Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Inima are nevoie de mai multa atentie dupa menopauza

Inima are nevoie de mai multa atentie dupa menopauza

Stilul de viata si alegerile pe care le facem, cum ar fi fumatul si lipsa activitati fizice, influenteaza riscul de boli de inima, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Lucrurile se schimba semnificativ odata cu inaintarea in varsta, cand la femei hormonii joaca un rol important in sanatatea inimii.

Desi femeile mai tinere au un risc mai mic de boli de inima decat barbatii, dupa menopauza diferentele dispar, iar riscul devine aproape la fel de mare pentru ambele sexe, sustin expertii de la Harvard Medical School. Asta pentru ca scaderea nivelului de estrogen creste riscul de boli de inima la femeile in varsta. Riscul cardiovascular este influentat de varsta, greutate si de nivelul tensiunii arteriale si al colesterolului.

Bolile de inima reprezinta principala cauza de deces in randul femeilor. Este cu atat mai important sa faci alegeri sanatoase, sa practici miscare regulat, sa adopti o alimentatie echilibrata si sa mentii o greutate sanatoasa.

Estrogenul - un prieten bun

Estrogenul, hormonul sexual feminin principal, are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale si a colesterolului, al caror rol este extrem de important in sanatatea inimii.

"Estrogenul este extrem de benefic pentru inima. El este responsabil de faptul ca femeile incep sa dezvolte boli de inima cu 10 ani mai tarziu decat barbatii", explica dr. Leslie Cho, directorul Centrului Cardiovascular pentru Femei din cadrul Clinicii Cleveland.

Astfel, este de inteles de ce debutul menopauzei si scaderea nivelului de estrogen cresc riscul bolilor de inima. O solutie in acest caz este terapia de substitutie hormonala (HRT – hormone replacement therapy), insa dr. Leslie Cho recomanda prudenta in administrarea sa: "Nu exista niciun studiu care sa demonstreze ca aceasta terapie ajuta femeile sa traiasca mai mult. De fapt, s-a demonstrat contrariul. Terapia de substitutie hormonala creste riscul de formare a cheagurilor de sange si a cancerului".

Dr. Cho recomanda ca terapia de substitutie hormonala sa fie folosita ca tratament pe termen scurt pentru a face fata efectelor neplacute ale menopauzei.

Miscarea – cel mai bun tratament pentru atenuarea simtomelor menopauzei

In opinia expertilor de la Harvard Medical School exercitiile fizice sunt cel mai bun tratament pentru atenuarea simptomelor menopauzei. Multe dintre schimbarile fizice asociate menopauzei pot fi un efect al lipsei de activitate si al procesul de imbatranire, nu doar a scaderii productiei de estrogen din organism. In plus, exista multe studii care au demonstrat ca miscarea regulata reduce simptomele menopauzei.

Rolul estrogenului in sanatatea femeii

  • Stimuleaza cresterea parului si sanilor
  • Ajuta la dezvoltarea uterului ai a intregului aparat reproducator
  • Controleaza ciclul menstrual
  • Mentine sub control valorile colesterolului
  • Protejeaza sanatatea oaselor
  • Influenteaza starea de dispozitie
  • Protejeaza sanatatea inimii
  • Mentine sanatatea pielii

Hormonii din spatele batailor rapide ale inimii (palpitatiilor)

Schimbarile hormonale pot afecta inima si prin faptul ca provoaca palpitatii, adica batai neregulate si puternice ale inimii. Sunt acele senzatii pe care le traiesti cand simti ca “inima iti sare din piept”.

Femeile devin adesea anxioase cand simt ca inima lor incepe sa bata mai puternic, insa dr. Leslie Cho crede ca palpitatiile nu reprezinta neaparat un motiv de ingrijorare: "In timpul menopauzei, femeile experimenteaza des palpitatii cardiace. La fel se intampla in timpul sau dupa nastere, cat si in timpul perioadei de alaptare. Anumite persoane cred ca au mai multe palpitatii in anumite etape ale ciclului menstrual. Dar sunt cat se poate de benigne".

Palpitatiile sunt considerate adesea motiv de alarmare, insa in realitate nu ne spun nimic concret despre sanatatea inimii, sustine dr. Cho. Sfatul sau pentru femeile care sunt deranjate de palpitatii este sa reduca aportul de cafeina.

Inima si ciclul menstrual

Legatura dintre sanatatea inimii si ciclul menstrual este dovedita stiintific. De exemplu, un studiu arata ca femeile care au un ciclu menstrual regulat au un risc mai mic de a suferi de boli de inima decat femeile care au un ciclu menstrual neregulat. Un studiu efectuat pe un numar mic de paciente a constatat ca femeile au un risc mai mare de ischemie miocardica (reducerea fluxului sanguin la nivelul arterelor inimii) imediat dupa terminarea perioadei menstruale - atunci cand nivelul de estrogen este cel mai scazut.

Nivelul de estrogen din organism fluctueaza pe parcursul unei luni. Cele mai ridicate valori se inregistreaza la jumatatea ciclului menstrual, iar cele mai scazute – dupa terminarea acestei perioade.

Tine sub control riscul de a face boli de inima!

Desi estrogenul are un rol protector atunci cand vine vorba de sanatatea inimii, exista si alti factori mult mai importanti de care trebuie sa tii cont. Renuntarea la fumat, miscarea si exercitiile fizice regulate, precum si o dieta hranitoare si echilibrata sunt cativa dintre acesti factori care s-au dovedit eficienti in reducerea semnificativa a riscului de boli de inima.

Sfatul specialistilor este sa fii recunoscatoare pentru beneficiile pe care le aduce estrogenul pentru sanatatea inimii tale, insa nu trebuie sa te bazezi doar pe acest hormon pentru a avea o inima sanatoasa – cu atat mai mult dupa menopauza!

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
www.health.clevelandclinic.org
www.health.harvard.edu
www.mayoclinic.org
www.hormone.org