Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa prevenim pietrele la rinichi

Bea apa si redu sodiul si proteina animala pentru a evita pietrele la rinichi sau pentru a le impiedica sa revina.

Daca ai avut vreodata o piatra la rinichi, cu siguranta iti aduci aminte de ea. Durerea poate fi insuportabila, vine in valuri pana cand pietricica trece prin instalatia urinara si iese din corp. Pietrele la rinichi sunt mult mai frecvente la barbati decat la femei si tind sa reapara. La aproximativ jumatate din persoanele care au avut una, pietrele la rinichi lovesc din nou dupa sapte ani, daca nu se iau masuri preventive.

Prevenirea pietrelor la rinichi nu este complicata, dar este nevoie de hotarare. „Inseamna sa bei foarte multe lichide si sa urmezi o dieta care contine putin sodiu, cu putina proteina animala si aport de calciu adecvat varstei”, afirma Dr. Melanie Hoenig, conferentiar universitar de medicina la Centrul Medical Beth Israel Deaconess afiliat la Harvard. „Modificarile in alimentatie sunt importante, dar este dificil sa te tii de ele in fiecare zi.”

Cauzele aparitiei pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand anumite substante chimice devin suficient de concentrate in urina pentru a forma cristale. Cristalele cresc si devin mase mai mari (pietre), care isi pot face drum prin tractul urinar. Daca piatra se blocheaza intr-un anumit loc si blocheaza fluxul de urina, produce durere.

Majoritatea pietrelor apar atunci cand calciul se combina cu una sau doua substante: oxalat sau fosfor. Pietrele se mai pot forma si din acid uric, care se formeaza atunci cand organismul metabolizeaza proteina.

Pentru a preveni aparitia pietrelor la rinichi, trebuie sa previi situatiile care fac posibila formarea acestora. Iata care sunt cei mai importanti pasi:

Bea multa apa: Consumul de multa apa dilueaza substantele din urina care duc la formarea pietrelor. Incearca sa bei suficiente lichide pentru a trece de 2 litri de urina pe zi, ceea ce reprezinta aproximativ 8 pahare standard de 200 ml. Iti poate fi util sa incluzi anumite bauturi citrice, ca limonada si sucul de portocale. Citratul din aceste bauturi ajuta la blocarea formarii de pietre.

Ia calciul de care ai nevoie: Daca iei prea putin calciul din alimentatie, nivelurile de oxalat pot creste si duce la formarea de pietre la rinichi. Pentru a impiedica acest fenomen, incearca sa iei o cantitate de calciu adecvata varstei tale. In mod ideal, ar fi bine sa iei calciul din alimente, deoarece anumite studii au legat administrarea de suplimente de calciu de pietrele la rinichi. Barbatii cu varsta de 50 de ani si peste ar trebui sa ia 1.000 miligrame (mg) de calciu pe zi, impreuna cu 800 – 1.000 unitati internationale (UI) de vitamina D pentru a ajuta organismul sa absoarba calciul.

Redu sodiul: O dieta bogata in sodiu poate duce la formarea de pietre la rinichi deoarece creste cantitatea de calciu din urina. Prin urmare, se recomanda o dieta cu continut scazut de sodiu pentru cei predispusi la pietre. Normativele federale sugereaza limitarea aportului total zilnic de sodiu la 2.300 mg. Daca sodiul a contribuit in trecut la formarea pietrelor la rinichi, incearca sa reduci sodiul zilnic la 1.500 mg.

Redu proteinele animale: Consumul de prea multa proteina animala, de tipul carnii, oualelor si fructelor de mare creste nivelul de acid uric si poate duce la formarea de pietre la rinichi. O dieta bogata in proteine reduce si nivelul citratului, substanta chimica din urina care ajuta la prevenirea formarii pietrelor. Daca esti predispus la pietre, redu aportul zilnic de carne la o cantitate care sa nu depaseasca dimensiunea un pachet de carti de joc. Aceasta este, de fapt, o portie sanatoasa si pentru inima.

Evita alimentele care formeaza pietrele: Sfecla, ciocolata, spanacul, rubarba, ceaiul si majoritatea nucilor sunt bogate in oxalat, iar cola este bogata in fosfat, ambele contribuind la formarea pietrelor la rinichi. Daca suferi de pietre, medicul tau iti poate recomanda sa eviti aceste alimente sau sa le consumi in cantitati mai mici.

Pentru toti ceilalti, anumite mancaruri si bauturi nu prea declanseaza formarea de pietre la rinichi, cu exceptia cazului in care sunt consumate in cantitati extrem de mari. Anumite studii au aratat ca barbatii care iau doze mari de vitamina C sub forma de suplimente sunt supusi unui risc usor mai mare de formare a pietrelor la rinichi. Acest fapt se poate datora faptului ca organismul converteste vitamina C in oxalat.

Cu ce te poate ajuta un medic

Pentru persoanele cu cel putin un episod anterior de pietre la rinichi, Dr. Hoenig recomanda o evaluare pentru a se determina care factori au contribuit la formarea acestora. Pe baza testelor, medicul tau iti poate oferi recomandari specifice privind alimentatia si, in anumite cazuri, medicamente si suplimente alimentare. Cere-i medicului sa iti recomande o „clinica de pietre” specializata daca consideri ca ai nevoie de mai mult ajutor pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi.

Unde se blocheaza pietrele la rinichi?

Daca piatra este prea mare pentru a trece prin sistemul urinar, se poate bloca in rinichi si trebuie indepartata chirurgical. 1 Daca piatra este suficient de mica pentru a trece, se poate bloca la intersectia dintre rinichi si uretera 2 sau in locul unde ureterul se leaga la vezica. 3 Pietrele care raman blocate in uretra 4 pot fi extrem de dureroase, dar din fericire aceasta situatie este foarte putin frecventa.