Test terapie tintita cancer pulmonar - EGFR (biopsie lichida) realizat din sange

Ce sunt testele genetice pentru terapia tintita impotriva cancerului

 • Testele genetice pentru terapia tintita impotriva cancerului se bazeaza pe detectia unor mutatii specifice in ADN-ul tumoral care ajuta la ghidarea tipului de tratament eficient. Prezenta sau absenta anumitor mutatii poate prezice daca un pacient poate beneficia de anumite medicamente sau daca este putin probabil sa raspunda la ele.
 • Terapiile tintite sunt medicamente impotriva cancerului care inhiba sau vizeaza direct proteine disfunctionale, foarte specifice, asociate cu anumite mutatii genetice tumorale. Aceste proteine defectuoase sunt asociate cu proliferarea anarhica a celulelor, de aceea tintirea lor poate incetini specific procesul neoplazic. (doua exemple sunt inhibitorii tirozin-kinazei EGFR si anticorpii receptorului factorului de crestere epidermal (EGFR)).
 • Pentru a identifica mutatiile specifice actionabile prin medicamente tintite, sunt necesare testele genetice care detecteaza prezenta mutatiilor in tesutul canceros, acestea semnalizand medicului daca persoana testata ar putea beneficia de o terapie specifica.

Biopsia lichida in cancer

 • ADN-ul tumoral poate fi identificat in circulatia sanguina si poarta numele de ADN circulant tumoral – ctDNA. Patrunde in fluxul sanguin ca urmare a eliberarii ADN-ului nuclear și mitocondrial din celulele canceroase in procesul de distrugere celulara. Deși este eliminat prompt din circulatie de catre celulele sistemului limfatic, cand exista o masa tumorala masiva sau un proces inflamator, eliminarea lui devine ineficienta, ceea ce duce la deversarea unei cantitati mai mari de ADN tumoral in sange.
 • ADN-ul liber circulant (free cell DNA -cfDNA) din sange nu are doar origine canceroasa, poate proveni si de la alte celule, de aceea detectarea variantelor genetice asociate cancerului devine esentiala.
 • Biopsia lichida este un eșantion de sange de la pacient din care se analizeaza anomaliile genetice ale ctDNA si care poate defini semnatura genica pentru numeroase leziuni canceroase (primare și metastatice). Este utila pentru evaluarea prezentei si dinamicii bolii reziduale, a recurentei, recaderilor cancerului, a sensibilitatii sau rezistentei la tratament.

Cancerul pulmonar fara celule mici (NSCLC) si importanta testarii pentru mutatii EGFR

Cancerul pulmonar reprezinta o problema majora de sanatate, clasandu-se pe primul loc la nivel mondial ca incidenta si mortalitate. Incidenta sa creste odata cu varsta, este mai frecvent intalnit la barbati (55%) decat la femei (45%) si are ca factor principal de risc fumatul (80%).

Cancerul pulmonar fara celule mici (NSCLC) reprezinta 70% pana la 85% dintre toate diagnosticele de cancer pulmonar. Aproximativ 25% dintre cancerele pulmonare fara celule mici (adenocarcinom pulmonar si cancer pulmonar squamos) prezinta mutatii ale genei EGFR (Receptorul factorului de crestere epidermal). Detectia mutatiilor in gena EGFR este o etapa esentiala pentru stabilirea terapiei personalizate, directionata de genotip, cu benefii clinice evidente.

Majoritatea mutatiilor activatoare EGFR (85%) sunt localizate la nivelul exonilor 19 (45%) si 21 (40%) si sunt cunoscute sub denumirea de mutatii comune. Cu o frecventa mai redusa sunt detectate mutatiile de la nivelul exonilor 18 (3%) si 20 (1%).

 • EGFR este un receptor pentru factorul de crestere epidermic care poate fi activat in mod normal de molecule numite liganzi, ceea ce declanseaza un lant de reactii intracelulare in cascada (calea RAS/MAPK), care are ca finalitate proliferarea celulelor. Dereglarea acestei cai, prin mutatii de tip „activatoare” ale genei EGFR constituie un factor cheie in inmultirea anarhica a tumorilor maligne.
 • De aceea, cercetatorii au elaborat molecule tintite care inhiba EGFR mutant (gefitinib si erlotinib), care s-au dovedit utile in tratarea pacientilor cu cancer pulmonar fara celule mici sau pancreatic, aflati intr-o faza avansata local sau metastatica, si care nu au reusit sa raspunda la chimioterapia traditionala. Ele cresc supravietuirea fara progresie a bolii si supravietuirea globala la pacientii eligibili pentru tratament.
 • Prezenta, insa, a unei mutatii EGFR specifica, numita  T790M (mutatie de rezistenta) face ca tumorile canceroase sa nu mai raspunda la acesti inhibitori EGFR.
 • Prin urmare, datele actuale sugereaza ca eficacitatea terapiilor tintite asupra EGFR in cancerul pulmonar sau pancreatic este limitata la pacientii cu tumori care demonstreaza prezenta unor mutatii activatoare ale EGFR, cum ar fi L858R, L861Q, G719A / S / C, S768I sau deletii mici in exonul 19 si la care este absenta mutatia rezistenta la medicamente, T790M.
 • Ca rezultat, statusul mutational EGFR poate fi un marker util in evaluarea eligibilitatii pentru terapia tintita EGFR.

Descriere test

 • Acest test foloseste ADN extras din sange (cell free DNA).
 • Testul este nedureros, neinvaziv, rapid si simplu de recoltat.
 • Evalueaza prezenta mutatiilor la nivelul exonilor 18, 19, 20 si 21 ai genei EGFR si identifica genotipurile de cancer pulmonar sau pancreatic care pot raspunde la terapia cu inhibitori tirozin kinazici (TKI) de la nivelul EGFR (gefitinib si erlotinib).
 • Se realizeaza prin metoda Real-Time PCR, care permite detectia a 29 de mutatii (inclusiv a mutatiei T790M) asociate cu raspunsul sau rezistenta la terapia TKI.
 • Valoarea predictiva a testarii receptorului factorului de crestere epidermic (EGFR) se aplica terapiilor EGFR - inhibitori tirozin kinazici (TKI), insa nu altor agenti terapeutici.
 • In acest moment, acest test este aprobat special pentru pacientii cu cancer pulmonar si poate fi indicat si pacientilor cu cancer pancreatic eligibili pentru terapia cu EGFR-TKI.

Cui se recomanda testul?

Testarea - se adreseaza pacientilor cu diagnostic de cancer pulmonar fara celule mici si cancer pancreatic:

 • cancer pulmonar mixt cu componenta de adenocarcinom (toate categoriile de pacienti)
 • cancer pulmonar scuamos (pacienti tineri, nefumatori)
 • neoplasm pulmonar NSCLC in stadiul avansat de boala
 • pacienti cu cancer pancreatic avansat

De ce sa faci testul?

 • Detectia unei mutatii EGFR (de sensibilitate sau de rezistenta) consta in orientarea strategiei terapeutice si in preconizarea raspunsului la terapia personalizata. Astfel, s-a observat ca pacientii cu cancer pulmonar sau cancer pancreatic in stadii avansate, cu mutatii activatoare EGFR, prezinta un raspuns favorabil la tratamentul cu inhibitori tirozin kinazici (TKI).
 • Testul poate fi utilizat pentru evaluarea tipurilor de tumori care raspund la terapia tintita cu inhibitori EGFR si care cresc sansele de supravietuire ale pacientilor.
 • Testul ajuta si la identificare mutatiilor EGFR care confera rezistenta la tratament, fie de novo, fie aparute secundar, dupa initierea tratamentului, ceea ce determina reorientarea strategiei de abordare terapeutica pentru pacient.

Cum se recolteaza ?

Se recolteaza sange venos periferic, 2-10 ml, cu anticoagulant EDTA.
Nu necesita pregatire speciala, testul este nedureros.

Unde se recolteaza?

In orice punct de recoltare din retea.

Durata de timp pana la comunicarea rezultatului

Maxim 14 zile lucratoare.