Psihoterapeut Gabriela Miritescu

Descriere:

Cine sunt eu…un peregrin autentic in marea familie psy. Ideea intrarii in lumea celor care pasesc pe aleile atat de incercate ale sufletului a venit in timp...ca urmare a contactului cu cei care s-au oprit in fata mea, lasand cumva poverile lor la vedere, ca o descatusare.

Speriata de propriile mele trairi n-am crezut ca pot sa-i insotesc, sa-i contin, intelegand ca e nevoie de mai mult, nu numai de aptitudinile mele, dorinta mea de ajutor. Acestea erau ineficiente, fiind nevoie si de un cumul de cunostinte bazale, stiintifice, autentice, care sa intregeasca acest orizont al cunoasterii si sa conduca la rezultate.

Prima treapta a parcurgerii celor trei ani de facultate a fost doar o usa deschisa, urmand perfectionarea, ciocnirea cu realitatile dure ale acestei profesii, testarea bagajului de cunostinte acumulate din exterior si a celui ce vine din interior, printr-o cunoastere si dezvoltare personala continua, prin asimilare de noi si noi informatii, posibila in cea de-a doua etapa, a studiilor masterale şi a celor psihoterapeutice, completand cu cele de formare continua şi doctorat.

Terminand incursiunea in formarile de baza, am simţit ca un ciclu s-a incheiat in viata mea, lasand loc deschiderii catre un altul, in care pasesc increzatoare, alaturi de propriile emotii, vise, temeri, asteptari de la viata, increzatoare in descoperirea chintesentei numita „valoare umana”, considerata a fi ,,sufletul’’.

Doresc sa depun efort pentru autodepasire, pentru a fi buna in profesie si pentru aceasta sunt constienta ca e nevoie de studiu temeinic, de implicare, cunoastere si perfecsionare continua.

Realizez ca nu mai sunt orientata spre rezultate rapide, gen „aici” si „acum”; astfel imi doresc „implinirile” si vin in intampinarea lor, mult mai bogata sufleteste, cu o abordare si minte deschisa, dornica de aprofundare, descoperire, ancorata in ideea de a ramane „om”, care sa faca si sa primeasca „binele”.

Niciodata nu mi-a placut sa intru in competitie cu cineva, sa urc undeva anume, insa, m-am bucurat cand nu am inselat asteptarile celor din jur, cand am raspuns cu onestitate, rabdare, respectand si valorizand. Posibil ca am ratat oportunitati care in alt context m-ar fi propulsat profesional, insa as fi pierdut bucuria intalnirii si prietenia unor oameni adevarati, care m-au ajutat sa-mi regasesc linistea si un univers la care am tinut ,astfel, reusind sa ma regasesc si sa raman eu insami.

Fiinta mea iubeste soarele, natura, ineditul, naturaletea, imi place sa explorez profunzimile sufletului meu si al celor din jur, imi place sa fiu perceputa asa cum sunt cu adevarat: sensibila si calda.

Sunt animata in permanenta de curiozitati, dorinte umane de ajutorare, cu care, cand intru in conflict, imi reprosez uneori neputinţa de a gestiona cat mai eficient „timpul” necesar pentru a le putea implini pe toate.

Simt cum intrand in universal complex al psihologiei, sufletul, intreaga fiinta, a fost modelata, viata mi-a fost ordonata, aratandu-mi explicit, ceea ce trebuie sa fac ca om pentru mine si implicit pentru ceilalti.

Astfel consider ca o datorie ca pasii mei sa nu se opreasca aici. Pentru a reusi sa vin in ajutor, sprijinindu-i pe cei din jur, accesand paradigma fiecaruia daca imi este ingaduit, oferind calauzire sufletelor aflate in deriva, in barca numita „viata”, constat ca am un drum lung de parcurs, in care la randul meu trebuie sa ma dezvolt, sa cresc, pentru a-i putea contine di sprijini pe cei care au nevoie di doresc schimbare in viata lor, pentru o stare de normalitate si functionalitate mai buna.

Am integrat specializarile: psihologie clinica, psiho-oncologie, managementul in ingrijirile palliative alaturi de psihoterapie integrativa, deoarece impreuna definesc o zona comuna. In acest spaţiu, deseori sufletele pacientilor striga dupa ajutor, uneori cu voci stinse; pacienţi ale caror probleme psihice se impletesc cu cele fizice, ma refer aici in special la cei cu diagnostic oncologic.

Dar daca nu ar fi nimeni care sa auda aceste strigate, ce s-ar intampla cu aceste suflete neintelese, neascultate, nevorbite; din nevrotici s-ar extinde intr-o masa de psihotici. Fiecare dintre noi are nevoie intrinseca de a fi ascultat, inteles, nevoia de a fi cu cineva in fata caruia „sa fie el”, vulnerabil si sincer, nevoia de a fi ajutat „sa se ajute singur”, nevoia de a fi condus de cineva in acest demers, insotit cu rabdare, caldura, intelegere si iubire.

Persoanele cu tulburari psihice cu atat mai mult au sufletul scindat, bolnav, prins in propria suferinta al carei grad de afectare, un clinician, prin mijloace si metode profesionale si prin implicare personala, il poate detecta, diagnostica, punand bazele alaturi de psihiatru a unui plan de recuperare, tratare, necesar redobandirii starii de functionalitate si normalitate, a lui ca om, individ, intreg sau parte a mediului in care este integrat.

Asa cum afirma si Yung, consider ca este datoria noastra, a fiecarui om, sa fim in stare sa imprastiem intunecimile fiintei noastre; mai apoi sa reusim sa aducem lumina si in alte suflete aprinzand in noi o stea menita sa lumineze viata si in acest fel, sa putem trai nu numai pe pamant ci si sub cer.

Competente:

  • Psiholog clinician
  • Psihoterapeut integrativ
  • Formare in terapia sistemica de cuplu-copil-familie
  • Formare in psiho-oncologie
  • Formare si perfecţionare in domeniul managementului ingrijirilor paliative
  • Consiliere si dezvoltare personala

Arii de interes:

  • Insomnie
  • Parenting
  • Probleme de familie
  • Gestionarea emotiilor
  • Tulburare de personalitate
  • Dezvoltare personala

Istoric studii universitare:

  • Studii doctorale in domeniul Psihologie