Masuri de siguranta in Spitalul Baneasa

Spitalul Baneasa isi continua activitatea in conditii de maxima siguranta pentru pacienti si personalul medical si non-medical luand toate masurile de siguranta care se impun.

Siguranta tuturor ramane principala noastra preocupare

Principala noastra preocupare ramane in continuare grija pentru siguranta si sanatatea pacientilor si a personalului nostru medical si vom face in continuare tot ce este necesar ca activitatea medicala si administrativa a spitalului sa functioneze in parametri normali.

De la inceputul pandemiei si pe toata perioada starii de urgenta, Spitalul Baneasa a luat masuri de siguranta extraordinare astfel incat niciun membru al personalului medical si non-medical si niciun pacient nu a fost infectat cu COVID-19.

Suntem increzatori ca toate masurile de siguranta pe care le-am luat pana acum si pe care le-am respectat impreuna cu pacientii nostri au dat cele mai bune rezultate si suntem in continuare atenti la toata dinamica evolutiei pandemiei, pregatiti sa luam toate deciziile necesare privind siguranta pacientilor nostri.

1. Triajul epidemiologic se face tuturor pacientilor la intrarea in spital

2. Toate pacientele care se interneaza in Spitalul Baneasa sunt testate pentu COVID-19.

3. Personalul spitalului este monitorizat permanent si testat in caz de suspiciune pentru depistarea precoce a infecției cu noul coronavirus.

4. Spitalul are circuite separate pentru pacientele cu suspiciune de covid si pentru pacientele non-covid.

5. Distanța socială de 1.5 m este obligatorie

6. Masca de protecție este obligatorie, atât pentru pacienți cât și pentru angajați.

7. Spitalul Baneasa dispune de spații de izolare pentru cazurile suspecte de boli infecțioase, separate de restul zonelor, pentru a proteja pacienții de contactul prelungit cu un posibil caz-sursă.

8. Igiena mâinilor este regulă de aur. Spalatul pe maini se face cat mai des, cu apă și săpun, timp de 20 de secunde.

9. Asiguram igiena riguroasă a tuturor spațiilor.

10. Asiguram dezinfecția rapidă și corectă a spațiilor cu substanțe speciale pentru igiena medicală, dupa fiecare consult al pacientilor.

11. Asigurăm echipamente de protecție pentru personalul medical, in functie de zona de risc.

12. Îndrumăm telefonic pacienții cu simptome, posibili suspecți, către apelul de urgență 112, conform procedurilor transmise de autorități.

13. Respectăm și implementăm toate măsurile recomandate de autorități și păstrăm permanent legătura cu acestea.

14. Luăm măsuri de informare atât pentru personal, cât și pentru pacienți.

15. Ne asigurăm că se respectă regulile de igienă respiratorie, igiena mâinilor și regulile de izolare.

1. Triajul epidemiologic va ramane in continuare prima masura de protectie pe care o urmeaza toate pacientele, la fiecare vizita in spital.

2. Monitorizarea sarcinii (ecografii, morfologii si analize) se va putea face in continuare in ambulatoriul spitalului, cu programare.

3. Urgentele medicale se vor prezenta in camera de garda care este deschisa 24/7.

4. Programarea pentru pachetul de investigatii pre-operatorii din saptamana 36 (fie prin callcenter sau la receptia sepitalului)

Pacienta se va prezenta la Spital la programare, cu aceste mentiuni:

 • Pacienta va efectua strict screeningul infectios (MRSA si BLSE), EKG si a  analizelor de sange (HLG, QUICK+APTT etc), al carui rezultat este important sa fie anterior internarii, ca medicii sa initieze un eventual tratament si sa dispuna masuri terapeutice.
 • Screeningului infectios (MRSA si BLSE) este in valoare de 62 de lei si se va achita la receptia spitalului, in ziua programarii.

5. Consultul prenatal se va face prin Clinica Virtuala.

Programarea in Clinica Virtuala se face in ziua vizitei in Spital de la punctul 4, exclusiv in receptia Spitalului Baneasa. Colegii din receptie vor face programarea si vor oferi sprijin despre cum se poate accesa acest serviciu.

6. Consultul preanestezic se face la momentul internarii

7. Testarea COVID-19 se face cu 1 zi inainte de nastere, in cazul nasterilor prin cezariana si in ziua internarii in cazul nasterilor naturale. Testarea este obligatorie pentru toate pacientele care se interneaza in Spitalul Baneasa. Regina Maria va putea sustine pacientele Spitalului Baneasa cu un discount pentru testul COVID, pretul fiind de 270 de lei. Pacientele abonate platesc costul testului COVID cu discountul aferent abonamentului. Asadar, suma pentru testarea COVID-19 se va achita la receptia spitalului in ziua testarii. Exceptie fac categoriile de gravide care indeplinesc criteriile din Metodologiei INSP si  pentru care costul testarii RT-PCR se deconteaza de catre DSPMB in baza declaratiei pe propria raspundere a pacientei si anume:

 • Pacientele care se incadreaza in definitiile cazurilor suspecte de COVID 19
 • Pacientele pentru care se recolteaza la nastere celulele stem din sangele placentar  

Din data de 8 iulie 2020, pentru pacientele care se prezinta in urgenta, Spitalul Baneasa ofera o varianta alternativa de testare COVID-19. Spitalul are un aparat propriu de testare PCR COVID – 19, cu posibilitatea eliberarii rezultatului in 2,5 ore de la momentul recoltarii, dar in ordinea procesarii probelor. Aparatul poate sa lucreze o singura proba odata, cu mentiunea ca in cazul (rar) in care rezultatul este neconcludent, proba se va mai lucra inca o data, iar timpul devine astfel 5 ore. Costul este de 750 lei si nu este acoperit de abonament. Aceasta varianta poate scurta semnificativ un eventual timp in care mama este separata de nou-nascut. Pacientei I se va explica la internare in detaliu solutia de testare si se va estima un timp de eliberare al rezultatului.

8. Nasterea: Toate pacientele sunt testate pentru COVID-19 inainte sau la momentul internarii.

In cazul in care, o pacienta se prezinta in urgenta, I se recolteaza testul PCR si pana la disponibilitatea rezultatului, pacienta va fi cazata intr-o zona special amenajata ca izolator. In momentul primirii rezultatului testului, in cazul rezultatului negativ pacienta este mutata in rezerva, unde va petrece urmatoarele zile pana la externare.

In cazul unui rezultat pozitiv, imediat ce este rezolvata urgenta obstetricala sau ginecologica a pacientei si in functie de starea ei de sanatate, se initiaza:

- fie externarea cu recomandarea de izolare la domiciliu

- fie procedurile de transfer catre o unitate medicala desemnata de DSP sa gestioneze patologia COVID-19.

9. Accesul apartinatorilor si al vizitatorilor ramane restrictionat. Contextul actual generat de pandemia de Coronavirus este unul care nu ne permite deocamdata sa relaxam masurile de siguranta pe care le-am luat si care pana in prezent au dat cele mai bune rezultatele.

10. Accesul tatilor la vizita post-nastere sau in sala de nastere

Din cauza evolutiei pandemiei, incepand cu 30 Septembrie 2021, Spitalul Baneasa restrictioneaza inclusiv accesul tatilor, indiferent daca acestia sunt vaccinati sau au un test PCR negativ. Masurile de siguranta sunt impuse de situatia actuala si vor fi actualizate odata cu evolutia ei, siguranta pacientilor si a personalului medical si non-medical avand prioritate. 

Triajul epidemiologic va ramane in continuare prima masura de protectie pe care o urmeaza toate persoanele, la fiecare vizita in spital.

Consultatii (inclusiv ecografii si analize) se vor putea face in ambulatoriul spitalului cu programare.
Urgentele medicale se vor prezenta in camera de garda care este deschisa 24/7.


Interventiile chirurgicale:

 • Consultul preanestezic se face la momentul internarii
 • Toate pacientele vor efectua screeningul infectios (MRSA si BLSE) anterior internarii si eventual setul de analize recomandat de medicul curant, ale caror rezultate este important sa fie disponibile anterior operatie. , ca medicii sa initieze un eventual tratament si sa dispuna masuri terapeutice. Screeningului infectios ( MRSA si MLSE) este in valoare de 56 de lei si se va achita la receptia spitalului, in ziua programarii.

Testarea COVID-19 se face cu 1 zi inainte de operatie, in cazul interventiilor programate si in ziua internarii in cazul interventiilor urgente. Testarea este obligatorie pentru toate pacientele care se interneaza in Spitalul Baneasa. In spirit de solidaritate, REGINA MARIA a sustinut pe toata perioada starii de urgenta costul integral al testelor pentru COVID -19, cu ajutorul parternerilor care au facut donatii si sponsorizari. , Suma de 270 de lei pentru testarea COVID-19 se va achita la receptia spitalului in ziua testarii.
Exceptie fac categoriile de paciente care indeplinesc criteriile din Metodologiei INSP si  pentru care costul testarii RT-PCR se deconteaza de catre DSPMB in baza declaratiei pe propria raspundere a pacientei si anume:

 • Pacientele care se incadreaza in definitiile cazurilor suspecte de COVID 19
 • Pacientele oncologice asimtomatice (sau care sunt programate pentru histeroscopii diagnostice, curetaj diagntostic, histeresctomii post-biopsie sau cu formatiuni ovariene suspecte)

Spitalul are un intreg etaj dedicat pacientelor care se interneaza in urgenta si asteapta un rezultat al testului pentru COVID 19. Pana la primirea rezultatului testului, pacienta este tratata si ingrijita de personal medical dedicat, instruit si echipat corespunzator pentru o eventuala infectare cu COVID-19. In momentul primirii rezultatului testului, in cazul rezultatului negativ pacienta este mutata pe unul din celelalte etaje, unde va petrece urmatoarele zile pana la externare. In cazul unui rezultat pozitiv, imediat ce starea de sanatate a pacientei o permite, pacienta va fi transferata catre unul din spitatele desemnate sa gestioneze cazurile cu COVID-19. Nu am avut pana acum nicio pacienta diagnosticata cu coronavirus, dar suntem pregatiti sa facem fata unui astfel de caz.

Accesul apartinatorilor si al vizitatorilor ramane restrictionat. Contextul actual generat de pandemia de Coronavirus – COVID19 este unul care nu ne permite deocamdata sa relaxam masurile de siguranta pe care le-am luat si care pana in prezent au dat rezultatele foarte bune: zero infectii ale pacientilor si personalului din spital.  
 
Important de tinut cont:

 • Rugam pacientele sa soseasca cu doar 10 minute inainte de ora programata in sistem, nu mai devreme si nici mai tarziu pentru a evita asteptarea sau decalarea programarilor. Vor avea astfel timp sa treaca prin triajul epidemiologic si sa se inregistrati la receptie.
 • Pacientele pot veni insotite, insa vom ruga apartinatorii sa le astepte in afara spitalului. Recomandam pacientelor sa nu vina insotite de copii care nu pot fi lasati singur in afara spitalului.
 • Pacientele primesc pe email informatii utile pe care sa le stie pentru ziua internarii. 

Ne dorim ca toate pacientele care ne trec pragul si in aceasta perioada sa fie in siguranta alaturi de copiii lor si sa beneficieze de cele mai bune conditii de diagnostic si tratament.

Procedurile de siguranta sunt valabile la data publicarii materialului (Mai 2021) si pot sa sufere modificari, in functie de evolutia pandemiei cu COVID 19. Spitalul va lua toate masurile de siguranta pe care le considera necesare in orice moment.