Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pregatirea pentru nastere: exercitii de respiratie

In timpul contractiilor, a caror intensitate si durata cresc treptat pe parcursul travaliului, controlul respiratiei este esential. Antrenamentele din cursul sarcinii reprezinta un veritabil curs de nasteri si au ca scop deprinderea unor tehnici de respiratie specifice. Controlul voluntar al respiratiei contribuie la buna oxigenare a sangelui matern si a fatului si la atenuarea perceptiei asupra durerii, prin distragerea atentiei de la disconfortul contractiilor, promovand relaxarea prin reducerea tensiunii musculare si a anxietatii. 

Beneficiile respiratiei constiente

Respiratia este un act reflex. In consecinta, se va adapta la contextul fizic si emotional in care te afli. Totodata, respiratia poate fi controlata voluntar. Putem inspira si expira profund, putem respira sacadat sau ne putem tine respiratia. Mai mult, putem respira folosind musculatura toracica sau diafragma. Tehnicile simple de respiratie abdominala sunt un remediu rapid si foarte eficient pentru a diminua stresul, indiferent de cauza lui. Aceasta capacitate de control voluntar (prin centrii nervosi situati pe scoarta cereabrala) a respiratiei este utila si in timpul travaliului si al expulziei fetale.

Creierul uman raspunde la cel mai puternic stimul pe care-l primeste. In timpul travaliului, durerea contractiilor este acest stimul de intensitate maxima. Concentrarea asupra respiratiei are ca efect distragerea atentiei, astfel ca senzatia dureroasa va deveni mai usor de suportat.

Cunoscand ce se intampla cand respiratia ramane un act automat poate ajuta la intelegerea beneficiilor pe care le au exercitiile de respiratie si cum poate ajuta respiratia ritmica in timpul travaliului.

Incordarea, spaima, stresul si durerea induc o respiratie reflexa superficiala si rapida. Aceasta se asociaza cu umerii ridicati catre urechi, musculatura gatului si a umerilor se contracta intens. Apare hiperventilatia, inspiratia si expiratia sunt scurte si rapide. Respiratia reflexa reduce nivelul de oxigen din sange, vital si pentru mama, si pentru fat. Poate aparea senzatia de ameteala, sentimentul de neliniste si anxietate se accentueaza, iar la nivelul degetelor pot aparea furnicaturi si intepaturi.

Aceasta este ceea ce se numeste „respiratie de panica”, reactie frecventa a corpului la situatii stresante, asociate cu durere intensa. Desi este o reactie normala, corpul nu poate sustine un astfel de ritm al respiratiilor pentru o perioada lunga de timp, pentru ca implica un consum mare de energie si determina oboseala accentuata si extenuare. In travaliu, energia trebuie conservata, iar oxigenarea, atat a mamei, cat si a fatului, mentinuta cat mai bine pentru a face fata cu succes, amandoi, la stresul nasterii. Respiratia ritmica, controlata voluntar, ajuta la atingerea acestui scop.

Respiratia ritmica sustine oxigenarea sangelui matern si a celui fetal, dar si a musculaturii, ceea ce contribuie la scaderea reactivitatii stimulilor durerosi. In plus, sustine relaxarea si distragerea atentiei gravidei de la senzatiile dureroase si reduce riscul de nastere prin cezariana.

Curs Lamaze

Respiratia Lamaze a fost initiata de medicul obstetrician francez Fernand Lamaze. Se utilizeaza cu mare succes si in prezent, este usor de realizat si poate fi, in unele etape ale nasterii, cea mai buna abordare de reducere a disconfortului, fiind cel mai utilizat curs de pregatire pentru nasteri. Metoda Lamaze include relaxarea constienta si respiratia controlata ca alternativa la medicamentele pentru gestionarea durerilor din timpul travaliului si expulziei fetale.

  • Tehnicile importante pentru respiratia controlata includ:
  • respiratie lenta si profunda;
  • mentinerea unui ritm al inspiratiilor si expiratiilor;
  • respiratie pe gura sau pe nas;
  • respiratie cu ochii deschisi sau inchisi;
  • concentrarea atentiei pe un singur lucru - o imagine, partenerul tau, un punct de pe perete.

Metoda Lamaze se invata in cursul sarcinii si este un program complet care sporeste increderea in sine a femeii si mentine lucrurile sub control pentru o nastere sigura.

Pentru a obtine aceste beneficii este necesar ca tehnica de respiratie sa fie bine invatata inainte de travaliu, in cadrul unor cursuri prenatale (care pot fi tehnici Lamaze sau alte metode de relaxare prin respiratie).

Este important de spus ca acest curs de nasteri, respectiv tehnicile de respiratie (Lamaze sau altele) se invata cu adevarat in prezenta unui instructor, care poate explica si poate corecta orice posibile erori ale modului in care sunt insusite aceste metode. Toate detaliile referitoare la respiratia voluntara prezentate in acest articol sunt doar o expunere generala si nu trebuie insusite ca un ghid definitiv sau considerate un substitut pentru un curs Lamaze certificat.

Respiratia in travaliu

Travaliul are mai multe etape, astfel ca tehnica de respiratie controlata pentru relaxare difera de la un stadiu la altul al travaliului.

Regulile principale ale respiratiei in timpul travaliului sunt:

  • concentrarea pe respiratie si ritmicitatea ei;
  • inspiratii ample cu o pauza scurta inainte de expiratie;
  • inspiratia si expiratia asemanatoare ca durata si profunzime;
  • o pauza scurta dupa expiratie inainte de a incepe o noua inspiratie;
  • mentinerea ritmicitatii;
  • inspiratia nu trebuie sa fie mai lunga decat expiratia, fiind acceptat, cel mult, ca expiratia sa fie mai lunga decat inspiratia.

Atunci cand se produc contractii, respiratia va deveni mai superficiala, ceea ce este normal, atata timp cat ritmul nu devine rapid si nu se transforma in „respiratie de panica”. In timpul unei contractii, ideala este expiratia pe gura cu o frecventa de 1 pana la 10 respiratii la fiecare 5 secunde. Cand contractia se termina, se reia respiratia de relaxare.

Pot fi incercate si urmatoarele tehnici de respiratie:

  • Alegerea unui cuvant simplu, din doua silabe. De exemplu „pace”. Este format din doua silabe, „pa” si „ce”. Inspira, gandindu-te la „pa”, expira, gandindu-te la „ce”. Repeta cuvantul „pace” la fiecare alta respiratie. Expiratia se asociaza cu eliminarea tensiunii din corp si concentrarea pe relaxarea muschilor tensionati. Deoarece inspiratia se produce de la sine, este necesara concentrarea pe faza expiratiei.
  • Faza de inspiratie corespunde duratei in care se numara incet pana la trei, iar expiratia, in intervalul cat se numara lent pana la trei sau la patru.

Inspiratia trebuie sa fie pe nas si expiratia pe gura. Nu se tine gura incordata. Poate fi folositoare asocierea cu sunete, cum ar fi „oooooooh” sau „aaaaaah”.

Respiratia in expulzia fetala

In faza a doua a travaliului, odata cu dilatarea completa a colului uterin, tehnica de respiratie voluntara, ca metoda de relaxare, se schimba. Aceasta este etapa cand copilul trece prin canalul de nastere, iar efortul mamei se concentreaza pe impingere, contractiile sunt foarte dese si intense. Acestea se succed la 1-2 minute si dureaza 50-60 de secunde.

Este cel mai solicitant moment al travaliului, atat pentru mama, cat si pentru fat, iar orice prelungire nejustificata a momentului expulziei poate afecta fatul. De aceea, este foarte importanta cooperarea dintre mama, medic si/ sau moasa.

Impulsul de a impinge, de 2-3 ori intr-o contractie, se numeste „reflexul Ferguson” si este declansat atunci cand capul copilului a coborat suficient pentru a stimula receptorii de la nivelul vaginului si colului.

Ritmul respirator joaca, din nou, un rol foarte important, iar acestea sunt cele mai importante abordari si tehnici de respiratie coordonate cu ritmul contractiilor:

  • Inspiratie adanca la debutul contractiei, apoi expiratie lenta folosind muschii abdominali. Cand dorinta de a impinge devine imperioasa, opreste respiratia 5-7 secunde, in timp ce impingi.
  • Dupa fiecare mobilizare, se expira adanc mentinandu-se contractia muschilor abdominali. In continuare se inspira si se expira profund o data, dupa care se reia acelasi tip de respiratie.
  • Efortul muscular trebuie sa fie in intregime sustinut de presa abdominala si nu de contractia muschilor fetei.
  • In pauzele dintre momentele senzatiei de impingere, inspiratia trebuie sa fie ampla si adanca, pentru oxigenarea eficienta a sangelui si implicit a copilului.
  • In timpul expulziei, efortul de impingere se executa numai in momentul contractiei.
  • Intre contractii, este necesara relaxarea muschilor abdominali. Nu este recomandata tehnica de a impinge mult si lung intr-o contractie, din cauza hipoxiei si aportului scazut de oxigen pentru copil.

Rolul partenerului

Este posibil ca in timpul travaliului sa fie dificila mentinerea unui ritm corect al respiratiilor sau aplicarea strategiilor care ajuta la relaxare si la buna oxigenare a sangelui. Aici intervine rolul partenerului a carui prezenta este utila atat pentru sustinerea psihica, dar si pentru realizarea unei legaturi solide dintre acesta si copil. Participarea lui la travaliu si nastere este mereu benefica.

Prezenta partenerului in timpul travaliului ofera sprijin emotional, ceea ce reduce nivelul de anxietate si contribuie la controlul durerii, dar si sprijin fizic si sustinere efectiva.

Partenerul poate ajuta la mentinerea ritmului constant al respiratiilor, poate contribui la relaxare si la calmarea momentelor stresante. Mai mult, poate sa adopte la randul lui strategia respiratiilor voluntare, adaptata fiecarui moment al travaliului, astfel incat sa ajute mama sa pastreze frecventa si amplitudinea ideala a respiratiilor.

Curs de puericultura

Partenerul devine un ajutor real pentru femeia in travaliu doar atunci cand cei doi au participat impreuna la cursurile prenatale, unde au exersat si invatat tehnicile de respirate si relaxare adecvate fiecarei etape premergatoare nasterii. Aceste exercitii de respiratie pe care le faceti impreuna sunt un real ajutor in travaliu.

Mai mult, daca viitorul tata participa la un curs de puericultura, va putea primi dreptul de a beneficia de un concediu de zece zile lucratoare in loc de cinci. Cursurile de puericultura te invata cum iti poti ajuta partenera, cum poti avea grija de copil in primele luni de viata, in conditiile in care implicarea paterna in aceasta perioada de inceput contribuie substantial la crearea si consolidarea legaturilor afective dintre tata si copil.

Este dovedit faptul ca tatal care participa la cursurile de respiratie si relaxare, dar si la cele de puericultura contribuie la o nastere sanatoasa, previne necesitatea unor interventii de urgenta, cum este operatia de cezariana neplanificata si este de un real ajutor in primele saptamani de viata ale nou-nascutului.

Un curs de nasteri este cea mai simpla cale prin care se poate avea o nastere usoara, lipsita de complicatii, atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut.