Eşti aici

Unitatea de Transfuzie Sanguina

Spitalul  Euroclinic este singurul spital privat care are propria Unitate de Transfuzie Sanguină (UTS) autorizată în conformitate cu normele Ministerului Sănătății din România.

 
 
O transfuzie de sânge poate fi indicată ca urmare a  pierderii importante de sânge. Cei mai mulți oameni pot face față unei pierderi moderate de sânge care va fi înlocuită cu alte fluide. Cu toate acestea, când se pierd cantități mari de sânge, transfuzia poate fi cel mai bun mod de a înlocui rapid sângele. Tratamentul transfuzional este necesar pentru a trata sângerările severe care apar în timpul sau după o operație, naștere sau după un accident grav.
Asemănător altor metode de tratament, transfuzia de sânge trebuie recomandată doar atunci când este esențială pentru pacient. Doctorul curant va fi consiliat de către medicii hematologi din cadrul Unității de Transfuzii Sanguine pentru selecționarea celui mai potrivit tip de produs, precum și a cantității necesare. Astfel, produsele de sânge sunt prescrise numai acelor pacienți pentru care nu există o alternativă terapeutică și numai după ce aceștia au fost informați în legătură cu avantajele, precum și riscurile terapiei transfuzionale.
 

 

 

De asemenea, este important ca pacientul să primească exact tipul de sânge adecvat lui. În acest sens, în cadrul laboratorului Unității de Transfuzie Sanguină se efectuează în conformitate cu normele în vigoare protocolul de teste pretransfuzionaleo gamă completă de teste pentru identificarea grupului sanguin și depistarea anticorpilor antieritrocitari.

 

 

Transfuzia poate fi asociată cu un “transplant” de celule. Astfel, pentru a reduce la minim riscul incompatibilității se efectuează atât depistarea de anticorpi iregulari anti-eritrocitari, cât și proba de compatibilitate pacient-sânge de transfuzat, folosindu mai multe tehnici complementare. În plus față de determinarea grupei sanguine în sistemul ABO și Rh(D) se efectuează și fenotipul eritrocitar, adică determinarea antigenelor în alte sisteme de grupe sanguine. Transfuzia în fenotip previne riscul imunizării, fiind un element în plus de siguranță transfuzională.