Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 13

Copilul tau: se formeaza urina

Pe masura ce sarcina progreseaza, copilul va incepe sa arate mult mai real. Daca acum doua luni, era doar o aglomerare de celule, acum copilul are organe, nervi si muschi care functioneaza.

In saptamana 13 de sarcina sau la 9 saptamani de la conceptie, intestinele copilului s-au relocat in abdomen din cordonul ombilical – unde s-au dezvoltat in ultimele doua saptamani. De asemenea, copilul a inceput sa formeze urina pe care o elimina la nivelul lichidului amniotic. Un tesut care se va transforma in oase incepe sa se formeze in jurul capului copilului si la nivelul bratelor si picioarelor. Muschii de sugere de la nivelul obrajilor s-au dezvoltat, astfel incat cand iti atingi usor abdomenul, copilul va simti si va incepe sa-si miste capul spre stimul, in timp ce-si deschide gura. Aceasta miscare reprezinta o exersare a unui reflex foarte important care va fi prezent la nastere si care il va ajuta pe nou-nascut sa caute mamelonul atunci cand este pus la san.

La nivelul degetelor foarte fine se dezvolta amprentele digitale si organele sunt vizibile sub pielea subtire. Capul reprezinta acum o treime din corpul copilului. Daca ai o fata, la nivelul ovarelor ei s-au format mai mult de 2 milioane de ovule.

La sfarsitul acestei saptamani copilul va avea aproximativ 6.7 cm de la crestet la sezut, fiind de marimea unei mandarine  si va cantari aproape 23 grame.

Corpul tau

Aceasta este ultima saptamana din trimestrul 1 si riscul de avort devine mult mai redus acum. Urmatoarea saptamana va marca inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina, o perioada de confort relativ pentru multe femei care au suferit pana acum de greturile de sarcina si oboseala. Si inca o veste buna: in aceasta perioada poti constata si cresterea dorintei de a face sex.

Vei observa modificari distincte la nivelul sanilor. Pana acum sanii s-au marit si probabil ca-i simti nodurosi din cauza ductelor mamare care incep sa se pregateasca pentru producerea laptelui. Desi pana la nastere mai sunt inca multe saptamani, sanii tai au inceput deja sa produca colostrul, un lichid bogat in substante nutritive care va hrani copilul in primele zile dupa ce se va naste. Colostrul este un precursor al laptelui, fiind mai bogat in proteine si mai sarac in grasimi si in zahar, insa avand un continut foarte mare de anticorpi. Unele femei vor observa ca in ultimele luni de sarcina vor incepe sa secrete cantitati mici din aceasta substanta galbuie grasa, in timp ce la alte femei secretia poate sa apara mult mai devreme, iar la altele deloc.  

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

La intrarea in cel de-al doilea trimestru de sarcina, femeile vor remarca o crestere a dorintei de a face sex. Desi este normal ca partenerii sa fie preocupati daca este OK sa faca sex in timpul sarcinii, multi nu realizeaza ca bebelusul este protejat de lichidul amniotic, precum si de muschiul puternic al uterului, astfel incat raportul sexual nu-l va afecta. De asemenea, dopul mucos gros de la nivelul cervixului il protejeaza impotriva infectiilor. Penisul partenerului tau nu-i poate face rau copilului in nici un fel in timpul penetrarii.

Desi majoritatea femeilor pot face sex in siguranta pe toata durata sarcinii, uneori este indicat sa fie precaute. Medicul obstetrician ar putea sa-ti recomande sa eviti sexul daca:

Impartaseste cu partenerul tau opiniile despre ce inseamna pentru voi sa fiti parinti. Ati putea folosi acest exercitiu de scriere creativa: fiecare dintre voi faceti doua liste, una intitulata “Mama mea mereu…”, respectiv “Mama mea niciodata…”. Apoi faceti la fel in ceea ce-i priveste pe tatii vostri. Cand sunteti gata, discutati despre ceea ce ati scris si decideti impreuna ce comportamente si valori sunt importante pentru voi si ce ati vrea sa schimbati in modul in care va veti creste copilul.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

Sa mananci pentru doi nu inseamna sa mananci de doua ori mai mult decat de obicei. Alege sa mananci sanatos astfel incat sa poti controla greutatea pe care o vei castiga in sarcina, sa ai un copil sanatos si sa-ti fie usor sa revii la greutatea initiala dupa nastere.

Desi un numar mic de femei sunt suficient de norocoase pentru a nu ramane cu aceasta  “marca” a graviditatii, marea majoritate a femeilor gravide va experimenta vergeturile – dungi rosiatice sau roz, in special la nivelul abdomenului, sanilor, bratelor, feselor si coapselor. Luarea in greutate intr-un ritm mai lent, ar putea scadea sansa ca aceste vergeturi sa apara. Totusi, daca esti atrasa de reclamele diverselor produse cosmetice care pretind ca pot preveni sau trata vergeturile, rezista tentatiei. Desi aceste creme nu sunt periculoase, nici nu te vor ajuta prea mult. Retine ca dupa nastere, vergeturile se vor decolora, astfel incat vor fi mai putin vizibile.

Este sigur daca ridic greutati in sarcina?

Sarcina nu ar trebui sa fie un moment pentru a incepe sa faci exercitii cu greutati. Totusi, daca ai deja experienta si deja practici regulat de cateva ori pe saptamana un program de exercitii, poti sa le continui si in sarcina. Exercitiile cu greutati sunt o modalitate foarte buna pentru a te mentine in forma pe perioada sarcinii, iar practicarea lor iti aduce beneficii si dupa nastere. Totusi, acum obiectivul ar trebui sa fie mentinerea in forma si nu dezvoltarea semnificativa a masei musculare. Este recomandat sa ai un program de exercitii de baza care sa lucreze principalele grupe musculare. Incearca sa gasesti un antrenor personal care sa aiba experienta in a lucra cu viitoarele mame. Afla mai multe

Sfaturi pentru tata

Umple-i partenerei tale rezervorul masinii cu benzina. Poate suna ca fiind ceva simplu si usor de facut, insa multe femei insarcinate nu suporta mirosul de benzina.