Picior stramb

Piciorul stramb varus equin – metoda Ponseti

Medicii nostri ortopezi sunt antrenati si au experienta importanta in aplicarea metodei Ponseti, care s-a dovedit ca fiind singura metoda de tratament cu o rata de succes de peste 95%.

Un copil cu varus equin care urmeaza un tratament Ponseti corect va fi un copil si apoi un adult perfect normal

Tratamentul piciorului stramb varus eqiun prin metoda Ponseti este in prezent unanim acceptat in intreaga lume ca avand cele mai bune rezultate. Fata de tratamentul chirurgical clasic are avantajul obtinerii unui picior suplu, nedureros si functional. Prin imobilizari gipsate succesive efectuate dupa un anumit protocol, urmata de o minima interventie chirurgicala (sectionarea tendonului achilean) se obtine corectia ce va fi mentinuta ulterior prin purtarea unor orteze speciale.

Ce este

Piciorul varus equin reprezinta o anomalie de dezvoltare a piciorului care se produce in al doilea trimestru de sarcina. Aspectul clinic este tipic, evident la nastere, insa multi parinti vor afla de existenta afectiunii cu ocazia ecografiilor efectuate iin timpul sarcinii.

  • Apare la 1 din 1000 de nou-nascuti
  • La 50% din copii, ambele picioare sunt afectate
  • Este mai frecvent la baieti
  • Poate sa fie o anomalie izolata, aparand la un copil fara alte afectiuni  sau poate sa apara in cadrul altor boli sau sindroame (mielomeningocel, artrogripoza, etc.)

Netratat, piciorul stramb varus equin produce o infirmitate majora, mersul devenind extrem de dificil sau chiar imposibil.

Metoda Ponseti

Piciorul varus equin este cea mai frecventa cauza congenitala de infirmitate motorie. Metoda Ponseti de tratament a rezolvat aceasta problema cu 5 gipsuri si o mica interventie chirurgicala cu anestezie locala. Rata de succes primar a tratamentului se apropie de 100%,  atunci cand tratamentul este efectuat de medici ortopezi antrenati in aceasta metoda. 

Cheia succesului nu sta doar in aplicarea corecta a metodei, precum si in buna comunicare cu parintii pentru a-i convinge de necesitatea ortezarii corecte la sfarsitul perioadei de gipsuri. Pentru ca tratamentul nu se termina atunci cand se scoate ultimul gips, ci se continua cu purtarea unei orteze in timpul noptii, pana la varsta de 4 ani.

Metoda Ponseti a fost descrisa in 1950 de catre Dr. Ignacio Ponseti, Profesor Emerit la Universitatea Iowa, SUA. De-a lungul timpului s-a dovedit ca fiind singura metoda cu o rata de succes de peste 95% atunci este corect efectuata de catre un medic specializat in acest tip de tratament. In prezent, metoda Ponnseti s-a impus in intreaga lume ca fiind tratamentul cel mai eficient si putin costisitor al piciorului stramb varus equin.

Tratamentul clasic, cel chirurgical, supunea copilul unor multiple interventii, pentru a obtine un aspect cat mai apropiat de normal. Din nefericire, aceste picioare tratate chirurgical ajungeau rigide, dureroase si lipsite de forta musculara la maturitate.

Cum corecteaza metoda Ponseti deformarea?

Se recomanda inceperea tratamentului la varsta de 3-4 saptamani. Metoda Ponseti este o procedura nedureroasa care implica manipularea piciorului, aplicarea unor aparate gipsate succesive si, posibil, o procedutra minora de eliberare a tendonului lui Ahile.
Inainte de aplicarea fiecarui aparat gipsat, piciorul este manipulat cu blandete in fiecare saptamana pentru a intinde ligamentele si tendoanele scurte si rigide ale piciorului. Se aplica apoi un gips de la degete pana la baza coapsei. Gipsul mentine corectia obtinuta prin manipulare si relaxeaza tesuturile pentru urmatoarea manipulare. Astfel, oasele si articulatiile deplasate sunt aduse usor la alinierea lor normala. Tratamentul trebuie sa inceapa in prima saptamana de viata pentru a profita de elasticitatea favorabila a tesuturilor de la acea varsta.

Care este rezultatul astepta la copiii tratati prin metoda Ponseti?

Proba timpului a demonstrat ca picioarele tratate in acest fel sunt nedureroase, flexibile, cu forta musculara pastrata, permitand copilului sa duca o viata normala. In plus, recidivele care apar in urma tratamentului prin metoda Ponseti sunt mult mai usor de tratat, decat recidivele ce apar la picioarele supuse interventiilor chirurgicale clasice.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.