Tesutul din cordonul ombilical

Prelevare

Odata finalizata prelevarea sangelui din cordonul ombilical, are loc prelevarea tesutului de cordon ombilical (bogat in celule stem mezenchimale), practic a unui segment de 15 – 20 de cm din cordonul ombilical. Apoi proba biologica este etichetata si ambalata in conditii speciale in vederea transportului catre banca.

Transport

Transportul este realizat de catre o companie specializata in transportul probelor biologice. Transportul kitului de tesut din cordonul ombilical se face la temperatura de 4 – 8 grade C.

Procesare

Procesarea tesutului de cordon ombilical se realizeaza prin indepartarea vaselor de sange si izolarea gelatinei Wharton, bogata in celule stem mezenchimale. Gelatina Wharton este maruntita si imersata in plasma autologa (provine de la acelasi bebelus) din sangele ombilical. Plasma constituie un mediu nutritiv natural, optim pentru depozitarea tesutului de cordon ombilical. Unitatile astfel obtinute sunt tratate cu substanta crioprotectoare si esantionate in sase criotuburi destinate utilizarii independente.

Criotuburile cu produsul final sunt supuse procesului de criogenare folosind echipamente de congelare programata, care permit scaderea temperaturii cu un grad pe minut.

De ce stocam tesut si nu celule mezemchimale?

Folosirea plasmei autologe elimina necesitatea folosirii serurilor de origine animala sau a mediilor sintetice, asigurand un mediu nutritiv care conserva caracteristicile normale ale celulelor ce vor fi izolate ulterior din tesutul congelat si abilitatile lor de multiplicare si diferentiere in alte tipuri celulare.

Rezultele obtinute in laboratorul nostru, confirma  rezultele din literatura de specialitate conform carora, din fragmentele de tesut decongelate pot fi izolate si multiplicate cu succes celule stem mezenchimale.

  • La nivel mondial, pana in prezent, nu au fost stabilite reglementari  privind conditiile optime  necesare  pentru multiplicarea celulelor stem mezenchimale in vederea utilizarii lor clinice. Desi sunt cunoscute si folosite metode variate  pentru multiplicarea celulelor stem mezenchimale din cordonul ombilical aceste metode implica folosirea mediilor de cultura care contin seruri de origine animala, enzime de digestie, factori de crestere, care, nu sunt omologate pentru uz uman.
  • De asemenea, expansiunea celulelor stem mezenchimale in laborator trebuie sa fie un proces standardizat astfel incat celulele izolate si multiplicate sa isi pastreze caracteristicele de celule stem si sa nu se transforme necontrolat in celule specializate, datorita conditiilor de cultura inadecvate.

Stocare

Stocarea unitatilor de tesut din cordonul ombilical se face similar stocarii unitatilor de celule stem din sangele cordonului ombilical.

Siguranta in banca

Siguranta in banca - Presupune luarea tuturor masurilor  pentru protejarea unitatilor de celule stem atat de pretioase: sistem integrat de monitorizare si alarmare pentru nivelul de azot din tancuri si pentru temperatura din tancuri, prevazut inclusiv cu alarmare la distanta pe telefoanele personalului de laborator; existenta unui generator electric; In ceea ce priveste echipamentele utilizate, avem echipamente de back-up si UPS-uri. Asiguram un program de mentenanta complex si verificarea lor periodica de catre companii specializate.

Pentru a minimiza riscul de contaminare:

  • procesarea se desfasoara in camera curata/ clean room prevazuta cu hote cu flux laminar, iar calitatea aeurlui este permanent monitorizata
  • procesarea are loc in sistem inchis (adica probele biologice nu sunt niciun moment in legatura directa cu aerul) un sistem triplu de pungi
  • sunt  efectuate periodic teste de sanitatie de catre un laborator independent,
  • unitatile de sange de cordon ombilical sunt stocate in sistem complex de ambalare: punga de stocare, o punga de protectie si o caseta metalica din aluminiu
  • unitatile infectate sau incomplet testate sunt stocate separat separat de unitatile conforme (sistem de carantinare)