Consult prenatal in Spitalul Cluj

Viitoarele mame se vor intalni cu medicul neonatolog inainte de a se interna pentru nastere. O perioada buna pentru aceasta intalnire este intervalul 30-34 saptamani de sarcina. Medicii nostri neonatologi isi doresc sa discute despre asteptarile parintilor referitor la ingrijirile nou-nascutului.

Consultul prenatal este un prilej bun sa discutati cu medicul neonatolog despre asteptarile pe care le aveti cu privire la ingrijirea nou-nascutului, dar si despre ce manevre, interventii si tratamente se aplica in spitalul nostru.

In cadrul intalnirii cu medicul neonatolog vei afla ce se va intampla cu bebelusul tau de la momentul nasterii.
Iata care sunt testele si interventiile standard care se fac nou-nascutului imediat dupa nastere

Imediat dupa nastere, copilul este curatat de secretii si sange, iar la 1 minut de viata are loc stabilirea scorului Apgar: medicul neonatolog evalueaza bataile cordului fetal, efortul de respiratie, tonusul muscular, coloratia pielii si reflexele.

Se noteaza fiecare parametru cu 0, 1, 2 totalizand pentru un nou nascut sanatos 10.

Asistenta va pune o bratara de identificare cu numele si data nasterii (o a doua bratara se va genera pe sectia Neonatologie dupa inregistrarea nou-nascutului in sistemul informatic). Nou-nascutul fara dificultati de adaptare la viata extrauterina va ramane in bratele mamei pana va avea loc primul supt (ingrijire piele-la-piele), acesta avand loc de obicei la aproximativ o ora de la nastere.

Nou-nascutul cu dificultati de adaptare la viata extrauterina v-a fi evaluat si ajutat sa se stabilizeze pe masa de resuscitare (unitatea de resuscitare neonatala). Dupa stabilizare, nou-nascutul poate fi ingrijit in bratele mamei.

Medicul neonatolog va decide daca este posibila ingrijirea “piele-la piele” sau se impune stabilizarea nou-nascutului.

La finalul ingrijirii in bratele mamei, asitenta va efectua masuratorile si cantarirea nou-nascutului.

Asistenta va duce nou-nascutul pe sectia de Neonatologie pentru efectuarea vaccinarilor, a profilaxiei oftalmiei gonococice, administrarea vitaminei K, inregistrarea in sistemul informatic a datelor nou-nascutului precum si supravegherea acestuia.

In functie de starea de sanatate a nou-nascutului, el va merge intr-una din cele 4 unitati ale departamentului de neonatologie unde i se vor administra restul de testari si tratamente:

 1. Salonul de supraveghere normoponderali este un spatiu special in care nou-nascutii normoponderali raman temporar in perioadele in care nu stau in salon alaturi de mamele lor si pe perioadele in care li se administreaza tratamente/vaccinuri.
 2. Unitate de reanimare neonatala este localizata langa sala de nastere, astfel ca stabilizarea nou-nascutului cu scor Apgar foarte ic la nastere sa se faca cat mai rapid.
 3. Unitatea de terapie intensiva neonatala (TINN) este pentru nou-nascuti la termen sau prematuri care necesita tratament complex, suport al functiilor vitale sau monitorizare invaziva. Maternitatea Regina Maria Cluj are o sectie moderna de terapie de specialitate in ingrijirea si tratarea noilor nascuti prematuri (cu varsta de gestatie mai mare de 32 de saptamani) sau cu nevoi speciale iar medicii neonatologi sunt disponibili 24/24 ore si vor ingrijiri nou nascutul incepand din sala de nasteri.
 4. Unitatea pentru recuperare nou-nascuti inseamna post-terapie (etapa intermediara intre terapie intensiva si rooming in). Spatiul este rezervat nou-nascutilor cu greutate mica la nastere si grad moderat de imaturitate a organelor care nu (mai) necesita tratament intensiv. Crearea unui ambiet protector, cat mai apropiat de mediul intrauterin, permite continuarea procesului de crestere si maturare a sistemului nervos central. Acest lucru presupune conditii speciale de ingrijire si reducere a stresului, precum: incalzire suplimentara a bebelusului prin incubator sau masa radiana cu servocontrol, izolare fata de lumina si zgomote puternice, alimentatie pe sondo nazo-gastrica pana la stabilirea reflexului de supt, monitorizarea non-invaziva a respiratiei prin pulsoximetrie etc.

Echipa medicala de neonatologie asigura 24h/24 preluarea nou-nascutului de la sala de nastere, urgentele neonatale, monitorizarea si tratamentul nou-nascutului aflati la terapie intensiva, consilierea mamei si suportul pentru ingrijirea nou-nascutului sanatos aflat la rooming-in, precum si ingrijirea si supravegherea evolutiei prematurilor in perioada de recuperare sau crestere.

 • Cantarirea si masurarea diametrului capului si masurarea lungimii corpului
 • Vitamina K este esentiala pentru coagulare si este produsa in intestin de bacterii. Nou nascutul are un nivel scazut la nastere, de aceea este standard sa i se administreze o doza de vitamina K la nastere pentru a preveni hemoragii.
 • Screeningul metabolic: Este un test simplu care se face la nou-nascut pentru a identifica afectiuni amenintatoare de viata sau debilitante care sunt prezente la nastere, dar care nu sunt evidente din primele clipe de viata. Incidenta bolilor innascute de metabolism variaza de la o afectiune la alta, cele mai frecvente intalnindu-se la unul din 2000 nou-nascuti. La Spitalul Regina Maria Cluj, parintii pot opta pentru screeningul metabolic standard sau extins (se efectueaza intre 48-72 ore de la nastere).
  • Screeningul standard este oferit printr-un program guvernamental si testeaza 2 boli: fenilcetonuria si hipotiroidismul. In cazul in care rezultatul testului nu este corespunzator, laboratorul de stat va trimite prin posta o instiintare familiei. Aceasta testare este gratuita si se poate efectua cu acordul parintilor.
  • Screeningul metabolic extins este efectuat intr-un laborator specializat al retelei de sanatate Regina Maria si testeaza 45 de boli. Aceasta testare impune o taxa suplimentara.
 • Screening-ul auditiv (testarea pentru surditate) – cu ajutorul unui echipament corespunzator nou-nascutilor se masoara otoemisiile acustice. In cazul in care rezultatul testului nu este corespunzator testul va fi repetat la varsta de 1 luna in Ambulatorul de audiologie.
 • Screening-ul malformatiilor cardiace critice (MCC) – se efectueaza cu ajutorul pulsoximetrului si completeaza evaluarea clinica pentru depistarea malformatiilor cardiace care necesita interventie imediata. Acesta se efectueaza intre 24-48 de ore de la nastere. In cazul unui rezultat necorespunzator se impune efectuarea imediata a unei examinari ecografice cardiace.
 • Testarea glucozei se face cand copilul este prea mare sau subponderal, cand mama este diabetica sau cand copilul prezinta simptome de hipoglicemie (tremuraturi).
 • Icterul fiziologic: A 2-a zi dupa nastere, pielea bebelusului devine galbena, adica icterica. In uter fatul are un numar mare de celule rosii (hematii) pentru a transporta oxigen la tesuturi. Dupa nastere, nou nascutul nu mai are nevoie de atat de multe hematii, deci incepe sa le distruga, pentru a le elimina prin urina. Daca acest proces nu incepe destul de repede, hematiile raman in corp si coloreaza pielea nou nascutului.
 • Vaccinul contra Hepatitei B (HBV) se administreaza 0.5ml intramuscular tuturor copiilor, pana la 24 ore de la nastere
 • BCG este un vaccin viu (Calmette Guerrin), care protejeaza nou nascutul impotriva tuberculozei, administrat in a 2-3 a zi de viata, printr-o injectie intradermica, in bratul stang.

Important de stiut pentru parinti este ca ei vor fi informati si consultati in administrarea oricarui tratament asupra noului nascut explicandu-se in detaliu in ce constau si care sunt beneficiile lor.

Alimentatia bebelusului

Toate asistentele si moasele din maternitatea Regina Maria Cluj au educatie in sensul incurajarii alaptatului precoce. In plus, exista un consultant de lactatie disponibil, daca vei avea nevoi speciale in acest sens. In maternitatea Regina Maria Cluj avem si sesiuni de educatie de baza pentru alaptat, tocmai pentru a da informatii complete despre hranirea naturala a bebelusului (la san). Indiferent de modalitatea in care vei alimenta nou-nascutul, la san sau biberon, vei fi sfatuita si sprijinita sa iei cele mai bune decizii pentru tine si copilul tau.

Se recomanda alaptarea la un interval de aproximativ 2-4 ore.

Ingrijire personalizata a nou nascutului

Sfatuim mamele sa anunte personalul din maternitate daca au experienta de la alte nasteri in legatura cu ingrijirea noului nascut. Vrem sa oferim informatii si sprijin individualizat, pentru a avea un punct de plecare bun. Ca parte a ingrijirilor medicale ale noului nascut, el va primi: teste de sange, vitamina K, vaccinuri. Toate aceste proceduri se vor discuta cu parintii nou nascutului si se vor face  doar cu acordul lor.

Ca parte din interventii, circumcizia este optionala si se va face de catre medic, dupa externare.

Incurajam parintii sa puna intrebari legate de ingrijirile acordate noului nascut medicului neonatolog.  Asistentele noastre medicale pot si ele sa ajute si sa va raspunda la intrebarile pe care le aveti.

Incurajam mamele sa stea (pe cat posibil) de la inceput impreuna cu copilul in salon, in special daca o persoana de sprijin va ramane peste noapte cu ea. Aceasta este o cale ideala de a invata cat se poate despre bebelus, inainte de a ajunge cu el acasa.

Oricand este cazul, asistentele de neonatologie vor supraveghea copilul peste noapte in sectia de Neonatologie, pentru a o lasa pe mama sa se odihneasca.