Testare genetica fibroza chistica: Gena CFTR - mutatia delta F 508

Fibroza chistica este cea mai frecventa afectiune monogenica (mutatii intr-o singura gena). Mutatiile apar  la nivelul unei gene denumita CFTR (Cystic fibrosis transmembrane regulator-in traducere,  regulator transmembranar al fibrozei chistice) situata in perechea de cromozomi 7.

Boala afecteaza 1 din 2500 - pana la 1 din 3500 de nou nascuti, iar in Romania, anual, intre 70 si 90 de copii sunt diagnosticati cu aceasta patologie.

Este o afectiune autosomal recesiva, adica se manifesta doar daca ambii parinti au transmis copilului  varianta defecta a genei. Cu alte cuvinte, ambele copii (alele) ale acestei gene trebuie sa fie anormale pentru a provoca fibroza chistica. Daca doar o singura copie a perechii de gene este modificata, pacientul va fi purtator. Purtatorii nu au simptome, dar pot transmite copia  anormala a genei fibrozei chistice copiilor lor.

  • Gena CFTR ofera instructiuni pentru producerea unei proteine esentiale in functionarea celulelor epiteliale, numita regulator al conductantei transmembranare a fibrozei chistice (CFTR). Aceasta proteina functioneaza ca un canal care traverseaza membrana celulelor epiteliale care produc mucus, sudoare, saliva, lacrimi si enzime digestive.
  • Canalul transporta ioni de clor, in si din celule, si ajuta astfel  la controlul miscarii apei in tesuturi, atat de necesara pentru producerea de mucus care lubrifiaza si protejeaza lumenul (interiorul) cailor respiratorii, sistemului digestiv,  sistemului reproducator sau glandele sudorale. Proteina CFTR regleaza, de asemenea, functia altor canale, cum ar fi cele care transporta ioni de sodiu sau ionii de bicarbonat prin membranele celulare.
  • S-au gasit peste 2000 de mutatii ale genei CFTR, ceea ce a dus la o varietate de fenotipuri (manifestari)  clinice ale CF. Mutatiile genei CFTR pot cauza fie forma severa a afectiunii, fibroza chistica (CF) sau fenotipuri (manifestari)  conexe, denumite tulburari legate de CFTR (CFTR-RD). Cel mai frecvent, pacientii secreta un  mucus foarte ingrosat, vascos si aderent care le blocheaza caile respiratorii si digestive, alterandu-le functia normala, de asemenea, pacientii pot avea infertilitate si au transpiratii foarte sarate.
  • Cele mai frecvente modificari genetice  din cele 2000 identificate sunt denumite F508del, N1303K si G542X. Dintre ele, cea mai des intalnita anomalie, prezenta in 70% din cazuri si cel mai frecvent testata este, fara indoiala,  F508del (sau delta F508), aceasta fiind si mutatia cel mai frecvent depistata in Romania la pacientii care sufera de aceasta boala.

Testul  genetic al mutatiei F508del pentru gena fibrozei chistice se face recoltand sange de la pacient sau lichid amniotic,  laboratorul examineaza in mod specific gena CFTR  pe fiecare cromozom 7 pentru a o identifica. Un test pozitiv confirma boala daca ambii cromozomi 7 sunt afectati, insa daca testul este negativ, dar pacientul are simptome specifice, nu putem exclude diagnosticul, pentru ca exista alte mutatii care pot fi intalnite in 30% din cazuri, de aceea se continua protocolul de testare pentru identificarea exacta a cauzei.

Manifestarile clinice ale CF includ boli pulmonare obstructive cronice, insuficienta pancreatica, niveluri ridicate de electroliti (sare) in transpiratie si infertilitate masculina.

Cui se recomanda?

Testarea genetica prenatala este indicata:

  • cuplurilor ce au avut un copil afectat cu fibroza chistica  
  • cuplurilor in care ambii parteneri sunt purtatori sanatosi ai unei mutatii a genei CFTR
  • cuplurilor in care unul din parteneri este afectat.

Testarea va preciza daca fatul este afectat, este purtator sanatos sau este nepurtator sanatos.

Indicatii

  • Testul FC poate fi folosit ca parte a testelor prenatale, chiar inainte de conceptie, pentru a determina daca parintii sunt purtatori ai mutatiei F508del.
  • Testarea poate fi, de asemenea, utilizata pentru diagnosticul prenatal, al gravidei,  daca ambii parinti sunt cunoscuti purtatori F508del in gena CFTR.

Testarea postnatala este indicata la:

Nou-nascuti  (screening CF)- se efectueaza pentru a diagnostica precoce boala sau statutul de purtator al nou nascutului

Bolnavi - Este recomandat sa se realizeze la toti bolnavii, dar absolut obligatoriu in urmatoarele circumstante:

  • In prezenta unui tablou clinic caracteristic, dar cu testul sudorii la limita sau normal;
  • tablou clinic necaracteristic, dar cu testul sudorii pozitiv;
  • nou-nascutii pozitivi la screeningul cu TIR (tripsinogen imunoreactiv crescut).

De ce sa faci testul ?

Un medic poate utiliza testarea mutatiei genei CF pentru a confirma CF daca pacientul prezinta simptome precum transpiratie sarata, infectii respiratorii persistente, respiratie suieratoare, diaree persistenta, scaune grase, cu miros urat, malnutritie si deficit de vitamine. De asemenea, un test negativ, in prezenta acestor simptome, nu exclude CF, se continua testarea genetica pentru identificarea altor mutatii, mai rare,  dar testul negativ obliga medicul sa caute si alte cauze si sa faca diagnosticul diferential cu alte boli care pot manifesta simptomatologie similara cu CF.

Testarea mutatiei genei CF poate fi, de asemenea, utilizata pentru a confirma un diagnostic de CF in urma unui test pozitiv de clorura de sudoare sau TIR (tripsinogen imunoreactiv crescut).

Testarea mutatiei genei CFTR poate determina starea de purtator CF pentru persoanele cu sau fara antecedente familiale. Testul se aplica in multe tari nou nascutului pentru screening-ul fibrozei chistice, pentru ca este cea mai frecventa afectiune genetica de tip monogenic la nou nascut.

Testul prenatal efectuat in perioada de graviditate prin amniocenteza sau biopsie din vilozitatile coriale, poate stabili statusul fatului, atunci cand cei doi genitori sunt purtatori ai mutatiei genei CFTR.

Rezultate si sfat genetic

Daca rezultatul analizei genetice este pozitiv pentru mutatia F508Del se poate determina in mod specific cea mai potrivita conduita.

Astfel, se poate alege una dintre urmatoarele  optiuni:

  • Intr-o strategie secventiala, mama este de obicei, testata mai intai. Daca nu este purtatoare, atunci orice copil ar fi cel mult purtator din partea tatalui. Folosind aceasta logica, tatal nu este testat.
  • Un rezultat pozitiv pentru mama ar trebui sa includa recomandarea de a testa partenerul si membrii familiei cu risc.
  • Toti indivizii care au rezultate pozitive la testele de diagnosticare sau partenerii care sunt ambii identificati ca purtatori, trebuie sa primeasca consiliere genetica. In plus, orice persoana care are un istoric familial de CF  ar trebui sa primeasca consiliere genetica
  • Testul genetic negativ nu exclude boala. La ora actuala se cunosc peste 2000 de alele. Pentru cazurile cu adevarat suspecte se poate apela la metode complexe de analiza genetica a ADN-ului (secventializare).

Sfat genetic  

  • Daca testul mutatiei genei CF este pozitiv – sunt doua mutatii genice identificate - atunci pacientul are fibroza chistica.
  • Daca testul mutatiei genei CF are o singura mutatie identificata si pacientul este asimptomatic, atunci este posibil ca persoana sa fie purtatoare de CF.
  • Daca testul mutatiei genei CF este negativ si pacientul este simptomatic, se recomanda teste genetice suplimentare, un test de clorura in transpiratie si alte teste de laborator pentru a verifica functia organelor. Pacientul poate avea o forma mai rara de CF care nu este identificata sau poate avea o boala sau o afectiune pulmonara sau pancreatica, alta decat fibroza chistica.
  • Daca testul este  negativ pentru mutatii si pacientul este asimptomatic, este posibil sa nu aiba CF si sa nu fie purtator. Exista inca un usor risc ca persoana sa poata fi purtatoare a unei mutatii rare care nu a fost preluata cu testarea standard.

Acestea pot fi informatii pe care unii indivizi doresc sa le cunoasca inainte de a avea copii. Daca sunteti identificat ca purtator, fratii dvs. ar putea dori, de asemenea, sa isi verifice statutul lor de purtator.

Riscul de mostenire a bolii pentru descendentii unui cuplu care are un copil afectat sau sunt parinti purtatori este de ¼ sau 25%. Probabilitatea de a fi heterozigot (purtator clinic sanatos al genei CF) pentru fratii si surorile bolnavului este de 2/3 pentru fratii si surorile bolnavului.

Identificarea mutatiei la rudele de gradul 1 permite precizarea statutului lor si este utila in vederea planificarii unei sarcini ulterioare. Screeningul heterozigotilor reprezinta o modalitate optima de scadere a morbiditatii si mortalitatii prin CF.

Cum se recolteaza ?

Pentru efectuarea testului pentru mutatia delta F508, gena CFTR, pentru fibroza chistica, se recolteaza:

  • sange venos, 5 ml, pe anticoagulant EDTA
  • Testarea prenatala a gravidei se efectueza pe celule fetale obtinute prin biopsia vilozitatilor coriale prelevate la aproximativ 10-12 saptamani de gestatie sau prin amniocenteza, de obicei la circa 15-18 saptamani de viata intrauterina.

Unde se recolteaza?

In toate locatiile Regina Maria, cu programare.

Eliberare rezultat

Maxim 10 zile lucratoare