In premiera: Prima cercetare care analizeaza DORUL, ca afectiune de care sufera peste 10 milioane de romani

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Reteaua de sanatate REGINA MARIA lanseaza un demers de cercetare referitor la efectele psihosomatice ale dorului asupra comunitatilor afectate de migratie. Rezultatele expun cele mai frecvente simptome ale dorului, singura afectiune transmisa la distanta, precum: scaderea calitatii somnului, pulsul crescut, tensiunea musculara sau stari de anxietate intensa. Vezi rezultatele studiului

Initiativa de investigare a dorului vine in completarea actiunilor de a pune la dispozitia pacientilor romani plecati in strainatate primul abonament medical dedicat lor prin care REGINA MARIA sustine, chiar si peste granite, grija pentru sanatate si accesul la servicii medicale de calitate.

„La initiativa REGINA MARIA, am demarat un amplu demers de cercetare ce aduce in discutie simptomatologia dorului, a impactului pe care acesta il are in viata celor de peste hotare si al comunitatilor ramase in urma. Am ajuns la concluzia ca dorul este o suferinta cu sens, care apare in urma unei indepartari bruste de lumea traita a persoanei in cauza, dar care poate distruge sensul celorlalte lucruri din viata, conduce uneori la somatizare si chiar favorizeaza aparitia sau dezvoltarea unor dureri sau boli. Putem, asadar, sa ne uitam la dor ca la cea mai tacuta afectiune. E cu atat mai important sa intelegem ce se intampla in contextul de acum, in care sanatatea a devenit o preocupare esentiala si in care relatiile s-au reconfigurat, uneori in mod radical. Pana la urma, grija pentru sanatate, din toate punctele de vedere, a devenit importanta pentru stabilitatea acestor doua lumi - diaspora si cei lasati in urma, intr-un context din ce in ce mai incert si precar.” explica Alexandru Dincovici, antropolog si lector S.N.S.P.A.

Afectiunile si simptomatologia lor evolueaza odata cu oamenii si timpurile pe care le traiesc. De la primele valuri de emigrari si pana in acest moment, peste 5 milioane de romani au plecat peste hotare, lasand in urma cel putin la fel de multe persoane afectate de dor. Astfel, amploarea fenomenului migratiei din Romania atrage atentia asupra unor simptome psihosomatice ale dorului, analizate si definite in colaborare cu antropologul Alexandru Dincovici.

Desi fiecare persoana defineste si resimte dorul in mod diferit, pentru majoritatea respondentilor, dorul este un sentiment pe care il atribuie aproape constant celorlalti, resimtit diferit in functie de calitatea si intensitatea relatiilor familiale ale celor plecati, insa si in functie de modul in care se reconfigureaza familia datorita plecarii din tara.

Studiul se bazeaza pe doua metode principale de analiza: cercetarea cantitativa, realizata prin intermediul unui chestionar online, alaturi de o importanta componenta calitativa, reprezentata prin interviuri cu romani ce traiesc in afara. Rezultatele demersului exploreaza in detaliu somatizarea dorului resimtit de romanii plecati in strainatate si grija pentru cei ramasi acasa.

Cercetarea cantitativa a constat intr-un chestionar online la care au participat 733 de persoane, dintre care peste jumatate au parasit Romania de mai bine de 10 ani si locuiesc la 2.500 de km distanta de “acasa”. Simptomele asociate dorului, apreciate ca fiind foarte des intampinate sunt: gol in stomac (54%), nod in gat (51%), probleme cu somnul (50%), urmate de puls crescut (49%) si tensiune musculara (48%). In ceea ce priveste intensitatea dorului si modul in care acesta este definit de respondenti, 49% sustin ca nu se simt intregi fara persoana sau persoanele dragi.

Vezi rezultatele studiului

De asemenea, 20% dintre respondenti percep dorul ca fiind senzatia permanenta de tristete sau de singuratate.

„Imi vine sa iau primul avion spre casa, dupa care imi dau seama ca nu pot face asta si urmeaza cateva zile cu depresie si atacuri de panica.”, povesteste un participant la cercetarea calitativa, in cadrul interviurilor in profunzime.

Conform raportului, starea de dor conduce frecvent la neglijarea sanatatii prin alimentatie necorespunzatoare sau influentarea in mod negativ a stilului de viata, obiceiuri care, in timp, pot avea urmari concrete asupra organismului.

„Dorul se poate manifesta printr-o tristete de moment, ce scade in intensitate odata cu timpul sau se poate transforma in simptome directe, in somatizari reale ce au un impact major din punct de vedere al sanatatii. O astfel de manifestare a dorului este resimtita concret, exact la fel ca in cazul unei oricare alte boli. ”Dan Dimitriu, Director Medical Policlinici REGINA MARIA Bucuresti.

O alta manifestare importanta a dorului indeamna la grija pentru cei ramasi in tara. Principalul argument este acela ca cei aflati la distanta simt deseori responsabilitate fata de destinul celorlalti membri ai familiei. Un incident de sanatate, in acest context, este principala ingrijorare a celor care pleaca peste hotare si provoaca sentimentul de vina. Cu atat mai mult in contextul actual, al blocajelor provocate de situatia pandemica, la nivel global.

De asemenea, migratia complica accesul la sanatate al oamenilor, atat din motive evidente precum limitarea accesului la servicii medicale in lipsa cetateniei sau a asigurarilor medicale, insa si din cauza barierelor de limbaj, concluzie validata de declaratiile respondentilor.

„Nu am stat in spital cat nu am stiut limba. Ca atunci cand nu ai acte si nu te inscrii la medicul de familie. Dar pana la urma gasesti cale de intelegere. Ori iei pe cineva cu tine care stie limba, ori te intelegi prin semne. Dar nu este deloc confortabil.” – declara un alt respondent al demersului.

Atat in cazul necunoasterii limbii tarii de rezidenta sau o cunoastere insuficienta a termenilor de specialitate, dar si pentru ca majoritatea celor intervievati recunosc faptul ca in intimitatea sanatatii lor prefera sa comunice in limba materna, interactiunea cu cadrele medicale este perceputa ca fiind mult mai facila prin intermediul limbii cu care se identifica cel mai bine.

„Chiar daca dorul nu se vede, adesea se transpune in simptome clare, cu posibil impact la nivel psihic si fizic. Am ales sa investigam, pentru a alina. Prin abonamentul medical DOR, asiguram accesul pacientilor romani din afara tarii la servicii medicale de cea mai inalta calitate si la medici bine pregatiti, oriunde s-ar afla.”, a declarat Andreea Minuta, Director Divizia Abonamente REGINA MARIA.

Vezi rezultatele studiului

Primul raspuns la nevoile pacientilor romani de pretutindeni

Reteaua de sanatate REGINA MARIA a lansat in mai 2021 primul abonament medical dedicat pacientilor din afara tarii, sustinand si intarind accesul la servicii medicale de calitate si la medicii din Romania. Abonamentele DOR ofera servicii de preventie prin consultatii si controale online gratuite, in Clinica Virtuala, dar pot fi utilizate si cu ocazia revenirii romanilor in tara, in locatiile REGINA MARIA, pentru o serie de analize sau investigatii la pret redus. De asemenea, abonatii DOR pot achizitiona pachetul DOR pentru ai tai, pentru ca cei ramasi acasa sa aiba acces la instrumente de preventie.