smeu – Medic Specialist Chirurgie Generala si Dr. Ionut Hutopila – Medic Specialist Chirurgie Generala. Echipa medicala se va extinde continuu in Ponderas Academic Hospital, potentand valentele multidisciplinare oferite de daVinci Xi.

Beneficiile daVinci Xi:

Vizibilitate crescuta

Cu ajutorul daVinci Xi, chirurgul este mult mai aproape de zona operata, are o vizibilitate extrem de clara, marita de peste 10 ori. O vedere 3D, in profunzime, pana la cele mai mici detalii.

Chirurgul executa miscari mai sigure

DaVinci Xi scaleaza miscarile chirurgului. O miscare ampla a chirurgului aflat la consola este tradusa de robot intr-o microdisectie foarte fina, mai sigura. Un alt avantaj semnificativ este ca robotul filtreaza tremorul inerent, crescand precizia miscarii.

Chirurgul ajunge in spatii pe care nu le-ar putea explora prin alte tehnici chirurgicale

DaVinci Xi ii permite medicului sa ajunga in spatii anatomice inguste, inchise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopica conventionala sau deschisa, cum ar fi pelvisul sau loja timica, unde exista structuri vitale pe care le poate proteja mult mai sigur decat prin alte tehnici operatorii.

Interventii chirurgicale de mare precizie in cazuri oncologice

Gesturile precise permit disectia de mare acuratete, milimetrica, a structurilor bolnave sau lezate. Astfel, chirurgul este sigur ca a indepartat complet tumora si nu a afectat tesutul sanatos. Pentru pacient, acest lucru inseamna ca nu va suferi consecinte sau complicatii cu impact semnificativ asupra calitatii vietii acestuia – rata complicatiilor fiind semnificativ scazuta fata de alte tipuri de operatii.

Patologii diverse in care daVinci XI face diferenta

La Ponderas Academic Hospital, da Vinci Xi  permite abordarea unor zone si patologii diferite, cu implicatii complexe, in chirurgia oncologica, urologie, bariatrie, ginecologie, pediatrie, chirurgia herniilor incizionale, chirurgie toracica, endocrina sau ORL.