EDU.REGINAMARIA.RO

Boala Crohn si colita ulcerativa

Articol de Dr. Simona Grigoruta Medic primar Gastroenterologie

Mai puternic la orice varsta impotriva bolilor inflamatorii intestinale

Medicul v-a stabilit recent diagnosticul de boala inflamatorie intestinala: boala Crohn sau colita ulcerativa. Desi este vorba de afectiuni cronice complexe trebuie sa stiti ca nu sunteti singur in aceasta situatie! Studiile recente estimeaza ca bolile inflamatorii intestinale afecteaza intre 2,5-3 milioane de persoane in Europa.

Exista multiple optiuni terapeutice pentru a obtine un bun control al acestor afectiuni in viata de zi cu zi. Mai jos veti gasi raspunsurile la unele dintre intrebarile frecvente despre aceste boli care sa va ajute s ava imbunatatiti calitatea vietii zi de zi.

Ingrijirea pacientilor cu boli inflamatorii intestinale in cadrul Retelei de sanatate REGINA MARIA este caracterizata prin orientarea catre pacient si abordarea colaborativa, multidisciplinara.

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?

Termenul de boala inflamatorie intestinala se foloseste in general pentru a descrie doua conditii: boala Crohn si colita ulcerativa. Ambele afectiuni se refera la inflamatia cronica a mucoasei intestinale avand insa caracteristici specifice: boala Crohn poate afecta orice segment al tubului digestiv de la orificiul bucal la orificiul anal in timp ce colita ulcerativa se distinge prin localizarea sa exclusiva la nivelul colonului (intestinul gros).

Orice boala cronica reprezinta o provocare dificila atat pentru pacient, pentru familia acestuia cat si  pentru medicul ce urmareste pacientul, indeosebi atunci cand cauzele bolii sunt doar partial cunoscute, iar incidenta bolii nu este una foarte mare.

Studiile recente au aratat ca in majoritatea cazurilor pacientii cu boli inflamatorii intestinale nu se simt suficient de bine informati in legatura cu afectiunea lor.

Medicul gastroenterolog este acela care va poate raspunde intrebarilor despre boala dvs. si despre tratament. Nu ezitati sa-l consultati si sa dialogati cu acesta cu toata increderea!

Care sunt simptomele bolii Crohn si ale colitei ulcerative?

 • Durerile abdominale de intensitate variabila
 • Diareea recurenta sau emisia unor scaune diareice cu sange si mucozitati
 • Scaderea in greutate
 • Astenia fizica marcata, starea de oboseala accentuata, absenta apetitului alimentar, uneori stari febrile
 • Manifestarile articulare (dureri sau chiar inflamatii-artrite) pot acompania manifestarile intestinale la peste 25% dintre pacienti
 • Manifestarile  cutanate pot fi prezente
 • Manifestarile oculare care se pot asocia sunt legate de inflamatia irisului si a conjunctivei
 • Rareori, se pot asocia afectiuni inflamatorii ale ficatului sau ale cailor biliare 

Tipic, simptomele bolilor inflamatorii intestinale au o evolutie recurenta, cu exacerbari  care alterneaza cu perioade de acalmie a bolii.

Care sunt cauzele bolilor inflamatorii intestinale?

Desi cauza acestor afectiuni nu este cunoscuta cu exactitate, in prezent se considera ca mai multi factori sunt implicati in declansarea acestei inflamatii:

 • Factorii genetici (existenta unui teren genetic predispozant, respectiv daca o ruda de gradul I a fost diagnosticata cu aceasta afectiune)
 • Perturbari ale sistemului imun
 • Factori de mediufumatul este cel mai important factor de risc indeosebi pentru boala Crohn
 • Pe de alta parte, este foarte putin probabil ca bolilele inflamatorii intestinale sa se datoreze unei afectiuni infectioase subiacente, astfel incat transmiterea bolii  unei alte persoane nu este posibila!

Cum se stabileste diagnosticul unei boli inflamatorii intestinale?

Diagnosticul de boala inflamatorie intestinala se stabileste prin coroborarea unui istoric medical detaliat, a examenului fizic, a datelor de laborator, a explorarilor imagistice (endoscopice, radiologice) si a rezultatelor histologice (respectiv prin interpretarea biopsiilor prelevate cu ocazia explorarilor endoscopice).

Exista tratament pentru bolile inflamatorii intestinale?

Exista in prezent un numar de optiuni terapeutice pentru pacientii cu boli inflamatorii intestinale, tratamentul fiind decis de la caz la caz in functie de severitatea bolii si de raspunsul la tratament. Decizia de tratament presupune o foarte buna informare a pacientului, posibilitatea de a alege din alternativele terapeutice existente printr-o analiza corecta a riscurilor si a beneficiilor tratamentului, frecventa administrarii medicamentelor precum si a evolutiei naturale a bolii.

Se recomanda ca pacientii sa primeasca informatii corecte si detaliate legate de boala si totodata sa fie incurajati in implicarea legata de o anumita decizie de tratament in acest fel fiind asigurata o evolutie favorabila a bolii pe termen lung.

Tehnica comunicarii dintre medic si pacient trebuie imbunatatita de ambele parti astfel incat sa se acopere si sa se detalieze toate problemele si sa nu se omita informatii importante.

Interventiile terapeutice existente in prezent includ: tratamentul medicamentos, tratamentul chirurgical, masurile dietetice pentru a combate afectarea starii de nutritie si scaderea in greutate, precum si masurile suportive. Renuntarea la fumat reprezinta una dintre masurile suportive de maxima importanta la pacientii cu boala Crohn. Renuntarea la fumat determina o scadere cu 60% a riscului de recidiva a bolii la 2 ani fata de pacientii care continua sa fumeze!

Obiectivul terapeutic este de a controla simptomele bolii si de a reduce frecventa puseelor de activitate a bolii.

Pentru un efect optim si prelungit este importanta respectarea indicatiilor de tratament atat in perioadele de acutizare, cat si in cele de remisiune (in care boala nu prezinta simptomatologie) pentru mentinerea obiectivelor terapeutice atinse, pentru prevenirea disabilitatilor si pentru cresterea calitatii vietii.

Cum va va afecta viata boala inflamatorie intestinala? 

Ati fost diagnosticat cu o boala inflamatorie intestinala si sunteti inca in perioada de studii sau sunteti deja o persoana activa!

Solutii exista intotdeauna pentru a va completa formarea vocationala sau profesionala! Majoritatea pacientilor cu boli inflamatorii intestinale sunt capabili sa urmeze o cariera profesionala reusita.

Datorita insa caracterului cronic al afectiunii este important sa fiti pregatit, indiferent de domeniul in care activati, pentru perioade scurte de disabilitate. Reorientarea profesionala sau renuntarea la o anumita cariera sunt necesare intr-un numar extrem de redus de cazuri!

Discutati despre afectiunea dvs cu cei apropiati, cu familia dvs, adresati-va cu toata increderea grupurilor de suport formate de pacienti. Aveti nevoie de toleranta, de atentie si de intelegere din partea celor din jur!

Pastrati-va dorinta de a reusi in viata pentru a fi mai puternic in fata bolii! Nu va pierdeti increderea, nu incercati sa va depasiti limitele, nu va epuizati resursele!

Ca si in cazul activitatii profesionale, aceleasi consideratii se aplica in legatura cu petrecerea timpului liber. Nu exista interdictii legate de activitatea fizica! Doar in perioadele de inflamatie severa se impun anumite restrictii. Cel mai adesea viata sociala este putin modificata de evolutia unei boli inflamatorii intestinale: puteti lucra si va puteti petrece timpul liber ca majoritatea persoanelor de varsta dvs!

Nu exista interdictii pentru a calatori!  Riscul de recadere nu se amplifica si nu este necesara o modificare a schemei de tratament. In cazul unei calatorii asigurati-va ca aveti la dvs. o cantitate suficienta din medicamentele prescrise si nu uitati sa va luati si ultima reteta prescrisa.

Cum afecteaza bolile inflamatorii intestinale fertilitatea si sarcina?

Fertilitatea femeilor cu boli inflamatorii intestinale este similara cu cea a altor femei. Nici fertilitatea masculina nu este afectata de catre boala. Totusi administrarea anumitor medicamente poate induce modificari ale fertilitatii masculine care insa sunt reversibile la oprirea medicatiei.

Bolile inflamatorii intestinale nu determina o crestere a riscului de malformatii la copii sau o crestere a mortalitatii perinatale.

Exista insa un risc mai mare pentru avorturi spontane sau pentru nasteri premature ceea ce justifica o supraveghere atenta in trimestrul 3 de sarcina.

Este foarte importanta planificarea unei sarcini, de preferat intr-o perioada de remisiune a bolii. In fapt, daca boala este in remisiune in momentul conceptiei, riscul de a se declansa un puseu de activitate pe parcursul sarcinii este scazut. Pacienta gravida trebuie atent monitorizata in echipa de catre medicul obstetrician si medicul gastroenterolog.

Riscul de transmitere al acestei afectiuni la copil este foarte scazut, estimat la aproximativ 1% si nu ar trebui sa influenteze decizia sau dorinta de a avea copii.

Tineti minte: cu cat controlati mai bine boala, cu atat mai putin aceasta va va influenta viata!

Text: Dr. Simona Grigoruta, Medic Primar Gastroenterologie, Medic Specialist Medicina Interna, Doctor in Medicina