Testare genetica ALL RAS (KRAS si NRAS) pentru terapia tintita a cancerului colorectal

Cancerul colorectal (CRC) reprezinta o cauza majora de morbiditate si mortalitate atat la barbati, cat si la femei, in tarile dezvoltate. In timp ce supravietuirea totala la 5 ani este de 65%, la pacientii cu boala metastatica aceasta rata scade la 14% .

Actualmente este unanim acceptat faptul ca formele sporadice (intamplatoare) ale CRC apar frecvent din leziunile pre-maligne prin activarea oncogenelor (KRAS si BRAF), precum si prin inactivarea genelor supresoare tumorale (APC, p16, p53 si DCC) sau a genelor de reparare a leziunilor dublu-catenare a ADN ( MLH1 si MSH2).

Familia genei RAS are trei variante, numite izoforme, KRAS, NRAS si HRAS si se numara printre cele mai studiate tipuri de gene legate de cancer. Proteinele RAS joaca roluri importante in diviziunea, diferentierea celulara si auto-distrugerea celulelor (apoptoza). Intre izoformele KRAS si NRAS exista o similitudine de secventa de 90%. RAS apartine clasei oncogenelor, adica gene care, dupa ce sufera mutatii, au potentialul de a determina celulele normale sa devina canceroase.

Gena RAS apare in doua forme diferite: mutanta (anormala) si de tip salbatic (normala).  Dintre cele trei variante ale genei RAS, KRAS este cea mai frecvent modificata gena. Cancerele de colon au mutatii KRAS in 35%-45% dintre cazuri, in timp ce mutatiile NRAS apar in mai putin de 4,5% dintre cazuri.

Testarea mutatiilor genei RAS, prezente in aproape 50% dintre cazurile de CRC a devenit recent foarte importanta in determinarea celei mai bune optiuni terapeutice pentru cancerul de colon metastatic.  Mutatiile RAS sunt un marker care indica scaderea eficacitatii, atat a terapiilor citostatice, cat si a terapiilor tintite.

Sunt asociate, in primul rand, cu rezistenta la terapia personalizata cu anticorpi monoclonali anti-EGFR (anti-Receptorul pentru factorul de crestere epidermal). Acesti anticorpi monoclonali (cetuximab si panitumumab)  reduc riscul de progresie a tumorii si imbunatatesc supravietuirea globala a bolii.

Tratamentul cu aceste medicamente nu este recomandat pacientilor cu mutatii KRAS/ NRAS, deoarece acestia ar suferi de efecte secundare nedorite ale terapiei fara a obtine niciun beneficiu. In schimb, pacientii care prezinta status KRAS wild-type (de tip salbatic, gena normala fara mutatii) sunt eligibili pentru terapia cu anticorpi monoclonali anti-EGFR in combinatie cu chimioterapia de prima linie.

Cateva studii au demonstrat ca statusul KRAS si NRAS este un factor important de prognostic.

Astfel, mutatiile KRAS si NRAS sunt asociate cu tumori in stadiu mai avansat, cu un potential metastatic crescut, agresivitate marita si cu un prognostic rezervat. Pana in prezent in CRC au fost raportate peste 3000 de mutatii punctiforme ale genei KRAS.

Prin urmare, determinarea statusului mutational tumoral KRAS si NRAS a devenit un instrument esential in managementul terapeutic al pacientilor cu cancer colorectal.

Despre testarea genetica Full- RAS (KRAS si NRAS) in CRC

  • Mutatiile genei RAS sunt detectate cu ajutorul unor teste moleculare pe probe de tesut tumoral conservat in parafina.
  • Pentru genotipare tesutul selectat trebuie sa contina un procent tumoral de minim 2% pentru aceasta testare.
  • Ulterior are loc secventierea exonilor 2, 3 si 4 ai genelor KRAS si NRAS (testare RAS extinsa).

Cui se recomanda?

  • Testul este indicat tuturor pacientilor cu cancer de colon metastatic pentru ghidarea tratamentului si evaluarea eligibilitatii tratamentului cu anticorpi anti EGFR sau inhibitori EGFR.
  • Testul este indicat si daca ati fost diagnosticat cu cancer si medicul dumneavoastra doreste sa stabileasca daca genele KRAS si NRAS sunt mutante in tumora. Daca genele KRAS sau NRAS sunt mutante, este putin probabil ca pacientul sa raspunda la tratamentul cu terapie tintita RAS.
  • Analiza mutatiei genei RAS este, de asemenea, utilizata in evaluarea altor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de cap si gat.

De ce sa fii testat?

Testarea mutatiei RAS este recomandata ca parte a tratamentului pacientilor diagnosticati cu cancer colorectal metastatic.

Daca esti unul dintre acesti pacienti, testul acesta va ajuta medicul sa iti ghideze tratamentul, sa stabileasca optiunile de tratament cele mai potrivite si strategia de abordare multidisciplinara si sa inteleaga mai multe despre caracteristicile cancerului tau, mai ales despre modul in care raspunde diferitelor molecule disponibile, fie avizate deja sau aflate in faze avansate de studiu clinic.

Rezultate

Pacientilor cu cancer de colon metastatic si cu starea genei RAS de tip salbatic li se poate oferi tratament cu medicamente precum cetuximab (Erbitux) si panitumumab (Vectibix). Aceste medicamente sunt cunoscute sub numele de inhibitori ai receptorilor factorului de crestere epidermala.

Pacientii cu tumori RAS mutante (activatoare) nu vor raspunde la tratament cu terapie anti-receptor al factorului de crestere epidermal. Ei raspund adesea la chimioterapia conventionala. Cu toate acestea, raspunsul imbunatatit care se observa la unii pacienti cu adaugarea inhibitorilor ai receptorilor factorului de crestere epidermala nu este observat la pacientii cu gene RAS mutante.

Testarea „All-RAS” (testarea atat pentru KRAS cat si pentru NRAS) este in prezent singurul test suplimentar pe care medicii oncologi il vor solicita in mod obisnuit daca se constata o boala metastatica.

Cum se recolteaza ?

Pentru aceasta analiza este necesara o proba de tesut tumoral, obtinut prin aspirarea fina cu acul, biopsia cu ac sau biopsia / excizia chirurgicala. Tesutul va fi inclus in parafina.

Unde se recolteaza?

In orice punct de recoltare din retea.

Durata de timp pana la comunicarea rezultatului

Maxim 14 zile lucratoare.