Afectiuni venoase

Se estimeaza ca 4 din 10 persoane sunt afectate de insuficienta venoasa cronica. Afectiunea este mai frecventa la persoanele cu varsta peste 50 de ani si in randul femeilor.

Insuficienta venoasa cronica (boala varicoasa)

Insuficienta venoasa cronica este o afectiune care apare atunci cand peretele venos si /sau valvele din venele picioarelor nu functioneaza eficient, ceea ce face dificila revenirea sangelui de la nivelul picioarelor catre inima. Insuficienta venoasa cronica determina „acumularea” de sange la nivelul valvelor venoase, conditie care se numeste staza venoasa. Staza venoasa determina ingrosarea venelor.

Afectarea valvelor de la nivelul venelor poate sa apara odata cu inaintarea in varsta si scaderea mobilitatii, datorita utilizarii indelungate aortostatismului (necesitatea de a ramane in picioare pe perioade lungi de timp- in anumite profesii).

Daca nu este tratata, insuficenta venosa cronica poate sa duca la afectarea vaselor capilare, ruperea acestora cu inflamatia si deterioarea in intregime a tesuturilor din teritoriul respectiv. Apar ulcere, rani care nu se mai vindeca si care se pot infecta.

Tromboza/tromboflebita profunda si superficiala

Tromboza venoasa se refera la producerea unui cheag de sange (tromb) in lumenul vasului; trombul poate sa determine trombembolism pulmonar. Simptomele pot sa fie diferite in functie de vena care este afectata, acestea putand fi roseata locala, durere, edem si intereseaza venele safene si varicoase.

Sindrom post-trombotic

Sindromul post-trombotic se refera la complicatiile care pot sa apara dupa tromboza venoasa profunda si care determina un cumul de semne si simptome. Peretii venelor sunt afactati de un cheag de sange (tromb) ceea ce duce la aparitia durerii, edemului, senzatiei de prurit (mancarime) si ulceratiilor. Uneori este posibil sa fie diagnosticat direct sindromul post-trombotic, deoarece nu a fost descoperita anterior tromboza venoasa (care a ramas silentioasa, asimptomatica).