Fibroza chistica (CF) -screening pentru 38 mutatii clasice CFTR si polimorfismul IVS8 5T/7T/9T)

Fibroza chistica (CF) este o boala mostenita autosomal recesiv care afecteaza in principal plamanii, pancreasul, glandele sudoripare si gonadele (testicule si ovare).

Conduce la producerea unui  mucus vascos, lipicios si poate provoca infectii respiratorii recurente si afectarea functiei pancreasului (insuficienta pancreatica, maldigestie, malnutritie).

Fibroza chistica este cea mai frecventa afectiune monogenica (mutatiile afecteaza  o singura gena) , avand o incidenta de 1:2500-3500 nou-nascuti in randul populatiei caucaziene. Durata medie de supravietuire este de 37 ani, varsta ce este mai mare la barbati decat la femei.

Panelul de testare  genetica a fibrozei chistice detecteaza mutatiile comune in gena CFTR si se efectueaza fie pentru a depista sau diagnostica boala, fie pentru a identifica purtatorii genei mutante.

Gena CFTR este responsabila pentru producerea unei proteine numita regulator al conductantei transmembranare a fibrozei chistice sau, pe scurt, CFTR.

In fibroza chistica, proteina CFTR poate fi disfunctionala sau total absenta, ceea ce face ca ionii de clor sa nu se deplaseze adecvat transmembranar. Deoarece nivelurile de CFTR sunt mai mari in celulele epiteliale care tapeteaza peretii bronhiilor, pancreasului, glandelor sudoripare, glandelor salivare, intestinului si organelor de reproducere, acestea sunt si organele cele mai afectate. Majoritatea barbatilor adulti cu fibroza chistica pot fi, de asemenea, infertili din cauza lipsei sau subdezvoltarii canalelor deferente care transporta sperma din testicule.

Boala se produce atunci cand ambele copii (alele) ale genei CFTR au mutatii (o copie de la fiecare parinte). Daca o singura copie este mutanta, individul este purtator de CF, el nu manifesta boala, dar poate transmite copia anormala a genei CF copiilor sai.

Severitatea semnelor si simptomelor variaza de la persoana la persoana, chiar si la cei care prezinta exact aceleasi mutatii.

Pana in prezent, au fost identificate peste 2.000 de mutatii diferite ale genei CFTR, dar doar cateva dintre mutatii sunt comune. Cea mai frecventa mutatie este deltaF508 (F508del), care apare la peste 68% din cazuri.

Panelul  de mutatii pentru  gena CFTR  include analiza a 38  dintre cele mai frecvente mutatii (cele cu frecvente mai mari de 0,1% in populatia general) si polimorfismul IVS8 5T/7T/9T.

Cui se recomanda?

Un panel de mutatii ale genei CF poate fi efectuat:

Cand intentionati sa concepeti un copil, pentru a evalua statusul vostru genetic in calitate de genitori

In primul trimestru de sarcina sau la prima vizita prenatala

Daca ai o ruda apropiata care a fost diagnosticata cu fibroza chistica

Pentru un sugar, la scurt timp dupa nastere

Atunci cand o persoana a avut un test de screening pozitiv al CF, cum ar fi un test de conductivitate a clorurii in sudoare sau un test IRT

Atunci cand o persoana are semne si simptome de CF, cum ar fi:

 • Transpiratie foarte sarata
 • Infectii respiratorii frecvente, cum ar fi bronsita sau pneumonie
 • Respiratie suieratoare, dificultati de respiratie
 • Diaree persistenta si / sau scaune cu miros urat, voluminoase, grase
 • Cresterea intarziata sau cresterea dificila in greutate
 • Deficitul de vitamine, malnutritia
 • Infertilitatea la barbati

De ce sa faci testul?

Testarea mutatiei genice a fibrozei chistice (CF) poate fi utilizata pentru:

 • depistarea CF la nou-nascuti
 • determinarea statusului de  purtator al unei mutatii genetice CF
 • confirmarea diagnosticul fibrozei chistice consecutiva unui test initial pozitiv, cum ar fi un test tripsinogen imunoreactiv crescut (IRT) sau un test pozitiv de clorura in sudoare
 • testarea prenatala pentru a determina daca parintii potentiali sunt purtatori ai unei mutatii genice CF si, prin urmare, sunt expusi riscului de a transmite mutatia genica viitorilor copii
 • diagnosticul prenatal al fatului daca se stie ca ambii parinti sunt purtatori. ADN din lichidul amniotic obtinut prin amniocenteza si proceduri de esantionare a vilozitatilor corionice, desi oarecum invazive, pot fi utilizate pentru a testa fatul pentru mutatiile identificate la parinti.

Screeningul purtatorilor ar trebui pus la dispozitia tuturor femeilor de varsta  reproductiva pentru a identifica cuplurile cu risc de a avea un copil cu CF. Acest lucru se face de obicei prin testarea secventiala. Intr-o strategie secventiala, mama este de obicei testata mai intai. Daca nu este purtatoare, atunci orice copil pe care l-ar avea ar fi, cel mult, purtator din partea tatalui. Folosind aceasta logica, tatal nu este testat.

Un rezultat pozitiv pentru mama ar trebui sa includa recomandarea de testare a partenerului ei si a membrilor  familiei cu risc.

Toate persoanele ale caror rezultate sunt pozitive pentru testele de diagnostic sau partenerii care sunt identificati ca purtatori ar trebui sa beneficieze de consiliere genetica. In plus, orice persoana cu antecedente familiale de CF ar trebui sa fie trimisa sa beneficieze de consiliere genetica.

Ce inseamna rezultatul testului?

Rezultatele testarii mutatiei genice CF trebuie interpretate in contextul tabloului clinic si al examenului fizic, tinand cont de istoricul medical si familial si de  rezultatele altor teste de laborator.

 • Daca un panel de mutatii CFTR identifica doua copii anormale ale genei , atunci persoana respectiva este cu certitudine diagnosticata cu fibroza chistica. Cu toate acestea, testul nu poate evalua gradul de severitate a bolii. Persoanele cu aceleasi mutatii pot avea simptome foarte diferite.
 • Daca panelul de mutatii CFTR identifica o singura copie a unei mutatii sau este negativ dar persoana testata are semne si simptome de CF, atunci sunt necesare teste ulterioare pentru identificarea altor mutatii, mai rare, ale CFTR, prin secventierea genei CFTR si / sau alte teste de laborator pentru evaluarea functiei organelor.
 • Daca panelul mutatiei genei CF este pozitiv pentru o singura copie a unei mutatii si persoana testata nu are semne si simptome, atunci este probabil ca persoana sa fie purtatoare de CF.
 • Daca cineva este identificat ca purtator, atunci si fratii acelei persoane ar putea dori sa-si verifice, la randul lor,  statutul genetic.

Diagnosticul precoce al fibrozei chistice permite persoanelor afectate sa fie directionate catre centrele pentru ingrijiri specializate, pentru adoptarea unor planuri de tratament individualizate si monitorizare atenta.

Initierea tratamentului, invatarea modului de eliminare a mucusului din caile respiratorii si invatarea recunoasterii infectiilor respiratorii pot imbunatati calitatea vietii unei persoane si pot reduce la minim complicatiile CF.

Testarea genetica are un rol important in detectarea unor mutatii cu implicatii importante in determinismul anumitor fenotipuri (modul in care se exprima boala intr-un organism). De exemplu, cea mai buna corelatie intre genotip si fenotip este legata de functia pancreatica in fibroza chistica.

Un test genetic negativ pentru mutatiile tintite nu poate exclude boala, mai ales in prezenta unor simptome sugestive.

Cum se recolteaza proba pentru testare?

Se obtine o proba de sange prin punctionarea atraumatica, nedureroasa a unei vene din brat; se recolteaza 5 ml de sange in vacutainer ce contine EDTA ca anticoagulant.

Testarea prenatala se efectueza pe celule fetale obtinute prin biopsia vilozitatilor coriale prelevate la aproximativ 10-12 saptamani de gestatie sau prin amniocenteza, de obicei la circa 15-18 saptamani de viata intrauterina.

Unde se recolteaza?

In toate locatiile Regina Maria, cu programare.

Durata de timp pana la comunicarea rezultatului:

Maxim 10  zile lucratoare.