Nasterea la Spitalul Regina Maria Cluj

Ne bucuram sa-ti fim alaturi in unul dintre cele mai frumoase momente din viata ta: venirea pe lume a bebelusului tau. Pentru noi, cel mai important este ca tu si copilul tau sa fiti in siguranta.

Acum poti afla toate etapele nasterii bebelusului tau.  Daca mai ai si alte nelamuriri ne poti intreba cu incredere.

Pasul 1: Internarea

In cazul unei operatii de cezariana programata, vei ajunge la spital cu minim 2 ore inainte de ora programata a interventiei, pentru a avea timpul necesar efecturarii procedurilor de internare

Birou de Internari

 • La sosirea la spital, la Biroul de Internari vei prezenta actele de internare. Ti se va atasa o bratara alba de identificare cu numele/prenumele, CNP si numarul foii tale de observatie.

Vei fi indrumata apoi catre Camera de Garda pentru a urma procedura de internare care durează aproximativ  o oră. Tot aici are loc monitorizarea CTG si tensiunea arteriala si se intocmeste Foaia de Observatie.

Camera de garda

 • Vei fi apoi evaluata pentru riscul de cadere, alergii alimentare si gradul de suportabilitate a durerii. In situatia in care medicul va identifica un risc de cadere, vei primi o bratara mov iar daca ai alergii alimentare, vei primi o bratara rosie. Este important pentru siguranta ta sa nu scoti niciuna dintre aceste bratari pana la momentul externarii. In baza acestor bratari vei fi identificata pe tot parcursul internarii si ti se vor administra tratamente personalizate.

Iti reaminintim ca screeningul infectios este necesar atat pentru siguranta mamei, cat si pentru siguranta nou-nascutului, pentru evitarea aparitiei de infectii asociate colonizarii cu germeni multirezistenti si pentru instituirea cat mai rapida a tratamentului specific, la nevoie.

Odata ajunsa in rezerva, specialistul Patient Care/asistenta iti va prezenta rezerva si iti va arata tot ce vei gasi aici pentru intreaga perioada a spitalizarii:

 • in rezerva gaseti camasa de sala, camasa de alaptat, halat, papuci de unica folosinta.
 • in baie gasesti prosoape si produse cosmetice iar in dulapul din rezerva vei gasi: tampoane, lenjerie intima de unica folosinta si servetele umede.

Specialistul Patient Care/asistenta care te-a condus si ti-a prezentat rezerva, iti va da si informatii despre butonul de intercall. Prin apelarea acestuia, vei putea solicita ajutorul daca ai nevoie de ceva, atat de natura medicala, cat si administrativa.

 • Dupa ce te-ai acomodat cu rezerva, trebuie sa-ti inlocuiesti hainele de strada cu cele din spital, pe care le gasesti in dulap. Iti vei pune camasa de sala, papucii si la nevoie halatul, renuntand complet la lenjeria intima.
 • Ulterior, asistenta care se ocupa de tine incepe pregatirea preoperatorie care consta in montarea unei branule si a unei perfuzii. Aceasta procedura se face cu acordul medicului si conform protocoalelor medicale din cadrul spitalului nostru.
 • Daca vei naste prin cezariana, medicul va veni conform programarii, iar daca ai ales sa nasti pe cale naturala, vei fi mutata in sala de nasteri conform indicatiilor.

Nasterea naturala

 • Daca vei fi indrumata catre rezerva, vei astepta pana cand medicul curant/medicul de garda va hotari sa fii transferata in sala de nasteri, in functie de situatia locala si de stadiul travaliului.
 • In functie de alegerile pe care le-ai facut pentru desfasurarea travaliului si de starea ta generala, medicul anestezist iti va monta cateterul peridural. De asemenea, se vor incerca diverse pozitii pentru un travaliu cat mai usor, adaptat nevoilor tale.
 • Personalul medical iti va oferi sprijinul necesar pentru ca venirea pe lume a bebelusului tau sa se desfasoare in deplina siguranta, asa cum este normal. Pentru asta, pe toata durata nasterii trebuie sa asculti sfaturile personalului medical.

Ce se intampla cu nou-nascutul imediat dupa nastere 

 • Daca echipa medicala formata din medicul neonatolog si asistentul de neonatologie considera ca nu exista niciun risc din punct de vedere medical, atunci iti vei putea tine bebelusul in brate chiar din primele momente de la nastere.
 • Echipa medicala ii va face o prima evaluare a starii de sanatate, cantarire, masurare  la Sala de Nasteri. Pe sectia Neonatologie se va efectua o evaluare clinica completa a nou-nascutului, vaccinare, administrarea vitaminei K, profilaxia oftalmiei gonococice si inregistrarea datelor in sistemul informatic.
 • Imediat dupa transferul in rezerva, la solicitarea mamei, copilul va fi adus langa ea
 • Daca te simti bine dupa nastere si daca medicul curant/medicul de garda evalueaza conform criteriilor internationale medicale ca starea ta de sanatate este buna,  la 2 ore de la nastere vei fi transferata inapoi la rezerva.

Nastere prin operatie cezariana

Asistenta te va conduce in Blocul Operator, de unde vei fi preluata de catre asistentele specializate.

In sala de operatie se va mai face o verificare finala a bratarii de identificare, a tipului de interventie pe care il vei suporta, se vor verifica consimtamintele semnate de tine si alte detalii importante din dosarul tau medical.

Indiferent de tipul de sedare/anestezie vei fi conectata la un monitor care va masura tensiunea arteriala, pulsul si nivelul de oxigen.  In sala de operatie vei petrece in medie 1-1,5 ore.

Ce se intampla cu nou-nascutul imediat dupa nastere 

 • La sfarsitul interventiei, cand medicul anestezist considera ca ai inceput sa te recuperezi corespunzator din sedare/anestezie, vei fi mutata in Salonul Terapie Intensiva/Postoperator pentru aproximativ 6 ore. In Salonul Postoperator vei fi din nou conectata la monitor, in vreme ce asistentele medicale te vor supraveghea pana la recuperarea complete din sedare/anestezie.  Este posibil sa primesti oxigen suplimentar printr-o masca ce iti va acoperi nasul si gura.
 • Daca simti durere sau orice fel de disconfort, te rugam sa anunti asistentele; vei primi tratament pentru reducerea disconfortului cauzat de interventie.
 • Iti poti vedea bebelusul pentru putin timp in sala de operatie, imediat dupa nastere. Daca starea ta de sanatate si a copilului o permite, il vei putea tine in brate (15-20 minute) imediat dupa nastere. Din motive de siguranta copilul nu poate fi transportat la mama in Salonul postoperator. Imediat dupa transferul mamei in rezerva sa, de pe sectia de Obsterica, copilul poate fi adus langa mama pentru prima alaptare. Pana la sosirea mamei in rezerva, nou-nascutul este ingrijit in sectia neonatologie si este hranit cu formula de lapte.
 • Din aceste salon vei fi transferata la rezerva ta dupa ce esti recuperata complet din anestezie si nu sunt alte motive medicale care sa faca necesara monitorizarea ta foarte frecvent (durata de timp depinde de tipul si durata procedurii).
 • Vei primi informatii clare despre momentul in care vei avea voie sa consumi lichide si alimente.

Program de ngijire a nou-nascutului in maternitare

 • Imediat dupa nastere, echipa formata din medicul neonatolog si asistenta de neonatologie ii vor acorda ingrijirile necesare bebelusului. De asemenea, echipa medicala va lua toate masurile de reanimare/resuscitare natala in cazul in care intervine o complicatie.
 • In primul minut de viata, bebelusul va primi “nota” de nastere (scorul Apgar). Apoi, asistenta va copilul pe pieptul mamei si se va face contact skin-to-skin pentru aproximativ o ora
 • Apoi, bebelusului i se vor pune la mana doua bentite de identificare cu numele si data nasterii: una la Sala de Nasteri si una pe sectia Neonatologie.
 • In Sala de Nasteri bebelusul va fi masurat si cantarit
 • Odata ajuns in sectia de Neonatologie se vaccineaza, i se administreaza vitamina K, se face profilaxia oftalmiei gonococice, se inregistreaza in sistemul informatic si se supravegheaza pana la sosirea mamei in rezerva sa
 • Pe durata internarii vei primi vizita unui consilier in alaptare care iti va arata modalitati si pozitii de  alaptare iar asistentele de neonatologie vor face prima baita a nou nascutului impreuna cu tine si iti vor explica pas cu pas ingrijirea si toaletarea bebelusului.
 • In cursul diminetii, medicul neonatolog va pregati biletul de externare si va completa carnetul de vaccinare al bebelusului tau. De asemenea, daca ai intrebari despre urmatorii pasi in cresterea copilului, el te va ajuta sa le lamuresti.
 • Tot in prima parte a zilei, medicul ginecolog de garda sau medicul curant va evalua starea ta de sanatate si va decide externarea.
 • Biroul de externari te va anunta telefonic despre momentul in care formalitatile de externare sunt pregatite. Dupa ce vei fi anuntata, se pot achita la receptie serviciile medicale primite pe perioada spitalizarii
 • O noua etapa din viata voastra incepe acum, iar Regina Maria  va fi aproape de voi in continuare.