Genu varum si valgum

Deformari de ax de genunchi – genu varum (genunchi in O) si genu valgum (genunchi in X)

Deviatiile de ax ale genunchilor in plan frontal (genu varum si genu valgum) sunt foarte frecvente la copil. In majoritatea cazurilor sunt benigne si se corecteaza spontan. Important este sa fie depistate formele patologice, si sa se inceapa in acest caz un tratament specific precoce. Aceste deformari sunt inestetice si produc tulburari functionale, in special tulburari de mers, putand contribui la aparitia artritelor degenerative ale genunchiului (gonartroza) la varsta adulta, daca nu sunt tratate.

In mod normal, fiziologic, toti copiii prezinta genu varum de la nastere pana la varsta de 18 luni datorita unei incurbari a femurului si a tibiei. Pentru o perioada scurta, de la cateva luni, intre 18-24 luni, membrele inferioare sunt aproape rectilinii, urmand ca dupa varsta de 2 ani sa apara genu valgum.

Important de stiut

  • Genu varum este frecvent la copilul de 1-2 ani si dispare spontan in majoritatea cazurilor
  • Genu valgum este frecvent la copilul de 3-4 ani si dispare spontan
  • Genu varum care continua sa se agraveze dupa varsta de 2 ani si genu valgum care se agraveaza dupa 4 ani, trebuie considerat patologic
  • Toate deviatiile unilaterale sunt considerate patologice
  • Imobilizarea gipsata este inutila sau chiar daunatoare, in cazurile de deviatii la varstele cand acestea sunt normale

Tratament minim invaziv “guided-growth”, inclusiv in cazuri severe de deformari ale genunchiului

Clasic, deformarile membrelor se corecteaza prin osteotomie. Osteotomia inseamna taierea osului si fixarea lui in pozitie corecta, prin intermediul unor materiale metalice (brose, placi cu suruburi, scoabe, etc); durata de spitalizare este in general de 6-8 zile. Dupa osteotomie copilul este imobilizat in gips 6 saptamani, dupa care va incepe un program de recuperare pentru a putea relua mersul. Complicatiile osteotomiilor sunt destul de frecvente si cateodata extrem de dificil de tratat, cea mai grava fiind pseudartroza, adica neunirea zonei de os care a fost taiata (osul "nu se sudeaza"), de aceea aceste operatii sunt indicate doar in cazul unor deformari severe.

In ultimii 15 ani osteotomia a fost inlocuita de procedurile de ghidare a cresterii ("guided growth"), denumite in limbaj medical hemiepifiziodeze temporare. Aceste proceduri sunt extrem de diferite de clasicele osteotomii, facandu-se prin abord minim-invaziv (incizie de circa 1.5 - 2 cm), sub ghidaj radiologic intraoperator, si constau in insertia unei placi (eight-plate, peanut-plate) la nivelul cartilajului de crestere. Aceasta placa blocheaza temporar activitatea unei portiuni a cartilajului de crestere, permitand cresterea de partea opusa acesteia, astfel incat intr-un anumit interval de timp deformarea se corecteaza. Operatia dureaza circa 30 de minute, avand o rata de complicatii extrem de mica.

Copilul sta in spital cel mult o zi si isi reia mersul a doua zi postoperator. Nu necesita imobilizare gipsata sau kinetoterapie.

In functie de gravitatea deformarii, perioada in care se obtine corectia poate varia intre 6 luni si 2 ani – copilul va fi monitorizat radiologic din 4 in 4 luni, pana in momentul in care genunchii s-au indreptat. Dupa obtinerea corectiei placa se scoate, iar osul continua sa cresca normal.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.