Tesutul din cordonul ombilical (TCO)

Pontential de reutilizare in medicina regenerativa

Tesutul din cordonul ombilical se gaseste in cordonul ombilical in jurul vaselor de sange, si este format preponderent din gelatina Wharton (Wharton’s Jelly). Este bogat in celule stem mezenchimale, celule stem diferite de cele predominante in sangele de cordon ombilical.

Celulele stem mezenchimale au abilitatea unica de a se divide rapid si de a se diferentia in celule specializate (osoase, cartilaginoase, nervoase, hepatice, cardiace, etc.).

Au un mare potential de utilizare in medicina regenerativa deoarece in organismul uman au rol in regenerare, reparare, inlocuire a celulelor lezate, distruse, imbatranite. In plus, aceste celule au abilitatea de a regla sistemul imun, creand un mediu optim pentru repararea leziunilor si scaderea inflamatiilor (aparute ca urmare a vatamarii/distrugerii tesuturilor).

Nu in ultimul rand, celulele stem mezenchimale secreta factori de crestere care ajuta in repararea tesuturilor.

Care sunt potentialii beneficiari?

In primul rand copilul de la care a fost recoltata proba de tesut din cordonul ombilical, insa beneficiile ar putea fi extinse catre membrii familiei. Compatibilitatea semnifica gradul de asemanare/potrivire intre celulele pacientului si celulele donatorului.

Daca in transplantul clasic hematologic (si implicit in transplantul cu sange din cordonul ombilical) este necesar un grad foarte mare de compatibilitate intre donator si primitor (cel de 100% fiind ideal), in terapiile celulare cu celule stem mezenchimale lucrurile difera, fiind suficienta existenta unei compatibilitatii haploidentice (primitorul sa aiba in comun cu donatorul doar jumatate din informatia genetica, respectiv minim semi-identitate).

Astfel, deoarece, orice copil mosteneste jumatate din materialul genetic al mamei si jumatate din materialul genetic al tatalui,  potentialul de utilizare se extinde la 100% pentru tratarea parintilor, 75% pentru frati si 25% pentru bunici.

Tesut cordon ombilical