Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Bolile cardiovasculare nu sunt doar ale barbatilor

Bolile cardiovasculare nu sunt doar ale barbatilor
Bolile cardiovasculare nu afecteaza doar barbatii. In unele cazuri, consecintele acestora pot fi chiar mai grave la femei: omoara de 6 ori mai multe femei decat cancerul de san. Vestea buna este ca majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate atat la barbati, cat si la femei. In Europa, acestea sunt raspunzatoare de aproximativ 55% din totalul deceselor inregistrate in randul femeilor, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. 

Bolile coronariene si accidentul vascular cerebral reprezinta de departe principalele cauze de deces la femei. Mai exact, accidentul vascular cerebral reprezinta a treia cauza cea mai frecventa de deces la barbati si a doua la femei.

In ceea ce priveste prevalenta si incidenta bolilor cardiovasculare atat la barbati, cat si la femei, cercetarile in domeniu au aratat ca aceste cifre cresc odata cu varsta.

Bolile cardiovasculare la femei:

  • 1/3 dintre decesele in randul femeilor din SUA au drept cauza bolile cardiovasculare
  • 55% din decesele in randul femeilor din Europa sunt cauzate de boli cardiovasculare
  • In Romania*, 69% din decesele la femei sunt cauzate de bolile cardiovasculare.
  • Femeile dezvolta simptomele bolilor cardiovasculare, in medie, cu 10 ani mai tarziu fata de barbati.
  • La femei, unele simptome pot fi diferite fata de cele care se manifesta la barbati si, prin urmare, in comparatie cu barbatii, raman subdiagnosticate si nu primesc tratamentul adecvat.
  • La femei, riscul de deces sau de invaliditate din cauza bolii de inima sau a accidentului vascular cerebral (AVC) este in mare masura subestimat.

Cum sa-ti mentii inima sanatoasa

Majoritatea factorilor de risc pot fi controlati. Urmand un stil de viata sanatos si mergand regulat la medic poti reduce cu 80% sansele de a face o boala cardiovasculara:

  • Fa miscare constant. 30 de minute de activitate fizica moderata/5 zile pe saptamana; Foloseste mai des scarile in locul liftului, coboara din autobuz cu o statie mai devreme si mergi pe jos restul drumului.
  • Nu fuma si consuma moderat alcool. Renunta la fumat – riscul de boala coronariana se va reduce la jumatate la un an dupa ce ai renuntat la fumat si se va normaliza in timp;  evita expunerea la fumatul pasiv si consuma maxim 1 pahar de vin rosu/zi.
  • Mentine o greutate sanatoasa. Mentinerea unei greutati optime si limitarea consumului de sare contribuie la controlul tensiunii arteriale si reduc riscul de boala de inima si accident vascular cerebral.
  • Cunoaste numerele care conteaza. Verifica-ti regulat tensiunea arteriala, colesterolul si nivelul glicemiei (Tensiune arteriala: < 120/80 mmHg; Colesterol total:  <180 mg/dL; Colesterol LDL (“rau”): < 160 mg/dL; Colesterol HDL (“bun”): > 50 mg/dL; Glicemie < 100 mg/dL). Hipertensiunea arteriala este factorul de risc principal pentru AVC si o cauza majora in jumatate din cazurile de boala de inima si AVC. Colesterolul marit si glucoza peste medie sunt de asemenea factori de risc importanti.
  • Mananca sanatos. Mananca alimente benefice inimii – mai multe legume, proteine usoare (peste, oua, carne alba), cereale integrale, fasole. Evita prajelile si alimentele procesate, redu sarea, evita zaharul si sucurile carbogazoase. Bea multa apa! Cere ajutorul medicului nutritionist pentru a afla necesarul tau zilnic de calorii, astfel incat sa-ti mentii greutatea optima.
  • Recunoaste semnele de alarma. Adeseori, infarctul de miocard se manifesta diferit la femei fata de barbati. Cunoaste semnele de alarma si mergi de urgenta la camera de garda: cu cat primesti mai rapid ingrijire medicala, cu atat mai mari sunt sansele sa te recuperezi complet.
  • Ia medicamentele exact cum ti-au fost prescrise, daca ai deja o boala cardiovasculara.
  • Mergi regulat la medicul cardiolog pentru controalele medicale.

Factori de risc

Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt in mare parte aceiasi pentru ambele sexe, desi unele femei se expun la mai multi factori de risc in comparatie cu barbatii. Varsta si istoricul familial joaca un rol, insa majoritatea deceselor din boli cardiovasculare sunt cauzate de factori de risc care pot fi controlati printr-un stil de viata sanatos, precum:

  • Tutunul. Femeile fumatoare au risc mai crescut de infarct de miocard in comparatie cu barbatii care fumeaza. Femeile care fumeaza 2-5 tigari pe zi isi dubleaza riscul de infarct de miocard (este valabil pentru barbatii care fumeaza 6-9 tigari pe zi). Expunerea constanta la fumatul pasiv creste de asemenea riscul de deces de boala de inima cu 15% la femei. Femeile fumatoare care folosesc pilule contraceptive au un risc mai mare de infarct de miocard si AVC in comparatie cu femeile nefumatoare care folosesc pilule contraceptive.
  • Obezitatea si excesul ponderal. Daca ai prea multe grasimi, in special in jurul taliei (grasime viscerala), ai un risc mai crescut de boala de inima si AVC. O femeie care este obeza, chiar daca este activa fizic, isi creste riscul de boala coronariana de 2.48 de ori mai mult fata de o femeie cu greutate normala. Daca esti obeza si fumatoare, asteapta-te sa traiesti cu 14 ani mai putin decat o femeie nefumatoare care are o greutate normala. Indicele de masa corporala (IMC) (normal >18,5 si <25) si circumferinta taliei (normal <80 cm) sunt o buna metoda sa afli daca esti la risc.
  • Sedentarismul. Femeile care desfasoara activitati fizice mai putin de 1 ora pe saptamana au un risc crescut cu aproape 50% de a dezvolta o boala coronariana in comparatie cu femeile care acorda mai mult de 3 ore pe saptamana activitatii fizice.
  • Hipertensiunea arteriala. In mare masura, hipertensiunea arteriala poate fi prevenita. Presiunea arteriala creste cu varsta, afectand doua treimi dintre femeile peste 75 de ani. Femeile au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arteriala daca sunt obeze, insarcinate, au un istoric familial de hipertensiune arteriala, folosesc pilule contraceptive sau se afla la menopauza.
  • Alimentatia nesanatoasa. Ceea ce mananci  afecteaza sanatatea inimii. Daca nu consumi suficiente fructe si legume proaspete si optezi pentru o alimentatie care abunda in zahar, sare si grasimi rele – toate aceste obiceiuri nesanatoase cresc riscul de boala de inima si AVC.
  • Colesterolul crescut. Este un factor major de risc pentru boala de inima si creste de asemenea riscul de AVC. Colesterolul femeilor peste 45 de ani este in general mai crescut decat al barbatilor de aceeasi varsta. Nivelurile ridicate ale LDL (colesterol rau) cresc riscul de boala de inima si infarct de miocard, in timp ce nivelurile crescute de HDL (colesterol bun) reduc riscul de boala de inima.
  • Diabetul zaharat. Afecteaza peste 70 de milioane de femei la nivel mondial. Femeile cu diabet zaharat au risc mai mare de boala de inima, inclusiv infarct de miocard si AVC.

Recunoaste semnele de alarma

Semnele si simptomele de alarma de mai jos pot sa apara si sa dispara. Daca te confrunti cu unul dintre ele, suna imediat la 112. Fiecare minut conteaza. Asta iti poate salva viata!

Infarct de miocard acut (IMA):

  • Disconfort in piept, sub forma de senzatie de apasare, disconfort sau durere in centrul pieptului, intre sani sau in spatele sternului
  • Disconfort si/sau durere care iradiaza catre partea superioara a corpului, precum ambele brate, gat, mandibula sau spre stomac
  • Dificultate in respiratie, oboseala sau slabiciune inexplicabile, anxietate sau nervozitate neobisnuite, indigestie sau durere ca cea provocata de balonare, transpiratie excesiva aparuta brusc, greata, senzatie de “cap usor” si lesin – sunt semne pe care una din 4 femei le are si pe care nu le recunoste ca fiind manifestarea unui infarct de miocard acut. Aceste simptome se pot produce si in absenta disconfortului in piept.

Accident vascular cerebral (AVC):

  • Amorteala sau slabiciunea fetei, bratului, piciorului, indeosebi pe o singura parte a corpului, aparute brusc
  • Confuzie, dificultate de vorbire, dificultate in a intelege ce se vorbeste, aparute brusc
  • Tulburare de vedere (vedere neclara, vedere dubla, pierderea vederii) la nivelul unui sau ambilor ochi, aparuta brusc
  • Dificultate la mers, ameteala, pierderea echilibrului si a coordonarii, aparute brusc
  • Cefalee neobisnuit de severa, fara o cauza cunoscuta, aparuta brusc
  • Lesin sau pierderea cunostintei, aparute brusc

Tratamentul si evolutia bolilor cardiace la femei

Bolile cardiovasculare, contrar parerii generale, nu afecteaza doar barbatii – acestea afecteaza femeile si barbatii in mod egal. Totusi, simptomele, evolutia si prognosticul bolii de inima pot fi diferite in cazul femeilor, ceea ce face ca femeile sa fie deseori subdiagnosticate si tratate inadecvat.

In general, tratamentul bolilor cardiovasculare este similar, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Planul de tratament difera de la caz la caz si, de obicei, include medicamente, interventii de angioplastie si stentare sau bypass coronarian. 

Este mai putin probabil ca medicii cardiologi sa prescrie femeilor statine pentru a preveni atacurile de cord viitoare, desi studiile arata ca beneficiile sunt similare atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. 

In unele cazuri, consecintele unei boli cardiovasculare pot fi mai grave la femei decat in cazul barbatilor:

  • Femeile tinere care sufera un infarct de miocard acut au risc mai crescut de deces fata de barbatii de aceeasi varsta.
  • Femeile au risc mai mare de invaliditate in urma unui AVC in comparatie cu barbatii.
  • Femeile cu diabet au risc mai mare de deces in comparatie cu barbatii diabetici.

Femeile insele au tendinta de a subestima riscul de deces sau de imbolnavire severa ca urmare a bolii de inima. Femeile tinere continua sa se teama mai mult de cancer decat de bolile cardiovasculare, in ciuda statisticilor care arata probabilitatea mai mare de a muri de boala de inima. Prin urmare, cu cat femeile sunt mai informate, cu atat creste numarul celor diagnosticate corect si, in acelasi timp, sansa de a primi tratamentul potrivit. Nu in ultimul rand, femeile informate stiu sa adopte masurile de preventie.

Afla mai multe despre:

Surse:
www.world-heart-federation.org
*State of Health in the EU Romania Country Health Profile 2017 (ec.europa.eu/health/state)
www.mayoclinic.org
www.academic.oup.com
www.healthline.com

Articol actualizat la 16 februarie 2021