Hernia ombilicala

Hernia ombilicala

O hernie ombilicala apare atunci cand o parte a intestinului patrunde prin deschiderea ombilicala din muschii abdominali. Herniile ombilicale sunt, de obicei, inofensive, apar frecvent la sugari, dar pot afecta si adultii. 

La copii, hernia ombilicala poate fi evidenta mai ales atunci cand copilul plange, provocand buricul copilului sa iasa in afara. Acesta este un semn clasic de hernie ombilicala. In majoritatea cazurilor, herniile ombilicale se inchid de la sine pana la varsta de 1-2 ani, desi unele pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.

Pentru a preveni complicatiile, herniile ombilicale care nu dispar pana la varsta de 4 ani sau cele care apar la adulti sunt reparate chirurgical.

De ce apare hernia ombilicala?

In timpul sarcinii, cordonul ombilical trece printr-o deschidere mica din muschii abdominali ai copilului. In mod normal, aceasta portita se inchide imediat dupa nastere. Uneori, se intampla insa ca muschii sa nu se imbine complet pe linia mediana a abdomenului, iar aceasta slabiciune in peretele abdominal poate provoca o hernie ombilicala la nastere sau mai tarziu in viata.

La adulti, o presiune abdominala prea mare poate provoca o hernie ombilicala. Cauzele pot fi multiple:
•    Obezitate
•    Sarcini multiple
•    Prezenta lichidului in cavitatea abdominala (ascita)
•    Ca urmare a chirurgiei abdominale 
•    Dializa peritoneala cronica

Simptomele herniei ombilicale

O hernie ombilicala creeaza o umflatura moale in apropierea buricului (ombilicului). De obicei, aceasta este nedureroasa, insa in cazul adultilor hernia ombilicala poate cauza disconfort abdominal.

Mergi urgent la medic daca observi urmatoarele semne si simptome:
•    Durere
•    Greata sau varsaturi
•    Umflatura devine neteda, se mareste sau isi schimba culoarea

Cum depistam hernia ombilicala?

Hernia ombilicala este diagnosticata in timpul unui examen clinic, in cabinetul medicului chirurg. Uneori, sunt recomandate si o serie de investigatii imagistice, cum ar fi o ecografie sau CT abdominal. Aceste teste sunt folosite si pentru a identifica posibilele complicatii asociate herniei ombilicale

Complicatiile herniei ombilicale

La copii, hernia ombilicala conduce rareori la complicatii. Cu toate acestea, complicatiile pot sa apara atunci cand tesutul abdominal proeminent devine captiv (incarcerat) si nu mai poate fi impins inapoi in cavitatea abdominala. Acest lucru reduce alimentarea cu sange a portiunii de intestin captiv si poate duce la dureri ombilicale si leziuni tisulare. In cazul in care alimentarea cu sange este complet oprita (hernie strangulata) se poate produce moartea tesutului respectiv (gangrena). Infectia se poate raspandi in toata cavitatea abdominala, crescand riscul de deces.

Adultii cu hernie ombilicala sunt mai predispusi la complicatiile de mai sus, fapt care impune realizarea tratamentului chirurgical.

Tratamentul herniei ombilicale

Cele mai multe hernii ombilicale la copii se vindeca fara tratament pana la implinirea varstei de 1-2 ani.  Exista insa si cazuri in care este nevoie de realizarea unei interventii chirurgicale. Este vorba despre herniile ombilicale:
•    Dureroase
•    Mai mari de 1,5 cm in diametru 
•    Care nu scad in dimensiune in primii doi ani
•    Care nu dispar dupa 4 ani
•    Incarcerate sau strangulate

In timpul operatiei, medicul chirurg face o mica incizie la baza buricului. Se apeleaza, de obicei, la anestezie generala. Tesutul herniat este readus in cavitatea abdominala, iar deschiderea din peretele abdominal este cusuta. La adulti, chirurgii implanteaza adesea o plasa pentru a consolida peretele abdominal.

Surse:
www.mayoclinic.org
www.nhs.uk

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.