Testare genetica KRAS pentru terapia tintita a cancerului colorectal

Context clinic

Cancerul colorectal (CRC) reprezinta o cauza majora de morbiditate si mortalitate atat la barbati, cat si la femei, in tarile dezvoltate. In timp ce supravietuirea totala la 5 ani este de 65%, la pacientii cu boala metastatica aceasta rata scade la 14%.

In prezent, este larg acceptat faptul ca formele sporadice ale CRC apar frecvent din leziuni precanceroase prin activarea oncogenelor (KRAS si BRAF), precum si prin inactivarea genelor supresoare tumorale (APC, p16, p53 si DCC) sau a genelor de reparare a leziunilor dublu-catenare a ADN (DNA mismatch repair genes) de tipul MLH1 si MSH2.

Familia genei RAS are trei variante, numite izoforme, KRAS, NRAS si HRAS si se numara printre cele mai studiate tipuri de gene legate de cancer. Proteinele RAS joaca roluri importante in diviziunea celulara, diferentierea celulara si auto-distrugerea celulelor (apoptoza). KRAS apartine clasei oncogenelor, adica gene care, dupa ce sufera mutatii, au potentialul de a determina celulele normale sa devina canceroase.

Gena KRAS apare in doua forme diferite: mutanta (anormala) si de tip salbatic (normala). Dintre cele trei variante ale genei RAS, KRAS este cel mai frecvent modificata gena. In special, cancerele de colon au mutatii KRAS in 35%-45% dintre cazuri.

  • Mutatiile KRAS sunt un marker care indica scaderea eficacitatii atat a terapiilor citostatice, cat si a terapiilor tintite. Sunt foarte importante in determinarea celei mai bune optiuni de tratament pentru cancerul de colon metastatic. 

Sunt asociate, in primul rand, cu rezistenta la terapia personalizata cu anticorpi monoclonali anti-EGFR (anti-Receptorul pentru factorul de crestere epidermala). Acesti anticorpi monoclonali (cetuximab si panitumumab) reduc riscul de progresie a tumorii si imbunatatesc supravietuirea globala a bolii.

Tratamentul cu aceste medicamente nu este recomandat pacientilor cu mutatii KRAS, deoarece acestia ar suferi de efecte secundare nedorite ale terapiei fara a obtine niciun beneficiu clinic.

In schimb, pacientii care prezinta status KRAS de tip salbatic ( gena normala, fara mutatii) sunt eligibili pentru terapia cu anticorpi monoclonali anti-EGFR in combinatie cu chimioterapia de prima linie.

  • Statusul KRAS este un factor important de prognostic al tumorii maligne.

Astfel, mutatiile KRAS sunt asociate cu tumori in stadiu mai avansat, cu un potential metastatic crescut, agresivitate marita si prognostic rezervat. Pana in prezent au fost identificate peste 3000 de mutatii punctiforme KRAS in cancerul colorectal.

Prin urmare, determinarea starii mutationale KRAS a probelor tumorale a devenit un instrument esential in gestionarea pacientilor cu cancer colorectal.

Despre test

  • Mutatiile genei KRAS sunt detectate cu ajutorul unor teste moleculare pe probe de tesut tumoral conservat in parafina.
  • Pentru genotipare tesutul selectat trebuie sa contina un procent tumoral de minim 2% pentru aceasta testare.
  • Ulterior are loc secventierea exonului 2 al genei KRAS. Va fi comunicată prezenţa sau absenţa unei mutaţii la nivelul codonului 12 sau 13 din exonul 2 al genei KRAS în ADN-ul extras din ţesutul tumoral colonic.

Cui se recomanda?

Testul este indicat tuturor pacientilor cu cancer de colon metastatic pentru ghidarea tratamentului si evaluarea eligibilitatii tratamentului cu anticorpi anti EGFR sau inhibitori EGFR.

Analiza mutatiei genei KRAS este, de asemenea, utilizata in evaluarea altor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de cap si gat.

De ce sa fii testat?

Testarea mutatiei KRAS este recomandata ca parte a tratamentului pacientilor diagnosticati cu cancer colorectal metastatic.

Daca esti unul dintre acesti pacienti, testul acesta va ajuta medicul sa iti ghideze tratamentul, sa stabileasca optiunile de tratament cele mai potrivite si strategia de abordare multidisciplinara si sa inteleaga mai multe despre caracteristicile cancerului tau, mai ales despre modul in care va raspunde diferitelor molecule disponibile, fie avizate deja sau aflate in faze avansate de studiu clinic.

Rezultate

Pacientilor cu cancer de colon metastatic si cu starea genei RAS de tip salbatic li se poate oferi tratament cu medicamente precum cetuximab (Erbitux) si panitumumab (Vectibix). Aceste medicamente sunt cunoscute sub numele de inhibitori ai receptorilor factorului de crestere epidermala.

Pacientii cu tumori RAS mutante (activatoare) nu vor raspunde la tratament cu terapie anti-receptor al factorului de crestere epidermala. Ei raspund adesea la chimioterapia conventionala.

Cum se recolteaza ?

Pentru aceasta analiza este necesara o proba de tesut tumoral, obtinut prin aspirarea fina cu acul, biopsia cu ac sau biopsia / excizia chirurgicala. Tesutul va fi inclus in parafina.

Unde se recolteaza?

In orice punct de recoltare din retea.

Durata de timp pana la comunicarea rezultatului

Maxim 14 zile lucratoare.