Informatii pentru parinti

Nou-nascutii nu vin cu un manual de instructiuni si este normal ca proaspetii parinti sa aiba numeroase intrebari cu privire la comportamentul si aspectul bebelusului si tot ce tine de ingrijirea nou-nascutului. Venim in sprijinul parintilor si incercam sa oferim raspunsuri la cat mai multe dintre aceste intrebari.

Ingrijirea nou-nascutului este o frumoasa misiune la care, in prima ipostaza, sunt implicati in principal membrii echipei medicale, pentru ca mai apoi, cu sprijinul si sfaturile necesare, mama sa poata prelua in cele mai bune conditii aceasta misiune.
Dupa nasterea copilului, medicul neonatolog efectueaza doua vizite medicale in fiecare zi (dimineata si seara), iar in situatia in care starea nou-nascutului o impune, acesta va consulta copilul de cate ori este nevoie.

Pe parcursul internarii, nou-nascutul este imbaiat zilnic, de prima baita avand parte chiar imediat dupa nastere. Toaleta oculara, nazala, a cavitatii bucale si a cordonului ombilical se efectueaza in fiecare zi. Inainte de externare, fiecare mamica va participa la efectuarea toaletelor si va primi informatiile necesare.

Unii nou-nascuti au nevoie de ingrijiri speciale din partea echipei de neonatologie. Copiii nascuti prematur si copiii nascuti la temen care au probleme de sanatate sunt ingrijiti in sectia de PREMATURI sau de TERAPIE INTENSIVA din cadrul sectiei de neonatologie.

Imediat dupa nastere se realizeaza profilaxia bolii hemoragice neonatale, prin administrarea de vitamina K (Fitomenadion) intramuscular. Si vaccinarea impotriva hepatitei B se efectueaza imediat dupa nastere, iar vaccinul BCG (impotriva tuberculozei) se administreaza dupa 2 zile de la nastere.

Pentru a ne asigura ca evolutia copiilor a fost favorabila pe parcursul primei luni de viata, oferim posibilitatea de a reveni la un consult efectuat de catre medicul neonatolog in cadrul Policlinicii Spitalului Premiere, pe baza de programare, inainte de implinirea varstei de 28 de zile.

Imediat dupa nastere copilul este curatat de secretii si sange, iar apoi au loc testarile nou nascutului:

  • Scorul Apgar evalueaza bataile cordului, efortul de respiratie, tonusul muscular, coloratia pielii si reactivitatea. Se noteaza fiecare parametru cu 0, 1 Profilaxia oftalmiei consta in instilarea unei picaturi sau aplicarea unui unguent antibacterian in fiecare ochi, imediat dupa nastere. Scopul este de a proteja nou nascutul de infectii cauzate de expunerea lui la germeni odata cu trecerea prin canalul de nastere (Gonoreea, Chlamydia) bolli care pot fi asimptomatice pentru mama.
  • Vitamina K este esentiala pentru coagulare si este produsa in intestin de bacterii. Nou nascutul are un nivel scazut la nastere, de aceea este standard sa i se administreze o doza de vitamina K la nastere pentru a preveni hemoragiile.
  • Screeningul metabolic (optional la cererea parintilor) este un test simplu care se face la nou-nascut pentru a identifica afectiuni amenintatoare de viata sau debilitante care sunt prezente la nastere, dar care nu sunt evidente din primele clipe de viata. Incidenta bolilor innascute de metabolism variaza de la o afectiune la alta, cele mai frecvente intalnindu-se la unul din 2000 nou-nascuti. Una din afectiunile importante diagnosticate prin aceasta metoda este hipotiroidia congenitala, o conditie in care hormonii tiroidieni sunt in cantitate insuficienta. Nou-nascutii cu hipotiroidie pot fi tratati usor, folosind medicamente de substitutie cu hormoni tiroidieni. Astfel, daca tratamentul incepe din prima luna de la nastere, copilul se va dezvolta normal, evitandu-se intarzierile de crestere, afectarea dezvoltarii creierului si retardul mental.
  • Testarea glucozei se face cand copilul este prea mare sau prea mic, cand mama este diabetica sau cand copilul prezinta simptome de hipoglicemie (tremuraturi).
  • Vaccinarea impotriva hepatitei B se efectueaza imediat dupa nastere prin administrarea a 0,5 ml intramuscular.
  • Vaccinarea BCG (impotriva tuberculozei) se efectueaza in a 2a zi de la nastere, prin administrare intradermica in bratul stang.

Parintii vor fi informati si li se va cere acordul pentru administrarea vaccinurilor.

Displazia evolutiva de sold defineste cresterea si dezvoltarea anormala a structurilor osoase, cartilaginoase si partilor moi, avand drept rezultat incapacitatea acetabulului de a mentine capul femural in pozitie corecta in articulatie.
Incidenta crescuta, multitudinea factorilor favorizanti si gravitatea complicatiilor asociate au impus cautarea unei tehnici de diagnostic precoce, reproductibile si neinvazive. Utilizarea ecografiei de sold in programe de screening a scazut dramatic incidenta complicatiilor ulterioare (anomalii de bazin, osteonecroza de cap femural), ca si a interventiilor chirurgicale corective. Diagnosticul ecografic precoce permite tratamentul cu metode de abductie, foarte eficient, fara disfunctii ulterioare si fara a necesita interventii mai agresive pentru copil.

Tinand cont de faptul ca peste varsta de 2 ani nu mai este posibil tratamentul conservator, unicul mod de tratament tardiv fiind cel chirurgical, cu riscurile si complicatiile asociate (redislocare, rigiditatea soldului, infectii, sangerare, necroza de cap femural cu protezare ulterioara), utilitatea ecografiei precoce si repetate (in cazurile cu risc) este indiscutabila.

Medicii neonatologi si asistentele de neonatologie din cadrul Maternitatii Premiere participa anual la cursuri de educatie medicala, efectuate de catre un formator national in alaptare, incurajand alaptarea precoce. Acestia raman astfel la curent cu ultimele cercetari in alimentatia nou-nascutului. In plus, in cadrul maternitatii exista si un consultant in lactatie, pentru mamele care au nevoi speciale in acest sens.

In situatia in care nou-nascutul necesita completare datorita unei secretii lactate insuficiente sau daca este contraindicata alaptarea, completarea se va face cu formula de lapte praf omologata, administrata cu biberonul sau cu seringa.