Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Urticaria la frig

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Urticaria la frig

Dupa cum ii spune numele, urticaria la frig apare mai ales in anotimpul rece, iar zonele expuse cu predilectie la frig - fata, mainile, gatul - prezinta zone de eritem (roseata) si/sau urticarie, insotite de o puternica senzatie de mancarime, rareori de arsura. La intrarea intr-un mediu incalzit, zonele afectate revin treptat la normal, prin disparitia gradata a acestor manifestari.

Uneori, manifestarile apar nu doar pe zonele strict descoperite, ci si pe zonele acoperite de imbracaminte, dar expuse unui vant rece, ce poate penetra prin straturile de material textil mai usor. Ele pot aparea si la expunerea tegumentelor la apa rece, indiferent de anotimp. Aceasta expunere justifica si caracterul de gravitate pe care il poate lua aceasta forma de alergie la agenti fizici:

  •  Manifestarile ce apar la nivelul tegumentelor pot aparea si la nivelul mucoaselor, atunci cand consumam alimente sau lichide reci, cu aparitia consecutiva a durerilor abdominale si posibil a edemului limbii si glotei
  •  Cea mai severa forma a acestei alergii fizicale apare insa, paradoxal vara, cand dupa expunerea prelungita la soare, pacientul cu alergie a frigore se arunca in apa (mai) rece din piscina sau mare. Expunerea brusca a unei mari suprafete de piele la aceasta variatie de temperatura poate duce inclusiv la soc anafilactic.

Sunt persoane la care nu este necesara o expunere la o variatie mare de temperatura pentru aparitia la nivelul tegumentelor a manifestarilor de alergie - uneori variatii doar de cateva grade, ca de exemplu expunerea la aerul conditionat sau o dimineata mai racoroasa de vara sunt suficiente pentru aparitia simptomelor cutanate.

Ce teste sunt importante daca am urticarie la frig?

Gratie unui aparat inventat de dermatologii germani, exista modalitatea de a se determina, pentru fiecare pacient in parte, temperatura critica, incepand de la care tegumentele sale reactioneaza cu aceste manifestari de alergie. Pacientul este astfel avertizat ca sub acest prag trebuie sa-si ia medicatia antialergica pentru a diminua sau bloca aparitia manifestarilor alergice.

Intotdeauna la pacientii cu alergie la frig se vor cauta posibile focare infectioase - exsudat nasofaringian, urocultura, antigenul de Helicobacter pylori din materiile fecale, markerii virali etc. - si parazitare - parazitii uzuali si cei vehiculati de animalele de companie. Exista sansa ca depistand infectii si/sau parazitoze, dupa eradicarea acestora, sa dispara sau sa se atenueze manifestarile de alergie.

Sfaturi pentru pacientii cu alergie la frig

  •  Preventia expunerii prin evitarea consumului de alimente si lichide reci (se recomanda doar la temperatura camerei sau mai calde). Tegumentele vor fi protejate corespunzator iarna, prin purtarea de imbracaminte din materiale calduroase, caciula, fular, manusi, incaltaminte imblanita si la nevoie cagula pentru protectia fetei si folosirea de materiale termoizolante
  •  Medicatie antihistaminica zilnica, de doua ori pe zi, prin folosirea unor medicatii de prima si ultima generatie - cele de ultima generatie, nonsedative, de administrat dimineata, iar cele de prima generatie, cu efect mai mult sau mai putin sedativ - seara, la culcare. De electie pentru acest tip de urticarie sunt hidroxozon si doxepin, insa au un puternic efect sedativ.

Nu exista alte metode de lupta impotriva acestui tip de urticarie fizicala, ca de exemplu o cale optima de desensibilizare. La pacientii cu sau fara atopie, adica cu un titru mai mare de 100 UI a anticorpilor din clasa Ig E, sunt in evaluare anticorpii monoclonali anti Ig E, investiti cu mari sperante si in acest tip de alergie.

Text: Dr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica