Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Otita medie acuta

Otita medie acuta

 

Otita medie acuta este o infectie a urechii medii cauzata de bacteriile sau virusurile din nas si gat prin intermediul trompei lui Eustachio (un canal de dimensiunea unui creion mic, care face legatura intre zona din spate a nasului si urechea medie). Copiii sunt mai predispusi decat adultii sa faca infectii ale urechii medii, din cauza particularitatilor anatomice ale trompei lui Eustachio care este mai scurta si mai orizontalizata. Se considera ca 80% dintre copii au cel putin un episod de otita medie acuta pana la varsta de 3 ani. Boala debuteaza brusc cu febra inalta si durere la nivelul urechii. Diagnosticul se bazeaza pe simptome si pe examenul otoscopic care permite evaluarea aspectului timpanului. Deoarece otita medie acuta este adesea autolimitanta (trece de la sine), tratamentul initial consta din ameliorarea durerii si observarea evolutiei bolii. In anumite situatii se folosesc antibiotice pentru a trata infectia. Este important sa revii cu copilul la control pentru a te asigura ca infectia s-a vindecat. Unii copii sunt predispusi la infectii multiple, recurente, ale urechii medii. Acest lucru poate determina pe termen lung pierderea auzului cu intarzierea dezvoltarii vorbirii copilului sau alte complicatii grave.

Epidemiologie

Otita medie acuta poata sa apara atat la adulti, cat si la copii, insa copiii sunt mult mai predispusi. Se considera ca dupa infectiile cailor respiratorii superioare, otita medie acuta este cea mai frecventa afectiune pentru care copilul se prezinta la medicul pediatru. Infectiile urechii medii apar cel mai adesea la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni - 3 ani si sunt frecvente pana la varsta de 8 ani. Se estimeaza ca 80% dintre copii vor avea un episod de otita medie acuta in primii 3 ani de viata. Aproximativ 25% din copiii vor avea infectii repetate.

Majoritatea infectiilor urechii medii apar in timpul iernii si la inceputul primaverii.

Despre

Ce este urechea medie

Urechea medie este spatiul plin de aer dintre timpan si urechea interna. La nivelul urechii medii se gasesc oscioarele (3 oase mici, delicate) care transmit vibratiile sonore de la timpan la urechea interna. In vecinatatea urechii se gasesc trompele lui Eustachio si vegetatiile adenoide, implicate in producerea otitei medii acute.

Ce sunt trompele lui Eustachio si care este rolul lor in producerea otitei medii

Trompele lui Eustachio sunt o pereche de tuburi inguste care se intind de la fiecare ureche medie la zona cea mai inalta din spatele gatului, in spatele narilor. Orificiul trompelor lui Eustachio de la nivelul gatului se deschide si se inchide pentru:

  • A egaliza presiunea timpanica cu cea din mediu extern
  • A improspata aerul din urechea medie
  • A elimina din urechea medie secretiile care se formeaza in mod normal

Cum se produce otita medie acuta

Otita medie acuta este o infectie a urechii medii cauzata de bacterii sau virusuri din nazofaringe (nas si gat) prin intermediul trompei lui Eustachio. Infectia de la nivelul urechii medii este rezultatul unei functionari defectuoase a trompei lui Eustachio si apare secundar unei alte afectiuni la nivelul cailor respiratorii superioare - ca de exemplu, raceala comuna, gripa sau rinita alergica - ceea ce determina congestia si umflarea cailor nazale si a gatului, care afecteaza drenajul la nivelul trompelor lui Eustachio.

La copiii > 7 ani si adulti, tubul este relativ vertical, lat si rigid, avand aproximativ 3.5 cm, iar secretiile care ajung la acest nivel din caile nazale dreneaza usor. La sugari si copiii mai mici, trompa lui Eustachio este mai orizontala, mai ingusta, mai putin rigida si mai scurta. Atunci cand mucoasa (captuseala) trompei lui Eustachio se inflameaza si se umfla, tubul se blocheaza si determina acumularea secretiilor, care se formeaza in mod normal, in urechea medie. Aceste secretii sunt un mediu prielnic de dezvoltare a bacteriiilor si virusurilor, ceea ce va determina infectia urechii medii. Secretiile din urechea interna se acumuleaza si imping timpanul, determinand durere si uneori pierderea auzului.

Ce sunt vegetatiile adenoide si care este rolul lor in producerea otitei medii

Vegetatiile adenoide sau ”polipii”, cum mai sunt denumite informal, sunt doua zone mici de tesut limfoid situate in spatele nasului in regiunea dintre nas si gat. Vegetatiile adenoide exista de la nastere, cresc in volum in primii ani de viata, apoi incep sa involueze catre pubertate. Impreuna cu amigdalele palatine, reprezinta o statie de aparare a sistemului imunitar, avand rol in distrugerea bacteriilor si a virusurilor care patrund prin cavitatea orala sau prin cavitatea nazala.

Deoarece se afla in apropierea orificiului trompelor lui Eustachio, cresterea in dimensiune a vegetatiilor adenoide ca raspuns la infectii poate determina blocarea trompelor lui Eustachio. In special la copii, vegetatiile adenoide joaca un rol in producerea otitei medii acute si in special a formei de otita medie recurente, deoarece acest tesut limfoid este mai bine reprezentat comparativ cu adultii.

Factori de risc

Factorii de risc pentru otita medie acuta sunt:

Varsta

Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni - 3 ani sunt mai predispusi sa faca infectii ale urechii medii din cauza dimensiunii si formei trompelor lor Eustachio si pentru ca sistemul lor imunitar este inca in curs de dezvoltare.

Colectivitatile de copii

Copiii din colectivitati (crese, gradinite) au mai multe sanse de a face raceli si infectii ale urechii medii decat copiii care sunt stau acasa.

Hranirea sugarului

Bebelusii care sunt hraniti artificial, in special daca beau din biberon in timp ce stau culcati la orizontala, au un risc crescut comparativ cu copiii care sunt alaptati la san.

Factori sezonieri

Otita medie acuta este mai frecventa toamna si iarna. Persoanele cu alergii sezoniere pot avea un risc mai mare de infectii ale urechii medii in perioadele maxime de polenizare.

Poluarea aerului

Expunerea la fumul de tigara sau un nivel crescut de poluare a aerului ambiant pot creste riscul de otita medie acuta. In plus, infectiile urechii la copiii expusi la fumul de tigara au o evolutie mai lunga.

Istoricul familial

Tendinta de a face otita medie poate fi mai mare in unele familii.

Malformatii congenitale la nivelul craniului

Diferentele in structura osoasa si musculatura la copiii cu palatoschizis (despicatura palatului dur si a valului palatin) sau cu sindrom Down pot face mai dificila drenarea secretiilor la nivelul trompelor lui Eustachio.

Semne si simptome

Debutul otitei medii acute este de obicei rapid.

La copil

La copil, semnele si simptomele frecvente sunt:

  • Durere de urechi (otalgie) aparuta brusc, mai intensa cand sta culcat. Acest simptom este evident la copiii mai mari care pot comunica. Sugarul va duce mana la ureche, va trage sau isi va freca urechea, semn ca exista disconfort sau durere.
  • Plans, tipete neconsolate, iritabilitate cauzate de durerea continua.
  • Afectarea somnului. Durerea se agraveaza cand copilul sta la orizontala, deoarece presiunea din urechea medie creste.
  • Pierderea poftei de mancare. Apare in special la sugarii care sunt hraniti cu biberonul. Presiunea din urechea medie se modifica pe masura ce copilul inghite, provocand mai multa durere si mai putina dorinta de a manca.
  • Febra inalta (>38oC)
  • Secretie galbena, maronie sau alba care se scurge din ureche (otoree). Semnifica perforatia timpanului.
  • Durere de cap
  • Greata, varsaturi
  • Scaderea auzului (hipoacuzie)
  • Tulburari de echilibru

La adulti

Semnele si simptomele frecvente la adulti includ:

  • Durere de ureche
  • Secretie care se scurge din ureche
  • Vertij
  • Hipoacuzie

Cand sa mergi la medic

Pentru un diagnostic corect, este important sa mergi la medic atunci cand:

  • Simptomele dureaza mai mult de o zi
  • Simptomele sunt prezente la un copil cu varsta mai mica de 6 luni
  • Durerea la nivelul urechii este severa
  • Copilul nu poate dormi sau este iritabil dupa o raceala sau alta infectie a cailor respiratorii superioare
  • Observi o secretie care se scurge din ureche

Diagnostic

Cea mai importanta investigatie de confirmare a otitei medii acute este examenul otoscopic care permite identificarea modificarilor la nivelul timpanului si aprecierea existentei secretiilor din spatele membranei tipanului.

In cazul in care exista si scurgeri de puroi prin timpan, se va recolta secretia pentru identificarea bacteriei care a cauzat infectia si efectuarea antibiogramei (metoda prin care este stabilita sensibilitatea sau rezistenta unei bacterii fata de un antibiotic).

Tipuri de otita medie

In urma consultului, medicul va formula un diagnostic care reprezinta un anumit tip de otita medie. De aceea, este important sa ai o intelegere de baza a acestor termeni medicali:

Otita medie acuta (infectia urechii medii)

Aceasta este infectia acuta a urechii medii descrisa mai sus. Otita medie acuta este o infectie a urechii medii cu debut brusc, care apare de obicei in timpul sau la scurt timp dupa o raceala comuna sau alta infectie de cai respiratorii superioare. Bacteria sau virusul infecteaza lichidul din spatele timpanului, provocand durere la nivelul urechii si umflarea timpanului. Infectia urechii poate sa apara brusc si sa se vindece in cateva zile (otita medie acuta), sa se repete sau sa dureze perioade lungi de timp (infectii recurente sau cronice ale urechii medii).

Otita medie recurenta

Se defineste ca episoade repetate de otita medie acuta: ≥ 3 episoade in 6 luni sau ≥ 4 episoade in 12 luni cu evidenta vindecarii intre episoade.

Otita medie seroasa (otita medie cu lichid)

Aceasta afectiune poate urma dupa o otita medie acuta. Simptomele otitei medii acute au disparut, nu mai exista o infectie activa, insa persista lichidul la nivelul urechii medii. Lichidul care nu se poate elimina poate provoca senzatia de plenitudine sau presiune la nivelul urechii si pierderea auzului usoara si temporara. In plus, otita medie seroasa favorizeaza reaparitia unei noi otite medii acute. Alteori, copilul nu are nici un simptom. Otita medie seroasa poate sa apara si in alte situatii in care se produce blocarea trompei lui Eustachio si care nu au legatura cu otita medie acuta.

Otita medie cronica supurata

Reprezinta o scurgere purulenta pe fondul unei otite medii cronice persistente. Apare ca urmare a unei otite medii care nu raspunde la tratament. In timp, se produce perforatia timpanului.

Otita medie cronica seroasa

Lichidul ramane in urechea medie pentru o perioada prelungita sau se formeaza in mod repetat, in absenta unei infectii. Poate favoriza aparitia unei otite medii acute si poate afecta auzul copilului.

Tratament

Tratamentul otitei medii depinde de varsta copilului, severitatea infectiei, natura infectiei (daca este primul episod, o infectie trenanta sau recurenta) si daca lichidul a persistat in urechea medie pentru o perioada lunga de timp.

Tratamentul poate include:

  • Observarea copilului
  • Tratamentul durerii
  • Tratament cu antibiotice
  • Tratament chirurgical
  • O combinatie a acestora

Observarea (supraveghere atenta)

Simptomele otitei medii acute se amelioreaza de obicei dupa primele 2-3 zile de la debut, iar majoritatea infectiilor se elimina singure in decurs de 1-2 saptamani fara niciun tratament.

Academia Americana de Pediatrie si Academia Americana a Medicilor de Familie din Statele Unite recomanda o abordare de tipul observarii evolutiei copilului ca optiune de tratament pentru:

  • Copii 6 - 23 de luni cu otita medie la o singura ureche fara semne si simptome severe (durere usoara cu durata < 48 de ore si o temperatura < 39oC)
  • Copii > 24 de luni cu otita medie la o singura sau la ambele urechi fara semne si simptome severe (durere usoara cu durata < 48 de ore si o temperatura < 39oC)
  • Tratamentul cu antibiotice

Unele dovezi sugereaza ca tratamentul cu antibiotice ar putea fi util pentru anumiti copii cu infectii ale urechii. Pe de alta parte, utilizarea prea frecventa a antibioticelor poate face ca bacteriile sa devina rezistente la medicament. Discuta cu medicul despre beneficiile si riscurile potentiale ale utilizarii antibioticelor.

Copiii < 6 luni cu otita medie acuta sunt tratati cu antibiotice fara perioada initiala de observare.

Dupa o perioada de observare initiala de 2-3 zile de la debutul infectiei, daca simptomele persista, medicul va recomanda tratament cu antibiotic in urmatoarele situatii:

  • Copii cu varsta > 6 luni, cu otita medie la una sau ambele urechi cu semne si simptome severe (durere de ureche moderat - severa cu durata > 48 de ore sau cu temperatura > 39oC)
  • Copii 6 - 23 luni cu otita medie la ambele urechi, fara semne si simptome severe

Chiar daca simptomele se imbunatatesc si copilul nu mai are durere, continua sa-i dai antibioticul conform recomandarii medicului. Nerespectarea dozelor si a duratei complete de tratament poate favoriza aparitia unor infectii recurente si rezistenta bacteriilor la antibiotice.

Tratamentul durerii de ureche

Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) de tipul acetaminofenului si ibuprofenului pot ameliora durerea de ureche.

Deoarece durerea de ureche tinde sa se accentueze la culcare, utilizarea unei comprese calde in zona exterioara a urechii poate ajuta (aceasta metoda nu este recomandata sugarilor).

Miringotomia (insertia tuburilor transtimpanice)

Daca lichidul persista in ureche mai mult de trei luni si infectia continua sa reapara chiar in urma tratamentului cu antibiotic, medicul specalist ORL-ist va recomanda plasarea unor tuburi mici in membrana timpanului. Aceasta procedura chirurgicala, denumita miringotomie, este efectuata de obicei in ambulator (nu necesita internare) de catre un chirurg ORL-ist pediatru. Miringotomia implica o mica deschidere in membrana timpanului pentru a permite drenarea secretiilor si pentru a elibera presiunea din urechea medie. Se plaseaza un mic tub in deschiderea timpanului pentru a permite ventilarea la nivelul urechii medii si pentru a preveni acumularea de secretii. Auzul copilului este restabilit dupa ce secretiile sunt drenate. Tuburile se elimina singure dupa 6-12 luni de la interventie. Dupa un an, majoritatea copiilor se vindeca si nu mai necesita plasarea de tuburi noi.

Adenoidectomia

Adenoidectomia este indicata in cazul vegetatiilor adenoide care favorizeaza aparitia otitei medii recurente.

Mastoidectomia

Este indicata cand se suspicioneaza prezenta unei complicatii (otomastoidita). Permite indepartarea portiunii de os modificat si drenajul puroiului.

Complicatii

Complicatiile otitei medii acute sunt rare, insa pot aparea. In special infectiile urechii repetate sau care nu raspund la tratamentul antibiotic pot determina complicatii severe:

Extinderea infectiei de la nivelul urechii medii determinand complicatii intra si extracraniene:

  • Complicatiile intracraniene: abces cerebral, meningita acuta, empiem subdural, septicemie
  • Complicatiile extracraniene: mastoidita acuta, labirintita acuta, paralizie faciala

Pe termen lung, in special in cazul otitelor medii recurente pot sa apara:

  • Pierderea auzului permanenta. Scaderea usoara a auzului (distorsionarea sunetului, senzatie de sunete inabusite) apare frecvent in timpul unei otite medii acute, insa este temporara. In schimb, infectiile trenante sau repetate determina afectarea structurilor urechii interne cu pierderea auzului semnificativa.
  • Intarzierea dezvoltarii limbajului/vorbirii. Pentru a invata sa vorbeasca copiii trebuie sa poata auzi.
  • Perforatia timpanului. Se dezvolta ca urmare a presiunii crescute de lunga durata exercitata de lichidul din urechea interna. 5-10% dintre copiii cu otita medie acuta vor avea o perforatie  a membranei timpanului. In mod normal se vindeca in 72 de ore. In anumite cazuri, este nevoie de repararea chirurgicala. Daca copilul are o scurgere la nivelul urechii (care nu este ceara) nu introduce nimic in ureche. Aceasta manevra poate fi periculoasa daca este atinsa membrana timpanului.

Urmarire

  • Majoritatea cazurilor de otita medie acuta sunt autolimitate.
  • Pacientii la care durerea si febra nu se amelioreaza dupa 48-72 ore de tratament vor fi consultati de catre medicul specialist ORL.
  • Pacientii cu simptome persistente sau cu otite medii acute recurente vor fi consultati de catre medicul specialist ORL pentru a decide necesitatea unei miringotomii.
  • Pacientii vor fi reevaluati (control otoscopic si audiologic) la 4-6 saptamani dupa insanatosire dupa otita medie acuta pentru a se diagnostica din timp existenta unei otite medii seroase.

Preventie

Urmatoarele masuri ar putea ajuta sa reduci riscul de aparitie a unei otite medii acute la copilul tau:

Previne racelile comune

  • Redu expunerea sugarului in primul an de viata la persoane din afara casei care ar putea fi bolnave.
  • Spala-te frecvent pe maini.
  • Majoritatea otitelor medii acute incep ca infectii la nivelul cailor aeriene superioare. Invata-ti copilul sa se spele corect pe maini cu apa si sapun. De asemenea, invata-l sa-si acopere gura si nasul atunci cand tuseste si stranuta pentru a preveni raspandirea potentiala a germenilor. Daca nu are la indemana o batista sau un servetel de hartie, ar trebui sa stranute in plica cotului. Pentru a fi pe intelesul lui ii poti spune (si arata) ca gestul se numeste „gestul lui Dracula”, pentru ca seamana cu cel pe care il facea contele atunci cand se acoperea cu mantia. Explica-i ca daca ar stranuta in mana, poate transmite germenii altor copii deoarece acestia raman pe obiectele pe care le atinge - jucarii, clanta de la usa sau robinet.

Asigura-te ca vaccinurile copilului sunt la zi

  • Discuta cu medicul pediatru despre vaccinuri si asigura-te ca sunt facute conform programului de vaccinare. Se recomanda vaccinarea anti-gripala anuala pentru toti copiii cu varsta > 6 luni; de asemenea, este recomandat sa-i faci vaccinurile care asigura preventia otitelor produse de Streptococcus pneumoniae si Haemophylus influenzae.

Alapteaza copilul

  • Se recomanda sa alaptezi copilul la san minim 6 luni. Laptele matern contine anticorpi care pot oferi protectie impotriva infectiilor urechii.
  • Daca sugarul este hranit cu biberonul, tine copilul cu trunchiul ridicat (capul deasupra abdomenului). Hranirea copilului in pozitie orizontala poate determina ca laptele sau alte lichide sa refuleze in trompele lui Eustachio. Nu lasa sticle in patul copilului fara sa-l supraveghezi. Nu-i introduce in gura biberonul in timp ce acesta sta culcat.

Nu fuma

  • Evita expunerea copilului la fumul de tigara. Asigura-te ca nu se fumeaza in casa si nu sta cu copilul in spatii inchise unde se fumeaza.

Observa daca respira pe gura sau sforaie

  • Sforaitul constant sau respiratia pe gura pot fi cauzate de vegetatiile adenoide mari. Acestea pot contribui la aparitia otitei medii acute. Este important sa mergi cu copilul la un consult la medicul ORL-ist pediatru. Uneori, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru indepartarea acestora (adenoidectomie).

Intrebari frecvente ale parintilor

Daca copilul tau are otita medie acuta, ai putea avea nevoie de urmatoarele clarificari:  

Cand trebuie sa revin cu copilul la control?

Medicul ORL-ist te va anunta cand sa revii cu copilul la control. La acel consult, medicul va examina timpanul pentru a fi sigur ca infectia a fost tratata. Daca va considera necesar, medicul poate face un test pentru evaluarea auzului (audiograma). Consulturile de control sunt foarte importante in special daca infectia a provocat o perforatie la nivelul membranei timpanului.

Cand poate copilul meu sa revina la activitatile zilnice normale?

Copiii se pot intoarce la scoala sau la activitatile obisnuite dupa 24 de ore dupa ce febra a disparut.

Urechea trebuie acoperita cand copilul iese afara?

Nu, nu trebuie sa ii acoperi urechile cand iese afara.

Copilul poate inota daca are o infectie a urechii?

Inotul este in regula, atata timp cat nu are o perforatie a membranei timpanului si o scurgere din ureche.

Zborul cu avionul este indicat?

Zborul cu avionul este sigur, desi poate sa apara temporar durere in timpul decolarii si in special in timpul aterizarii avionului. Ca sa nu se apara vreun disconfort, trompa lui Eustachio trebuie sa se deschida regulat si suficient de amplu pentru a echilibra schimbarile de presiune. Unui copil mare ii poti recomanda sa caste voluntar, sa mestece guma sau sa suga bomboane pentru a egaliza presiunea la nivelul trompei lui Eustachio. Un sugar poate suge suzeta sau bea cu biberonul.

Infectia urechii medii e contagioasa?

Nu, infectia urechii medii (otita medie acuta) nu este contagioasa.

 

Surse de informatie:
www.aafp.org
www.healthline.com
www.mayoclinic.org
www.hopkinsmedicine.org
www.my.clevelandclinic.org
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer