TruAge - testare epigenetica a varstei biologice

Tru Age este cel mai revolutionar si precis test predictor de varsta biologica existent in prezent. 

Testul foloseste o tehnologie de ultima ora si un algoritm puternic de invatare automata si inteligenta artificiala care ii permit sa exploreze aproape 900.000 de regiuni specifice ale ADN care pot dezvalui varsta ta reala biologica si, implicit, riscul diferitelor afectiuni legate de imbatranire, cum ar fi boala Alzheimer, cancerul, boli de inima, artrita, Parkinson, diabet, imunodeficiente, etc. 

Daca te-ai intrebat vreodata de ce unele persoane arata si se comporta cu 10 ani mai tinere decat varsta din buletin iar altele par mult imbatranite, raspunsul sta in markerii epigenetici care pot controla in decursul vietii expresia genelor tale. 

Acest test foloseste asa numitii markeri epigenetici de „metilare” de pe ADN-ul tau pentru a prezice varsta ta reala biologica (epigenetica) sau varsta de uzura a celulelor corpului tau, diferita de varsta cronologica calculata in functie de data nasterii. 

Informatii generale

Imbatranirea este factorul de risc predominant pentru majoritatea bolilor si conditiilor care limiteaza anvergura starii tale de sanatate. De multi ani explicatia a fost ca procesul de imbatranire in sine este o alterare fiziologica, ce favorizeaza aparitia multor boli.

Ce este epigenetica?

In timp ce genetica ofera informatii despre configuratia sau structura genelor, epigenetica iti dezvaluie ce gene sunt active. “Epi” inseamna deasupra. Epigenetica studiaza modul in care organismul tau adauga si elimina niste „etichete” chimice  la nivel de ADN, pentru a activa sau dezactiva anumite gene. Aceste etichete inregistreaza evenimente care au loc in viata ta – boli, stil de viata, dieta, conditii de mediu. De fapt, epigenetica ajuta la observarea modului in care se se comporta materialul genetic din corpul tau, in loc sa vedem doar ce contine acesta.

Ce sunt markerii sau „etichetele” epigenetice?

Una din cele mai importante “etichete” rezida in gruparea metil care, odata atasata de ADN,  poate regla expresia genei, asemenea unui comutator electric. Metilarea ADN este asociata cu inactivarea (silentierea) genei vizate si cu procese de imbatranire accelerata.

Modificarile epigenetice au loc cu mult inainte de aparitia simptomelor bolii, ceea ce face ca epigenetica sa fie cea mai eficienta modalitate de a prezice bolile. Profilul epigenetic este adesea mai important chiar decat analiza genomului, deoarece reflecta starea actuala de sanatate si prezice viitorul sanatatii tale pe termen scurt sau mediu.

De-a lungul vietii, pozitionarea etichetelor epigenetice se va schimba pentru a permite cresterea, dezvoltarea si invatarea. In acelasi timp, aceste etichete pot fi influentate si de:

 • Ceea ce mananci
 • Cum iti conduci viata
 • Mediul in care traiesti 

De exemplu, anumite tensiuni de mediu pot determina o celula sa isi ajusteze etichetele epigenetice. Ca rezultat, acest lucru poate ajuta celula sa se adapteze pe termen scurt. Cu toate acestea, pe termen lung, poate contribui la boli si imbatranire. 

Din fericire, etichetarea epigenetica este reversibila si, daca putem invata sa o controlam, vom putea dezvolta noi abordari pentru a imbunatati sanatatea si calitatea vietii pentru noi toti.

Cum iti  poti controla varsta biologica?

Factorii de risc, inclusiv factorii de stil de viata si factorii de mediu, pot controla modul in care genele functioneaza prin influentarea etichetelor epigenetice.

Acesti factori includ:

 • Nutritie
 • Fumat
 • Consumul de alcool
 • Comportament
 • Activitate fizica
 • Obiceiuri de lucru
 • Expuneri la factori toxici, medicamente, poluanti 
 • Factori de stres

Toate aceste elemente pot modifica metilarea ADN-ului in diferite etape ale vietii tale, dar factorii extrinseci pot fi reparati si schimbati si pot ajusta permanent durata de viata.

Asadar varsta biologica poate fi inversata, asa ca este crucial sa intelegi modificarile de metilare ale ADN-ului tau. 

Despre test

TruAge™ este cel mai precis test din lume care indica varsta biologica. Acest ceas epigenetic avansat foloseste invatarea automata perfectionata pentru a testa peste 900.000 de regiuni de date din ADN-ul tau, numite CpG, in timp ce testele uzuale testeaza maxim 2.000. Aceste date sunt de 425 ori mai cuprinzatoare decat orice alt test epigenetic disponibil. 

Nu mai este un secret pentru multi structura compusa din doua lanturi ale ADN-ului, fiecare lant fiind format dintr-o succesiune lineara a patru compusi numiti nucleotide: citozina (C), guanina (G), adenina (A) si timina(T). Acestia se unesc transversal cu bazele complementare pereche de pe celalalt lant de ADN (A cu T, C cuG).
CpG este o citozina (C) care precede o baza nucleotidica de guanina (G) intr-o ordine liniara. Un situs CpG numit si insula CpG este practic singurul loc din genom care va putea atasa grupari metil (CH₃) stabile, proces cunoscut ca metilare a ADN-ului. 

Pentru a determina adevarata varsta biologica, testul TruAge masoara nivelurile de metilare ale ADN-ului de pe reziduurile de citozina din insulele CpG, de obicei grupate in jurul genelor carora le pot afecta activitatea. S-a demonstrat ca metilarea insulelor CpG de catre ADN-metilaze este asociata cu inactivarea genelor si joaca un rol important in dezvoltarea cancerului si a imbatranirii celulare. Inversarea metilarii ADN-ului la aceste locuri este o strategie terapeutica potentiala, deoarece aceasta inversare poate restabili expresia genelor si, ca rezultat, poate imbunatati functia fiziologica a organismului. 

Folosim valorile de metilare ale CpG-urilor pentru a determina varsta biologica, ritmul tau de imbatranire si alti factori determinanti legati de sanatate, cum ar fi starea sistemului imun.

Ce informatii iti ofera testul TruAge?

Testul TruAge este cel mai bun instantaneu despre cat de rapid imbatranesti si un instantaneu al sanatatii tale generale. 

Imbatranirea este cel mai mare factor de risc pentru toate bolile cronice, inclusiv artrita, cancer, boli de inima, diabet, Alzheimer, Parkinson, imunosenescenta asociata cu scaderea rezistentei la infectii, boli autoimune si multe altele.

Daca ti-ai reduce rata de imbatranire epigenetica cu 7 ani, ai reduce incidenta bolilor cronice la jumatate. S-a demonstrat ca 60% dintre acesti markeri de imbatranire sunt modificabili. Prin urmare, ADN-ul tau nu este destinul tau, iar testul TruAge iti indica exact care sunt vulnerabilitatile tale.

Comparand rezultatele ADN-ului tau cu “ceasul epigenetic” de referinta, platforma de diagnostic genereaza un set de rapoarte referitoare la varsta biologica, viteza de imbatranire, varsta intrinseca si extrinseca, lungimea telomerelor, robustetea sistemului imunitar, scaderea in greutate si factorii cardiometabolici, etc precum si recomandari  specifice profilului tau epigenetic despre cum sa inversezi in mod specific procesul de imbatranire bazate pe ultimele cercetari.

In plus, geneticienii recomanda retestarea la fiecare sase luni dupa implementarea programului antiaging pentru a urmari modificarile profilului tau epigenetic.

La ce sa te astepti:

 • Rezultate precise de la un laborator certificat
 • Test noninvaziv, nedureros 
 • Date si perspective actionabile 
 • Platforma de rezultate sigura
 • Echipa clinica dedicata de asistenta pentru clienti

Cui se recomanda?

TruAge este indicat persoanelor care doresc: 

 • sa isi cunoasca varsta reala biologica; 
 • sa primeasca rapoarte de imbatranire epigenetica;
 • sa obtina rapoarte privind riscurile de afectiuni cronice asociate uzurii organismului;
 • sa beneficieze de recomandari si consiliere specifica epigenetica personalizata pentru inversarea procesului de imbatranire si cresterea sperantei de viata sanatoasa. 

Varsta biologica poate fi inversata, asa ca este crucial sa intelegi modificarile de metilare a ADN-ului prin utilizarea testarii TruAge si sa aplici schimbari in stilul de viata cu efecte tintite in plan epigenetic, care reduc incidenta bolii si a decesului. 

De ce sa alegi testarea TruAge™?

Testul TruAge™ este cel mai avansat test disponibil in lume pentru evaluarea varstei biologice. 

 • Testul iti ofera o imagine fidela in privinta adevaratei tale varste biologice. TruAge testeaza de pana la 425 de ori mai multe secvente pe ADN decat orice alt predictor de varsta. Apoi, printr-un model matematic complex validat prin cercetare si combinat cu inteligenta artificiala, gaseste corelatii cu o acuratete incredibil de ridicata si leaga aceste rezultate cu starea ta de sanatate.  
 • Primesti rapoarte personalizate care detaliaza varsta ta biologica reala. Dupa analiza modelelor de metilare ale ADN-ului tau, primesti solutii sa scazi varsta biologica si sa traiesti o viata mai lunga si de o calitate mai buna.
 • Inversarea imbatranirii epigenetice – Testul ofera informatii cheie asupra factorilor care accelereaza procesul de imbatranire si poti descoperi ce trebuie sa faci pentru a incetini si/sau inversa procesul de imbatranire. 
 • Poti afla ce factori iti influenteaza varsta in baza descoperirilor stiintei – Intre ei se numara toxinele, stresul, somnul, exercitiile fizice, tipul de dieta, consumul de alcool, nivelul de educatie si relatiile sexuale si romantice. Constientizarea factorilor sensibili in cazul tau iti va permite sa faci alegerile corecte pentru a avea o viata de mai buna calitate.
 • Beneficiezi de cea mai buna metoda de testare existenta. Majoritatea testelor care calculeaza varsta biologica testeaza doar 2.000 de regiuni ADN si adesea folosesc doar 500 de loci atunci cand iti calculeaza varsta. TruAge testeaza aproape 900.000 de loci de pe genom, incomparabil mai multe date decat orice alt test de pe piata.

Mod de recoltare

Este necesara recoltarea unei probe de sange pentru realizarea testarii.

 • Persoanele care urmeaza un tratament medical care le reduce numarul de globule rosii din sange trebuie sa astepte cel putin doua saptamani dupa ultimul tratament sau pana cand numarul de celule rosii din sange a revenit la normal.
 • Primirea cu succes a unui transplant de maduva osoasa determina rezultate echivoce, ADN-ul analizat putand proveni de la donator.

Rapoarte disponibile

In loc de o singura „varsta biologica”, dorim sa ai o intelegere mai profunda a proceselor tale de imbatranire epigenetica. De aceea, oferim un set de rapoarte de imbatranire, folosind diferiti algoritmi care investigheaza diferite fatete ale proceselor de imbatranire ale corpului tau.

Tipuri de baza de imbatranire:

 • Varsta biologica epigenetica | Rezumatul intregului corp
 • Lungimea telomerelor | Imbatranirea bazata pe replicarea celulara

Rapoarte de trasaturi:

 • Varsta epigenetica extrinseca | Impactul sistemului imunitar asupra varstei
 • Varsta epigenetica intrinseca | Imbatranire independenta de sistemul imunitar
 • Raportul tipului de celule imune si raportul CD4:CD8
 • Raspunsul de scadere in greutate la restrictia calorica

Si altele

 • Valori beta 1.300 CpG | Descarcati datele epigenetice brute
 • Acces complet la toate valorile beta de 900.000 CpG, la cerere
 • Sugestii de stil de viata provenite din rezultatele cercetarilor stiintifice publicate

Unde se recolteaza 

In toate locatiile Regina Maria, cu programare.

Durata eliberarii rezultatelor 

20-25 de zile lucratoare