Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 22

Copilul tau: arata ca un nou-nascut in miniatura

In saptamana 20 de sarcina sau dupa 18 saptamani de la conceptie, copilul incepe sa arate ca un nau-nascut in miniatura. Buzele, pleoapele si spancenele devin mai distincte si ochii sunt aproape formati, desi partea colorata, irisul, inca nu are pigment. Mugurii dentari de dimensiuni mici, primele semne ale dintilor, incep sa se formeze sub gingie. Corpul copilului este acoperit complet de un tip de par fin numit lanugo care mentine la nivelul pielii vernix caseosa, o substanta grasa protectiva impotriva  imersiei indelungate in lichidul amniotic.

Desi castiga in greutate in fiecare zi, pielea copilului este inca ridata si translucenta. Pancreasul, important in productia anumitor hormoni, se dezvolta constant.

Pana acum copilul masoara 27.8 cm de la crestet la calcai si cantareste aproape 430 grame, fiind de marimea unui dovlecel.

Corpul tau

In saptamanile si lunile care urmeaza, picioarele si gleznele tale vor incepe sa se umfle, mai ales spre sfarsitul zilei sau in lunile calduroase de vara. Circulatia incetinita la nivelul membrelor inferioare asociata cu modificari ale sangelui avand ca efect retentia de lichide pot determina tumefierea picioarelor, cunoscuta sub denumirea de edem.

Dupa ce vei naste corpul va elimina aceste lichide in plus si de aceea vei urina frecvent si vei transpira destul de mult in primele zile postpartum. Intre timp, te va ajuta daca stai intinsa pe partea stanga sau daca iti tii picioarele pe un scaunel atunci cand stai la birou. Evita sa stai in sezut sau in picioare pentru o perioada lunga de timp si intinde-ti picioarele atunci cand stai pe scaun. In plus, practica regulat sport pentru a stimula circulatia si poarta pantofi suficient de largi si comozi. Desi pare paradoxal, daca esti tentata sa eviti sa bei lichide, este important sa intelegi ca de fapt hidratarea adecvata te va ajuta sa previi retentia de lichide.

In timp ce o anumita cantitate de edem la nivelul extremitatilor este normala in sarcina, tumefierea excesiva poate fi un semn al unei conditii serioase numita preeclampsie. Suna-ti imediat medicul obstetrician daca observi aparitia brusca a unui edem sau daca acesta este in cantitate mare la nivelul picioarelor sau gleznelor si daca fata si zona din jurul ochilor sunt umflate.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Daca inca nu ai ales un curs de pregatire pentru nastere, acum este momentul. Daca vei participa la un astfel de curs, vei afla informatii corecte despre ce urmeaza sa se intample in timpul travaliului si al nasterii si vei invata tehnici de relaxare pe care sa le folosesti in acele momente. Daca la acest curs vor participa si partenerul tau sau doula, acestia vor intelege care este rolul lor pe perioada travaliului. In plus, vei avea oportunitatea sa vorbesti cu alte cupluri si mame care urmeaza sa nasca. Incearca sa finalizezi aceste cursuri pana in saptamana 37 de sarcina, astfel incat sa te asiguri ca le-ai terminat inainte ca travaliul sa poata sa inceapa. Maternitatea sau spitalul unde vei naste pot oferi astfel de cursuri, astfel incat intreaba-l pe medicul tau obstetrician sau pe consultantul tau de maternitate.

Verifica daca verigheta sau alte inele stau confortabil pe deget. Pe masura ce sarcina progreseaza, este normal ca degetele sa devina umflate. Daca simti ca devine inconfortabil sa le porti, este recomnadat sa le scoti inainte de a ramane intepenite pe deget.  Iti poti pune verigheta pe un lant si astfel o poti tine aproape de inima ta. 

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

Multe femei incep sa-si faca griji ca vor naste prematur, in special daca au dureri abdominale joase sau crampe abdominale, dureri de spate sau simt o presiune in zona pelviana sau daca constata ca scurgerea vaginala s-a modificat. Aceste simptome pot sa nu indice ceva grav, insa pot sa fie si semnele unui travaliu prematur. Acum exista un test care poate fi efectuat pentru a determina exact ce se intampla.

Fibronectina fetala se gaseste la nivelul sacului amniotic si a membranelor fetale. Dupa saptamana 22 de sarcina, aceasta proteina dispare si nu va putea fi identificata decat dupa saptamana 38. De aceea, daca aceasta substanta este prezenta in secretia vaginala la o femeie gravida intre saptamanile 22-38 de sarcina, inseamna ca exista un risc crescut de travaliu prematur. Daca proteina este absenta, femeia are un risc scazut si nu va naste in urmatoarele doua saptamani. Testul se efectueaza in acelasi mod ca testul Papanicolau si rezultatele se obtin in 24 de ore.

Este sigur daca mananc branza in sarcina?

Branza este o sursa importanta de calciu si multe varietati sunt sigure pentru a fi consumate in timpul sarcinii. Totusi, anumite tipuri de branza nu ar trebui mancate deoarece exista o probabilitate mai mare sa contina listeria, o bacterie care ar putea determina o toxiinfectie alimentara destul de severa la femeia gravida.

Infectia cu listeria este frecvent contactata ca urmare a consumului de carne nepreparata si produse obtinute din lapte nepasteurizat. Bacteria poate supravietui daca alimentele sunt tinute la frigider sau congelate. Persoanele sanatoase rar dezvolta boala in urma infectiei, insa afectiunea poate fi fatala pentru fat sau nou-nascut.

Daca esti gravida nu manca branzeturi moi cum ar fi feta, Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, blue cheese, questo blanco sau questo fresco, decat daca este clar mentionat pe pachet ca produsul este facut din lapte pasteurizat.

Branzeturi care pot fi consumate in conditii de siguranta in timpul sarcinii:

  • Branzeturi tari: variantele afumate, Edam, Emmental, Cheddar, telemea, gouda, parmezan
  • Branzeturi moi, prelucrate, daca sunt facute din lapte pasteurizat: branza de vaci, crema de branza, telemea, branza de capra, mascarpone, mozzarella, branza topita, ricotta

Sfaturi pentru tata

Partenera ta are nevoie de un somn odihnitor, desi nu intotdeauna va fi usor pentru ea sa doarma bine. Ofera-te sa-i faci un masaj la nivelul talpilor sau spatelui astfel incat sa se relaxeze si sa poata adormi mult mai usor. Ajut-o sa-si potriveasca pernele de sustinere, astfel incat sa doarma cat mai confortabil. Daca te scoli in timpul noptii sau mai devreme decat ea dimineata, fa-o cu grija, astfel incat sa n-o trezesti, deoarece ii va fi greu sa adoarma din nou.