Masuri de siguranta in Spitalul Baneasa dupa data de 15 Mai 2020

Spitalul Baneasa isi continua activitatea in conditii de maxima siguranta pentru pacienti si personalul medical si non-medical si dupa 15 Mai 2020, cand s-a incheiat oficial starea de urgenta.

Siguranta tuturor ramane principala noastra preocupare

Principala noastra preocupare ramane in continuare grija pentru siguranta si sanatatea pacientilor si a personalului nostru medical si vom face in continuare tot ce este necesar ca activitatea medicala si administrativa a spitalului sa functioneze in parametri normali.

De la inceputul pandemiei si pe toata perioada starii de urgenta, Spitalul Baneasa a luat masuri de siguranta extraordinare astfel incat niciun membru al personalului medical si non-medical si niciun pacient nu a fost infectat cu COVID-19.

Suntem increzatori ca toate masurile de siguranta pe care le-am luat pana acum si pe care le-am respectat impreuna cu pacientii nostri au dat cele mai bune rezultate si suntem in continuare atenti la toata dinamica evolutiei pandemiei, pregatiti sa luam toate deciziile necesare privind siguranta pacientilor nostri.

1. Triajul epidemiologic se face tuturor pacientilor la intrarea in spital

2. Toate pacientele care se interneaza in Spitalul Baneasa sunt testate pentu COVID-19.

3. Personalul spitalului este monitorizat permanent si testat in caz de suspiciune pentru depistarea precoce a infecției cu noul coronavirus.

4. Spitalul are circuite separate pentru pacientele cu suspiciune de covid si pentru pacientele non-covid.

5. Distanța socială de 1.5 m este obligatorie

6. Masca de protecție este obligatorie, atât pentru pacienți cât și pentru angajați.

7. Spitalul Baneasa dispune de spații de izolare pentru cazurile suspecte de boli infecțioase, separate de restul zonelor, pentru a proteja pacienții de contactul prelungit cu un posibil caz-sursă.

8. Igiena mâinilor este regulă de aur. Spalatul pe maini se face cat mai des, cu apă și săpun, timp de 20 de secunde.

9. Asiguram igiena riguroasă a tuturor spațiilor.

10. Asiguram dezinfecția rapidă și corectă a spațiilor cu substanțe speciale pentru igiena medicală, dupa fiecare consult al pacientilor.

11. Asigurăm echipamente de protecție pentru personalul medical, in functie de zona de risc.

12. Îndrumăm telefonic pacienții cu simptome, posibili suspecți, către apelul de urgență 112, conform procedurilor transmise de autorități.

13. Respectăm și implementăm toate măsurile recomandate de autorități și păstrăm permanent legătura cu acestea.

14. Luăm măsuri de informare atât pentru personal, cât și pentru pacienți.

15. Ne asigurăm că se respectă regulile de igienă respiratorie, igiena mâinilor și regulile de izolare.

1. Triajul epidemiologic va ramane in continuare prima masura de protectie pe care o urmeaza toate pacientele, la fiecare vizita in spital.

2. Monitorizarea sarcinii (ecografii, morfologii si analize) se va putea face in continuare in ambulatoriul spitalului, cu programare.

3. Urgentele medicale se vor prezenta in camera de garda care este deschisa 24/7.

4. Programarea pentru saptamana 36: pacienta se va prezenta la Spital la programare, cu aceste mentiuni:

 • Pacienta va efectua strict screeningul infectios (MRSA si BLSE), EKG si doua analize de sange (HLG si QUICK+APTT), al carui rezultat este important sa fie anterior internarii, ca medicii sa initieze un eventual tratament si sa dispuna masuri terapeutice. Screeningului infectios (MRSA si MLSE) este in valoare de 56 de lei si se va achita la receptia spitalului, in ziua programarii.

5. Consultul prenatal se va face prin Clinica Virtuala, ulterior vizitei programarii de la punctul 3 din spital. Programarea in Clinica virtuala se poate face inclusiv in receptia Spitalului Baneasa, unde colegii din receptie vor oferi sprijin despre cum se poate accesa acest serviciu. Detalii despre Clinica Virtuala gasiti si aici: https://www.reginamaria.ro/clinica-virtuala

6. Consultul preanestezic se face la momentul internarii

7. Testarea COVID-19 se face cu 1 zi inainte de nastere, in cazul nasterilor prin cezariana si in ziua internarii in cazul nasterilor naturale. Testarea este obligatorie pentru toate pacientele care se interneaza in Spitalul Baneasa. In spirit de solidaritate, REGINA MARIA a sustinut pe toata perioada starii de urgenta costul integral al testelor pentru COVID -19, cu ajutorul parternerilor care au facut donatii si sponsorizari. Dupa 15 mai 2020, REGINA MARIA va putea sustine pacientele Spitalului Baneasa cu un discount pentru testul COVID, pretul fiind de 300 de lei pentru pacientele neabonate (fata de pretul de lista de 360 de lei). Pacientele abonate platesc costul testului COVID cu discountul aferent abonamentului, dar nu mai mult de 300 de lei. Asadar, suma pentru testarea COVID-19 se va achita la receptia spitalului in ziua testarii. Exceptie fac categoriile de gravide care indeplinesc criteriile din Metodologiei INSP si  pentru care costul testarii RT-PCR se deconteaza de catre DSPMB in baza declaratiei pe propria raspundere a pacientei si anume:

 • Pacientele care se incadreaza in definitiile cazurilor suspecte de COVID 19
 • Pacientele pentru care se recolteaza la nastere celulele stem din sangele placentar  

Din data de 8 iulie 2020, pentru pacientele care nasc natural, Spitalul Baneasa ofera o varianta alternativa de testare COVID-19. Spitalul are un aparat propriu de testare PCR COVID – 19 si, cu posibilitatea eliberarii rezultatului in 2,5 ore de la momentul recoltarii, dar in ordinea procesarii probelor. Aparatul poate sa lucreze o singura proba odata, cu mentiunea ca in cazul (rar) in care rezultatul este neconcludent, proba se va mai lucra inca o data, iar timpul devine astfel 5 ore. Costul este de 750 lei. Aceasta varianta poate scurta semnificativ un eventual timp in care mama este separata de nou-nascut. Pacientei I se vor explica la internare in detaliu ambele variante de testare si se va estima un timp de eliberare al rezultatului pentru fiecare dintre ele, astfel incat sa ia cea mai buna decizie.

8. Nasterea: Toate pacientele sunt testate pentru COVID-19 inainte sau la momentul internarii. Spitalul Baneasa are 3 etaje dedicate pacientelor care au un test COVID-19 negativ. Si un intreg etaj dedicat pacientelor care se interneaza in urgenta si care urmeaza un circuit separat pana la primirea rezultatului testului. Aceste paciente sunt ingrijite de personal medical dedicat, instruit si echipat corespunzator pentru o eventuala infectare cu COVID-19. In momentul primirii rezultatului testului, in cazul rezultatului negativ pacientele sunt mutate intr-o rezerva non-covid, unde vor petrece urmatoarele zile pana la externare. In cazul unui rezultat pozitiv, imediat ce starea de sanatate a pacientei si a nou-nascutului o permite, pacienta va fi transferata catre maternitatea desemnata de DSP sa gestioneze pacientele insarcinate diagnosticate cu COVID-19. Spitalul Baneasa a avut paciente care in urma testului COVID facut inainte de internare au avut un rezultat pozitiv si au fost astfel nevoite sa nasca la maternitatea Bucur, desemnata sa gestioneze cazurile COVID-19.

9. Accesul apartinatorilor si al vizitatorilor ramane restrictionat. Contextul actual generat de pandemia de Coronavirus este unul care nu ne permite deocamdata sa relaxam masurile de siguranta pe care le-am luat si care pana in prezent au dat cele mai bune rezultatele.

10. Accesul tatilor la vizita post-nastere

Cu pasi mici, dar in mare siguranta. Incepand cu 19 Aprilie 2021, Spitalul Baneasa, face un prim pas pentru vizite scurte la nasterea copilului. Acolo unde normele de siguranta sunt indeplinite, deschidem o portita catre normalitate. Asadar, taticii care indeplinesc una dintre conditiile de mai jos, pot sa ii viziteze pe nou-nascut si pe mama:

 • Sa fie vaccinat cu orice vaccin anticovid, iar nasterea sa se intample la minim 10 zile de la finalizarea vaccinarii (cu o singura doza la J&J, cu 2 doze pentru celelalte vaccinuri agreate pe teritoriul Romaniei)
 • Sa fie testat PCR cu test de maxim 72 ore si sa aiba un rezultat negativ
 • Se afla la maxim 90 zile de la infectia COVID si sa prezinte documente oficiale care atesta boala in acest sens

In oricare dintre situatiile de mai sus, tatal trebuie sa fie asimptomatic si fara factori de risc la triaj in momentul intrarii in spital. Prezenta unor factori de risc determina oprirea vizitei. 

Conditii / limitari

 • Pacienta sa fie internata cu test PCR negativ
 • Nu acceptam intrarea apartinatorilor pentru gravide cu test in lucru sau cu suspiciune de infectie

Siguranta are prioritate si pastram in prima etapa cate o vizita scurta, de maxim 15 minute, pentru a reduce orice risc de infectare, iar tatii vor fi preluati si insotiti de catre personalul spitalului.

Vizita se va desfasura doar in rezerva pacientei, in a doua zi de viata a copilui si doar daca copilul nu necesita internarea in sectia de Terapie Intensiva Neonatala. Tatal nu va putea sa fie insotit de alt membru al familiei.

Programarea vizitei se face cu o zi inainte, pentru intervalul Luni-Sambata 16:00 – 18:00, trimitand pe email la patientcarespitalbaneasa@reginamaria.ro o solicitare de programare.

Apelam la intelegerea pacientelor si mai ales a tatilor sa respecte toate masurile de siguranta impuse de spital pentru siguranta tuturor.

Aceasta permisiune de vizita nu este o relaxare a masurilor de siguranta, ci o recunoastere a importantei prezentei tatilor in aceste momente. Ne bazam pe o colaborare cu pacientii nostri si partenerii lor ca totul sa fie in maxima siguranta, pentru binele tuturor.

11. Accesul taticilor in sala de nasteri:  din 07 Iunie 2021, Spitalul Baneasa permite tatalui sa aleaga daca doreste sa isi viziteze copilul dupa nastere (conform detaliilor de la punctul 10) sau sa fie prezent la momentul nasterea copilului, in urmatoarele conditii:

•    Sa fie vaccinat cu orice tip de vaccin anticovid, iar vizita sa se intample la minim 10 zile de la finalizarea vaccinarii (cu o singura doza la J&J, cu 2 doze pentru celelalte vaccinuri agreate pe teritoriul Romaniei)
•    Sa fie testat PCR cu test de maxim 72 ore si sa aiba un rezultat negativ
•    Se afla la maxim 90 zile de la infectia COVID si sa prezinte documente oficiale care atesta boala in acest sens
•    Sa fie asimptomatic si fara factori de risc la triaj in momentul intrarii in spital. Prezenta unor factori de risc determina oprirea vizitei. 

Conditii / limitari

 • Pacienta sa fie internata cu test PCR negativ
 • Nu acceptam intrarea tatilor pentru gravide cu test in lucru sau cu suspiciune de infectie

Acolo unde tatal asista la nastere, se va permite participarea doar la nastere necomplicata

 • Tatal asista doar la momentul nasterii, nu o insoteste pe mama pe parcursul intregului travaliu / de la intrarea acesteia in sala de operatie
 • Orice urgenta a mamei sau a bebelusului devine conditie care nu mai permite tatilor participarea

Pacienta anunta medicul curant si/sau consultantul de vanzari de intentia participarii tatalui cu minim 1 saptamana inainte de nastere si prezinta unul dintre documentele de mai sus la momentul internarii.
Indiferent de tipul nasterii, tatal va putea sa fie prezent la momentul nasterii (nu si pe perioada travaliului in cazul nasterii naturale)
Pana la momentul intrarii in sala, tatal va astepta in afara spitalului, fiind anuntat de momentul in care poate sa urce in blocul operator sau in sala de nasteri insotit de un membru al spitalului.
 
Avand in vedere protocoalele si circuitele implementate de spitalele retelei Regina Maria pentru un maxim de siguranta pe perioada pandemiei, tatii vor fi insotiti in permanenta de personal dedicat care ii vor conduce pentru echipare, apoi in blocul operator/sala de nasteri, apoi din nou in afara spitalului.
 
Momentan putem asigura prezenta la momentul nastere a tatalui de Luni pana Vineri 08:00 – 18:00  
Spitalul Baneasa nu permite deocamdata cazarea tatalui alaturi de mama pe perioada internarii si nici prelungirea vizitelor sau accesul altor membri ai familiei. Pe masura ce situatia epidemiologica avanseaza favorabil, vom reveni cu noi masuri de relaxare.
Mama prezinta la momentul internarii unul din aceste documente pentru situatia in care va fi vizitata la nastere sau post nastere:

Dovada statusului imunitar al tatalui:

 • Test PCR negativ
 • Adeverinta de vaccinare a tatalui
 • Dovada testului PCR + sau adeverinta medicala de orice fel care are sa ateste faptul ca a fost infectat si declarat vindecat in ultimele maxim de 90 de zile
 • Acord informat de acces al tatalui in sala de nasteri (pe care il va semna la spital)

Toate documentele se ataseaza la foaia de observatie a gravidei
Triajul si completarea chestionarului de triaj pentru tata vor fi efectuate la momentul intrarii in spital

Triajul epidemiologic va ramane in continuare prima masura de protectie pe care o urmeaza toate persoanele, la fiecare vizita in spital.

Consultatii (inclusiv ecografii si analize) se vor putea face in ambulatoriul spitalului cu programare.
Urgentele medicale se vor prezenta in camera de garda care este deschisa 24/7.


Interventiile chirurgicale:

 • Consultul preanestezic se face la momentul internarii
 • Toate pacientele vor efectua screeningul infectios (MRSA si BLSE) anterior internarii si eventual setul de analize recomandat de medicul curant, ale caror rezultate este important sa fie disponibile anterior operatie. , ca medicii sa initieze un eventual tratament si sa dispuna masuri terapeutice. Screeningului infectios ( MRSA si MLSE) este in valoare de 56 de lei si se va achita la receptia spitalului, in ziua programarii.

Testarea COVID-19 se face cu 1 zi inainte de operatie, in cazul interventiilor programate si in ziua internarii in cazul interventiilor urgente. Testarea este obligatorie pentru toate pacientele care se interneaza in Spitalul Baneasa. In spirit de solidaritate, REGINA MARIA a sustinut pe toata perioada starii de urgenta costul integral al testelor pentru COVID -19, cu ajutorul parternerilor care au facut donatii si sponsorizari. Incepand cu 15 mai 2020, REGINA MARIA va putea sustine pacientele Spitalului Baneasa cu un discount pentru testul COVID de 40% la pretul de lista de 374 de lei. Asadar, suma de 225 de lei pentru testarea COVID-19 se va achita la receptia spitalului in ziua testarii.
Exceptie fac categoriile de paciente care indeplinesc criteriile din Metodologiei INSP si  pentru care costul testarii RT-PCR se deconteaza de catre DSPMB in baza declaratiei pe propria raspundere a pacientei si anume:

 • Pacientele care se incadreaza in definitiile cazurilor suspecte de COVID 19
 • Pacientele oncologice asimtomatice (sau care sunt programate pentru histeroscopii diagnostice, curetaj diagntostic, histeresctomii post-biopsie sau cu formatiuni ovariene suspecte)

Spitalul are un intreg etaj dedicat pacientelor care se interneaza in urgenta si asteapta un rezultat al testului pentru COVID 19. Pana la primirea rezultatului testului, pacienta este tratata si ingrijita de personal medical dedicat, instruit si echipat corespunzator pentru o eventuala infectare cu COVID-19. In momentul primirii rezultatului testului, in cazul rezultatului negativ pacienta este mutata pe unul din celelalte etaje, unde va petrece urmatoarele zile pana la externare. In cazul unui rezultat pozitiv, imediat ce starea de sanatate a pacientei o permite, pacienta va fi transferata catre unul din spitatele desemnate sa gestioneze cazurile cu COVID-19. Nu am avut pana acum nicio pacienta diagnosticata cu coronavirus, dar suntem pregatiti sa facem fata unui astfel de caz.

Accesul apartinatorilor si al vizitatorilor ramane restrictionat. Contextul actual generat de pandemia de Coronavirus – COVID19 este unul care nu ne permite deocamdata sa relaxam masurile de siguranta pe care le-am luat si care pana in prezent au dat rezultatele foarte bune: zero infectii ale pacientilor si personalului din spital.  
 
Important de tinut cont:

 • Rugam pacientele sa soseasca cu doar 10 minute inainte de ora programata in sistem, nu mai devreme si nici mai tarziu pentru a evita asteptarea sau decalarea programarilor. Vor avea astfel timp sa treaca prin triajul epidemiologic si sa se inregistrati la receptie.
 • Pacientele pot veni insotite, insa vom ruga apartinatorii sa le astepte in afara spitalului.  
 • Pacientele primesc pe email informatii utile pe care sa le stie pentru ziua internarii. 

Ne dorim ca toate pacientele care ne trec pragul si in aceasta perioada sa fie in siguranta alaturi de copiii lor si sa beneficieze de cele mai bune conditii de diagnostic si tratament.

Procedurile de siguranta sunt valabile la data publicarii materialului (15 Mai 2020) si pot sa sufere modificari, in functie de evolutia pandemiei cu COVID 19. Spitalul va lua toate masurile de siguranta pe care le considera necesare in orice moment.