Malformatii congenitale cardiace

Inchidere defect septal atrial (DSA)/defect septal ventricular (DSV)

Dupa anestezie, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal. Prin aceasta incizie, medicul va introduce un tub subtire, ingust si prin aceasta se va introduce un cateter pe care il va avansa prin vene pana la nivelul inimii. In continuare, medicul va introduce de-a lungul cateterului dispozitivul de tip umbreluta (in acest moment dispozitivul este pliat) pe care il va avansa pana in dreptul defectului. Odata in pozitia dorita (pozitia corecta este controlata atat prin imagini radiologice cat si prin imagini de ecografie transesofagiana), umbreluta care prezinta doua componente asemanatoare unor discuri atasate in portiunea centrala se va deschide si va obstrua defectul. Initial, acest device va fi mentinut la nivelul defectului datorita diferentelor de presiune intre cavitatile stangi si drepte pentru ca, in timp, sa fie incorporat la nivelul septului interatrial.

  1. Anestezie generala
  2. Fara dureri
  3. Fara cicatrici
  4. Doar 24h spitalizare
Inchidere persistenta de canal arterial (PDA)

Inchiderea percutana devine metoda de tratament de electie pentru inchiderea PDA. Procedura se efectueaza intr-o sala de cateterism cardiac, sub anestezie generala, dar, uneori, si poate efectua si cu pacientul sedat si cu anestezie locala. Dupa dezinfectare locala, se efectueaza o mica incizie la nivelul plicii inghinale si un cateter va fi introdus in artera femurala.70 Acesta este avansat sub control radiologic de-a lungul arterelor pana la inima si se va efectua o angiografie care permite vizualizarea canalului arterial. De asemenea, un cateter va fi introdus in vena femurala si avansat prin control radiologic pana la nivelul cavitatilor drepte ale inimii si in artera pulmonara. Tot cu ajutorul cateterelor, se va introduce un mic dispozitiv (in acest moment dispozitivul este pliat) care va fi avansat pana la nivelul canalului arterial.

  1. Anestezie locala/generala
  2. Fara dureri
  3. Fara cicatrici
  4. Doar 24h spitalizare

 

Coarctatia de aorta

 

Se realizeaza printr-o tehnica similara angiografiei, dupa ce s-a ales tipul de tratament optim (dilatare sau implantare de stent). Se efectueaza sub anestezie generala sau locala.

Dupa anestezie se efectueaza o mica incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurala in care se va introduce o teaca (un tub de plastic care permite manipularea echipamentului necesar interventiei). Ulterior se administreaza heparina (un medicament care previne formarea cheagurilor de sange in timpul interventiei) si apoi se introduce un fir subtire (ghid) care ajunge la nivelul leziunii, trece de zona ingustata si va fi fixat la nivelul unui ram ce porneste din aorta. Apoi se introduce un cateter (un nou tub) de-a lungul acestui ghid pana in zona ingustata.

In functie de tehnica aleasa (dilatare sau implantare de stent), acest cateter este prevazut fie doar cu balon, fie va fi asociat la balon si stentul care va fi montat ulterior (de obicei este un dispozitiv de tip “balon-in-balon”).

In caz de angioplastie cu balon, dupa ce cateterul a fost pozitionat in zona coarctata (se controleaza radiologic pozitia 

cateterului) se va umfla balonasul cu substanta de contrast diluata, timp de 5 secunde, manevra care se repeta de obicei de 2-4 ori la interval de 5 minute. La final se verifica angiografic rezultatul (se urmareste diametrul vasului si se masoara gradientul de presiune). In cazul implantarii de stent se pozitioneaza cateterul in zona afectata , se pozitioneaza stentul (se verifica prin angiografie), apoi se umfla primul balonas (cel intern), se verififica pozitia stentului angiografic, se umfla si al doilea balonas (cel extern) si se monteaza stentul. O data ce stentul s-a montat in pozitia dorita, balonasele se dezumfla si ulterior se retrag cu atentie pentru a nu misca stentul din pozitia optima.

In anumite situatii se utilizeaza pentru montarea stentului un dispozitiv care presupune doar un singur balon si stentul de montat (mai ales la copiii mici) pentru a preveni lezarea arterei femurale (pentru dispozitivul de tip “balon-in-balon” e necesara o teaca mai mare). Postprocedural se administreaza tratament antibiotic intravenous, timp de o zi.

  1. Anestezie locala/generala
  2. Fara dureri
  3. Fara cicatrici
  4. Doar 24h spitalizare

Inchidere foramen ovale patent (pfo)

 

Inchiderea percutana a FOP este metoda de electie in cazul acestui defect congenital cardiac, fiind o alternativa eficienta a metodei chirurgicale. Procedura se efectueaza in laboratorul de angiografie, sub control ecografic transesofagian. De obicei se practica sub anestezie generala, dar uneori se poate utiliza anestezia locala alaturi de sedare. Dupa asepsia locala, medicul interventionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la radacina coapsei) pentru a vizualiza vena femurala. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teaca, ulterior pe teaca se introduc catetere pana la nivelul inimii, sub control radiologic. 

Interventionistul va efectua angiograme repetate pentru a testa pozitia cateterelor si pentru vizualizare FOP. Uneori poate fi utilizat un balon pentru masurarea cu exactitate a defectului si alegerea optima a dispozitivilui necesar pentru inchiderea FOP. Pe cateter se introduce deviceul (umbrela) care initial este inchis, urmand ca, odata cu pozitionarea la nivelul defectului, sa fie deschis astfel incat FOP sa fie acoperit. Pozitionarea dispozitivului este ghidata atat ecografic, cat si radiologic.

Ulterior, dispozitivul va fi acoperit de tesut in urmatoarele 3-6 luni.