Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 18

Copilul tau: incepe sa auda

In saptamana 18 de sarcina sau dupa 16 saptamani de la conceptie, urechiile sunt aproape in pozitia lor finala si copilul poate chiar sa auda. Toracele se misca in exterior si in interior mimind respiratia. Vasele de sange sunt vizibile prin pielea subtire. Daca ai o fata, trompele uterine si uterul s-au pozitionat in locul adecvat, iar daca ai un baiat organele lui genitale ar putea fi evidentiate la urmatoarea ecografie, desi nu intotdeauna se poate observa asta cu precizie.

Copilul isi flecteaza si intinde frecvent mainile si picioarele – miscari pe care vei incepe sa le simti din ce in ce mai mult in saptamanile care urmeaza.

La sfarsitul acestei saptamani, copilul este de marimea unui ardei gras, cantarind 200 grame si masurand aproximativ 14 cm de la crestet la sezut.

Corpul tau

Ti-e foame? In aceasta perioada a sarcinii multe mame constata ca apetitul lor creste. Este important sa alegi alimente sanatoase care sunt bogate in substante nutritive si sa eviti mancarea junk-food, cum ar fi cartofii prajiti, chipsurile, bomboanele si dulciurile. Pe masura ce pofta de mancare creste si talia ti se mareste, vei avea din ce in ce mai multa nevoie de haine de maternitate confortabile.

Vei observa ca ochii devin mai uscati si ar putea fi util sa folosesti lacrimi artificiale. Daca porti lentile de contact, probabil ca te-ar ajuta sa le folosesti pe perioade mai scurte de timp, iar daca nu este suficient, sa le inlocuiesti cu ochelarii de vedere, pana cand vei naste.

In timpul sarcinii si in special in trimestrul 2 si 3 de sarcina vei avea frecvent vise intense si inspaimantatoare, insa acest lucru este ceva normal. O posibila explicatie ar fi faptul ca te scoli des in timpul noptii din cauza ca ai nevoie sa mergi la toaleta sau datorita arsurilor retrosternale, crampelor musculare sau durerilor de spate. Trezirea in timpul stadiului de somn REM cu miscari rapide ale ochilor in care apar frecvent visele, va face sa iti amintesti mai bine aceste vise. In plus, visele par atat de vii deoarece pentru cele mai multe femei sarcina este o combinatie de incantare si bucurie, pe de o parte, iar pe de alta parte de anxietate si neliniste, astfel incat visele pot fi  o modalitate a subconstientului de a face fata la temerile si nesiguranta pe care le ai despre sarcina si noul tau rol de parinte. Citeste mai mult despre ce semnificatie au visele intense in sarcina.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Incepe sa faci o lista de nume pentru copil. Mai intai fa o lista cu 10 nume care iti plac si roaga-l si pe partenerul tau sa faca la fel. Apoi comparati listele si eliminati primul nume care nu va place. Continuati sa luati la rand toate numele alese pana cand veti ramane cu o lista de cateva nume care va plac amandoura. Discutati de ce ati ales un anumit nume sau de ce nu va place altul. Unele cupluri isi creeaza chiar reguli de baza, cum ar fi sa nu fie numele fostilor iubiti sau iubite sau nume care sa fi fost folosite candva pentru animalele de companie.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

In trimestrul 2 de sarcina, pe masura ce modificarile la nivelul corpului devin mai evidente si abdomenul s-a marit, probabil ca ai o serie de intrebari legate de practicarea sportului.

  • Ar trebui sa-mi schimb rutina zilnica?

In cele mai multe cazuri, daca esti sanatoasa si sarcina a decurs normal, poti continua aceeasi rutina de a face sport asa cum ai facut si in trimestrul 1 de sarcina, probabil cu cateva mici modificari pentru a te adapta la abdomenul marit. Continua sa practici o activitate aerobica de intensitate moderata care iti permite sa poti purta o conversatie in timp ce faci acea activitate fizica. In timpul efortului fizic, sangele este redirectionat de la nivelul organelor interne (inclusiv uter) catre muschi, plamani si inima. Daca nu poti vorbi normal, probabil ca exercitiul este prea intens, existand un risc de sangerare vaginala, contractii uterine sau alte complicatii.

  • Am fost destul de sedentara pana acum, insa as vrea sa incep sa fac un sport. Cum trebuie sa incep?

In primul rand, cere acordul medicului tau obstetrician si discuta despre tipul de activitate fizica pe care vrei s-o practici. Va trebui sa incepi gradat, cu exercitii mai usoare si pentru perioade mai scurte de timp (de exemplu cate 15 minute pe zi, cateva zile pe saptamana) si lucreaza treptat pana ajungi la un timp mai lung (aproximativ 30 minute pe zi) si la o activitate mai intensa. Ce poti face: mersul este cea mai usoara modalitate de a incepe un program de sport si nu necesita un echipament special in plus fata de o pereche de incaltaminte comoda de sport. Multe femei se simt bine in piscina si practica inotul, deoarece apa le ajuta sa contrabalanseze greutatea aditionala. Alte femei sunt atrase de cursurile de yoga prenatala deoarece le permit sa-si intinda si sa-si tonifice corpul, cu scopul de a-si ameliora durerile de spate sau crampele musculare.

  • Ce sunt exercitiile Kegel?

Exercitiile Kegel te pot ajuta sa intaresti muschii planseului pelvin care sustin uretra, vezica urinara, uterul si rectul. Intarirea muschilor planseului pelvin te va ajuta sa previi sau sa tratezi incontinenta urinara de efort, o problema care afecteaza 70% din femei in timpul sarcinii sau dupa nastere. In plus, exercitiile Kegel pot ajuta la reducerea riscului incontinentei rectale. De asemenea, deoarece imbunatatesc circulatia la nivelul zonei vaginale si rectale, exercitiile Kegel previn aparitia hemoroizilor si posibil ca vor grabi vindecarea dupa epiziotomie sau ruptura perineului in timpul nasterii naturale

Daca inca nu practici aceste exercitii, poti incepe acum.

  • Cum sa faci exercitiile Kegel?

Incepe prin a-ti goli vezica urinara. Imagineaza-ti ca incerci sa opresti eliminarea de gaze sau jetul de urina. Senzatia este aceea de “strange si ridica”. Asigura-te ca nu-ti contractezi abdomenul, strangi fesele sau iti tii respiratia. Cu alte cuvinte, doar muschii pelvini trebuie sa lucreze.
Daca faci de putin timp aceste exercitii, incepe prin a mentine fiecare contractie pentru cateva secunde inainte de relaxare si fa o pauza de cateva secunde dupa fiecare exercitiu. Pe masura ce muschii vor deveni mai puternici, vei lucra fiecare exercitiu Kegel timp de 10 secunde si apoi te vei relaxa 10 secunde. Fa asta in seturi de 10, cate 3-4 seturi o data si incearca sa repeti de 3 ori pe zi.

Este sigur sa stau in picioare toata ziua in sarcina?

Atat timp cat te misti, nu este o problema, insa poate fi obositor. De altfel, miscarea previne formarea trombilor la nivelul venelor de la picioare si te mentine in forma. Totusi, statul in pozitie aproape nemiscata, asa cum de exemplu, sta o casiera, ar putea crea probleme, in special legate de scaderea tensiunii arteriale, cu senzatia de ameteala si riscul potential de a lesina.

Ai putea reduce acest risc, facand plimbari scurte, din cand in cand sau stand jos ori de cate ori este posibil. De asemenea, ai putea purta ciorapi elastici, care comprima gambele, astfel incat le vei simti mai putin umflate si grele. De asemenea, centura de maternitate poate sa fie de folos, daca o porti incepand cu sfarsitul celui de-al doilea trimestru, deoarece sustine spatele si abdomenul si ajuta la distributia greutatii.

Sfaturi pentru tata

Mama va incepe sa simta miscarile copilului la un moment dat in urmatoarele saptamani, ceea ce va creste atasamentul dintre ea si copil, si uneori tatal se poate simti oarecum exclus. Desi vei reusi si tu sa simti cum se misca copilul cand sarcina va fi mai avansata, pana atunci, pentru a crea o legatura cu bebelusul, i-ai putea vorbi, citi sau canta ceva in fiecare zi.