EDU.REGINAMARIA.RO

Pietrele la rinichi – de ce apar si cum le prevenim?

Articol de Dr. Alina Stefan

In fiecare an, mai mult de o jumatate de milion de oameni merg la Camera de urgenta pentru probleme legate de piatrele la rinichi. Se estimeaza ca unul din zece oameni va face o piatra la rinichi, la un moment dat in viata.

Riscul de a dezvolta pietre la rinichi este de aproximativ 19% la barbati si 9% la femei. La barbati, primul episod poate sa apara cel mai probabil dupa varsta de 30 de ani, dar poate avea loc si mai devreme. Alte boli, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul si obezitatea pot creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi.

Ce este o piatra la rinichi?

Piatra la rinichi este un cristal dur creat din substantele chimice din urina - calciu, oxalat, urati, cistina, xantin si fosfat. Urina are diferite deseuri dizolvate in ea. Atunci cand exista prea multe deseuri in prea putina urina, cristalele incep sa se formeze.

Dezvoltarea calculilor este favorizata de:

 • Aport insuficient de apa;
 • Exercitii fizice (prea mult sau prea putin);
 • Obezitatea sau consumul de alimente cu prea multa sare sau zahar;
 • Infectii urinare
 • Istoricul familial

Dupa ce este formata, piatra poate sta in rinichi sau migra in jos de-a lungul tractului urinar. Calculii care obstrueaza calea de eliminare a urinii pot provoca un reflux de urina in rinichi, ureter, vezica urinara sau uretra, producand durere.

Cele mai frecvente tipuri de pietre la rinichi

Exista patru tipuri principale de pietre la rinichi:

Oxalat de calciu - cel mai frecvent tip de piatra la rinichi, creat atunci cand calciul se combina cu oxalat in urina. Aportul inadecvat de calciu si consumul deficitar de lichide pot contribui la formarea lor.

Acidul uric. Alimentele cum ar fi carnea de organe si crustaceele au concentratii ridicate de purine. Aportul crescut de purina conduce la o productie mai mare de urat monosodic, care, in anumite conditii, poate forma pietre la rinichi.

Struviti. Acest tip de pietre sunt mai putin frecvente si sunt cauzate de infectii ale tractului urinar superior.

Cistina este un tip rar si are tendinta sa apara la mai multi membrii ai aceleiasi familii.

Cum recunoastem pietrele la rinichi?

Unele pietre la rinichi sunt la fel de mici ca un bob de nisip. Altele sunt cat o pietricica sau o minge de golf !!!!!! Ca regula generala, cu cat este mai mare piatra, cu atat sunt mai notabile simptomele.

Simptomele sau semnele care sugereaza o piatra la rinichi sunt:

 • Durere severa de spate, de fiecare parte a coloanei vertebrale lombare
 • Dureri mai vagi sau dureri de stomac
 • Sange in urina
 • Greata si varsaturi
 • Febra si frisoane
 • Urina care miroase urat sau pare tulbure

Piatra la rinichi incepe sa doara cand provoaca iritatii sau blocaje. Persoanele care au dezvoltat o piatra au aproximativ 50% sanse de a dezvolta un alt calcul in termen de 5 pana la 7 ani.

Ce poti face pentru a reduce riscul de pietre la rinichi?

Consuma suficiente lichide pentru a avea o concentratie cat mai mica de deseuri in urina. Bea mai mult de 10- 12 pahare de apa pe zi. Daca faci exercitii fizice sau daca este cald afara, ar trebui sa bei mai mult.

Consuma cantitati mici de zahar si sirop de porumb bogat in fructoza

Mananca mai multe fructe si legume, care fac urina mai putin acida. Cand urina este mai putin acida, riscul de dezvoltare a pietrelor este mai mic. Atentie la proteinele animale, care produc urina acida.

Ai grija la dietele bogate in proteine, care includ cantitati mari de proteine animale cepot favoriza riscul de formare a pietrelor. Consulta un nutritionist.

Redu excesul de sare din dieta. Consuma mai multe produse lactate, bogate in calciu, deoarece calciul previne formarea pietrelor.

Text: Dr. Alina Aspazia Stefan, Medic Specialist Nefrologie