Consultul prenatal

Consultul prenatal se va face prin Clinica Virtuala in saptamana 36. Programarea in Clinica virtuala se face in receptia Spitalului Premiere. Colegii din receptie vor oferi sprijin despre cum se poate accesa acest serviciu.

Detalii despre Clinica Virtuala gasiti si aici.

In cadrul intalnirii online cu medicul neonatolog vei afla ce se va intampla cu bebelusul tau de la momentul nasterii.

Iata care sunt testele si interventiile standard care se fac nou-nascutului:

Medicul neonatolog, insotit de o asistenta medicala, participa intotdeauna la nastere alaturi de medicul obstetrician. El este primul medic care evalueaza nou-nascutul si gestioneaza procesul adaptarii acestuia la toate schimbarile care apar dupa trecerea de la viata intrauterina la cea extrauterina.

Imediat dupa nastere,  copilul este curatat de secretii si sange si apoi este aseazat sub radiantul termic sau pe pieptul mamei. La 1 minut de viata are loc stabilirea scorului Apgar: medicul neonatolog evalueaza bataile cordului fetal, efortul de respiratie, tonusul muscular, coloratia pielii si reflexele.
Se noteaza fiecare parametru cu 0, 1, 2 totalizand pentru un nou nascut sanatos 10.

Asistenta ii va pune la mana si la picior cate o bratara de identificare, cu numele si data nasterii si il va duce in saloul de neonatologie pentru supraveghere in perioada de adaptare (aproximativ 2 ore).

In functie de starea de sanatate a nou-nascutului, el va merge intr-una din cele 4 unitati ale departamentului de neonatologie unde i se vor administra restul de testari si tratamente:

  1. Salonul de supraveghere normoponderali este un spatiu special in care nou-nascutii normoponderali raman temporar in perioadele in care nu stau in salon alaturi de mamele lor si pe perioadele in care li se administreaza tratamente/vaccinuri.
  2. Unitatea de terapie intensiva neonatala (TINN) este pentru nou-nascuti la termen sau prematuri care necesita tratament complex, suport al functiilor vitale sau monitorizare invaziva. Maternitatile REGINA MARIA au o sectie moderna de terapie de specialitate in ingrijirea si tratarea noilor nascuti prematuri sau cu nevoi speciale iar medicii neonatologi sunt disponibili 24/24 ore si vor ingrijiri nou nascutul incepand din sala de nasteri.
  3. Unitatea pentru recuperare prematuri in post-terapie (etapa intermediara intre terapie intensiva si rooming in). Spatiul este rezervat nou-nascutilor cu greutate mica la nastere si grad moderat de imaturitate a organelor care nu (mai) necesita tratament intensiv. Crearea unui ambiet protector, cat mai apropiat de mediul intrauterin, permite continuarea procesului de crestere si maturare a sistemului nervos central. Acest lucru presupune conditii speciale de ingrijire si reducere a stresului, precum: incalzire suplimentara a bebelusului prin incubator sau masa radiana cu servocontrol, izolare fata de lumina si zgomote puternice, alimentatie pe sondo nazo-gastrica pana la stabilirea reflexului de supt, monitorizarea non-invaziva a respiratiei prin pulsoximetrie etc.

Echipa medicala de neonatologie asigura 24h/24 preluarea nou-nascutului de la sala de nastere, urgentele neonatale, monitorizarea si tratamentul nou-nascutului aflati la terapie intensiva, consilierea mamei si suportul pentru ingrijirea nou-nascutului sanatos aflat la rooming-in, precum si ingrijirea si supravegherea evolutiei prematurilor in perioada de recuperare sau crestere.

Cantarirea si masurarea diametrului capului si masurarea lungimii corpului

Vitamina K este esentiala pentru coagulare si este produsa in intestin de bacterii. Nou nascutul are un nivel scazut la nastere, de aceea este standard sa i se administreze o doza de vitamina K la nastere pentru a preveni hemoragii.

Screeningul metabolic national

  • Este un test simplu care se face la nou-nascut pentru a identifica afectiuni amenintatoare de viata sau debilitante care sunt prezente la nastere, dar care nu sunt evidente din primele clipe de viata. Incidenta bolilor innascute de metabolism variaza de la o afectiune la alta, cele mai frecvente intalnindu-se la unul din 2000 nou-nascuti.
  • Una din afectiunile importante diagnosticate prin aceasta metoda este hipotiroidia congenitala, o conditie in care hormonii tiroidieni sunt in cantitate insuficienta. Nou-nascutii cu hipotiroidie pot fi tratati usor, folosind medicamente de substitutie cu hormoni tiroidieni. Astfel, daca tratamentul incepe din prima luna de la nastere, copilul se va dezvolta normal, evitandu-se intarzierile de crestere, afectarea dezvoltarii creierului si retardul mental.

Testarea glucozei se face cand copilul este prea mare sau subponderal prematur, cand mama este diabetica sau cand copilul prezinta simptome de hipoglicemie (tremuraturi).

Icterul fiziologic: A 2-a zi dupa nastere, pielea bebelusului poate sa devina galbena, adica icterica.

Vaccinul contra Hepatitei B (HBV) se administreaza intramuscular tuturor copiilor, pana la 24 ore de la nastere.

BCG este un vaccin viu (Calmette Guerrin), care protejeaza nou nascutul impotriva tuberculozei, administrat din a 2 a zi de viata, printr-o injectie intradermica, in bratul stang.

Important de stiut pentru parinti este ca ei vor fi informati si consultati in administrarea oricarui tratament asupra noului nascut explicandu-se in detaliu in ce constau si care sunt beneficiile lor.

 

Alimentatia bebelusului

Daca este stabil clinic, bebelusul va fi adus la mama pentru a se incerca prima alaptare cat mai precoce.

Toate asistentele si moasele din maternitatile REGINA MARIA au educatie in sensul incurajarii alaptatului precoce. In plus, exista un consultant de lactatie disponibil, daca vei avea nevoi speciale in acest sens. In maternitatile REGINA MARIA avem si sesiuni de educatie de baza pentru alaptat, tocmai pentru a da informatii complete despre hranirea naturala a bebelusului (la san). Indiferent de modalitatea in care vei alimenta nou-nascutul, la san sau biberon, vei fi sfatuita si sprijinita sa iei cele mai bune decizii pentru tine si copilul tau.

Ingrijire personalizata a nou nascutului

Sfatuim mamele sa anunte personalul din maternitate daca au experienta de la alte nasteri in legatura cu ingrijirea noului nascut. Vrem sa oferim informatii si sprijin individualizat, pentru a avea un punct de plecare bun. Ca parte a ingrijirilor medicale ale noului nascut, el va primi: teste de sange, vitamina K, vaccinuri. Toate aceste proceduri se vor discuta cu parintii nou nascutului si se vor face  doar cu acordul lor.

Incurajam parintii sa puna intrebari legate de ingrijirile acordate noului nascut medicului neonatolog.  Asistentele noastre medicale pot si ele sa ajute si sa va raspunda la intrebarile pe care le aveti.

Incurajam mamele sa stea (pe cat posibil) de la inceput impreuna cu copilul in salon. Aceasta este o cale ideala de a invata cat se poate despre bebelus, inainte de a ajunge cu el acasa.

Oricand este cazul, asistentele de neonatologie vor supraveghea copilul peste noapte in sectia de Neonatologie, pentru a o lasa pe mama sa se odihneasca.