Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Urechea si alergiile – otita medie seroasa

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Urechea si alergiile – otita medie seroasa

Cea mai frecventa si comuna afectiune a urechii legata de prezenta unei alergii este otita medie seroasa. De exemplu, in Statele Unite ale Americii peste 10 milioane de copii sunt raportati anual cu aceasta afectiune, ce are ca finalitate in foarte multe cazuri, timpanostomia cu plasarea unui tub de dren. Tot aceasta afectiune poate conduce la o pierdere de auz de cel putin 20 de decibeli, sau chiar mai mult, cu implicatii si consecinte grave pentru copil: dezvoltarea deficitara a limbajului si dificultati in invatare.

Factorii de risc pentru aparitia otitei medii seroase sunt:

  • sexul masculin
  • expunerea la fumul de tigara
  • alergiile

Trompa lui Eustachio: calea de comunicare intre ureche, nas si gat

Nasul, faringele si urechea sunt interconectate printr-o structura anatomica numita Trompa lui Eustachio. Ea indeplineste urmatoarele functii fiziologice:

  • ventileaza urechea medie
  • echilibreaza presiunea care se exercita pe cele doua fete ale timpanului
  • protejeaza urechea medie de secretiile si presiunea din nasofaringe
  • ajuta la eliminarea secretiilor produse in urechea medie, ce sunt astfel deversate in nasofaringe

Trompa lui Eustachio la nou nascut si copilul mic prezinta o serie de diferente fata de adult. La varste fragede, este mai scurta, mai deschisa si are o pozitie orizontala. Pe masura ce crestem, ea se alungeste, se ingusteaza si capata un traseu oblic. Acest tub are capatul dinspre nasofaringe inchis, cu exceptia momentului cand inghitim, moment in care un muschi tensor al valului palatin ridica si deschide calea de comunicare intre cele 3 structuri anatomice: urechea, nasul si gatul.

Astfel, prezenta unei infectii virale sau a unei alergii si consecinta acestora, inflamatia locala, edemul si producerea de secretii fac posibile aparitia si recurenta frecventa a acestei afectiuni. Studiile au aratat ca aproximativ 49 % dintre copiii cu diverse tipuri de alergii au o mare incidenta a afectarii urechii medii, insotita in proportii variabile de afectarea auzului.

Rolul atopiei in producerea otitei medii seroase

Atopia, adica predispozitia genetica pentru boli alergice se intalneste la majoritatea pacientilor cu otita medie seroasa si a fost evidentiata prin prezenta in secretiile seroase din urechea medie a eozinofilelor-markeri de alergie, sau a unui produs rezultat din aceste celule, numit proteina cationica eozinofilica. Frecvent, exista o asociere a otitei medii seroase cu rinita alergica, prin sensibilizare la un alergen aeropurtat, de genul prafului sau polenului. La copil se pune problema conexiunii intre alergia alimentara, mai ales cea declansata de laptele de vaca, ou si glutenul din cereale si recurenta otitei medii seroase.

Un studiu realizat in cazul copiilor cu otite medii seroase recurente si fara istoric evident de alergii alimentare, prin folosirea de teste cutanate si serologice pentru alimente, a aratat ca mai mult de jumatate dintre ei au teste positive, iar peste 70 % dintre otitele medii seroase s-au remis dupa scoaterea din dieta a alimentelor fata de care se dezvoltase sensibilizarea, pe o perioada de minim 16 saptamani. De asemenea, un test de provocare alimentara cu alimentul sensibilizant a determinat in multe cazuri reaparitia manifestarilor de otita medie seroasa.

Consult alergologic si ORL

La copiii cu otite medii seroase recurente este oportuna investigarea alergologica, in primul rand pentru alergenii de mediu si alergenii alimentari - proteinele din laptele de vaca, glutenul din cereal si albusul de ou.

In plus, medicii ORL-isti pot evidentia prezenta vegetatiilor adenoide, consecinta directa a multiplelor infectii virale si bacteriene ce au afectat tractul respirator superior si frecvent un factor important in aparitia si agravarea  otitei medii seroase.

TextDr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie