Ce trebuie sa stii despre urocultura

Recoltarea se face inainte de inceperea unui tratament antibiotic.

Pentru controlul eficientei tratamentului antibiotic, urina se recolteaza dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.

Urina se recolteaza in recipiente sterile procurate de la receptie (urocultoare sterile pentru adulti, borcanas steril, pungi sterile de unica folosinta pentru sugari).

Daca proba nu poate fi transportata in maximum 2 ore la laborator, aceasta se pastreaza la temperatura 2-8º C.

 

Pentru adulti

Se recomanda prima urina de dimineata sau urina dupa staza vezicala de minimum 4 ore.

Se face toaleta riguroasa a regiunii urogenitale cu apa si sapun (nu se utilizeaza substante sau solutii dezinfectante) si se sterge regiunea cu un prosop curat sau compresa sterila.

La barbati se recomanda ca toaleta locala sa se efectueze cu decalotarea glandului.

Se recolteaza o cantitate de cca 20 ml de urina din jetul mijlociu direct in recipientul steril (primul jet se lasa sa curga in toaleta).

Recipientul steril se deschide inainte de mictiune, iar pe perioada recoltarii, capacul acestuia se pune cu gura in sus pe o suprafata curata.

La sfarsitul recoltarii, capacul se infileteaza strans pe urocultor pentru evitarea scurgerii urinei si contaminarii acesteia.

Pentru sugari

Se spala zona urogenitala cu apa si sapun si se tamponeaza cu comprese sterile pentru a se usca.

Se fixeaza punguta sterila prin intermediul benzilor adezive in jurul orificiului urinar. Punga este bine fixata daca orificiul urinar se afla in interiorul acesteia. Se verifica fermitatea aderarii benzilor de fixare la tegumentul copilului pentru a se evita scurgerea urinei pe langa punga si contaminarea acesteia.

Dupa recoltare, punga se dezlipeste de tegumentul copilului si cele doua benzi adezive se lipesc intre ele, asigurandu-se astfel inchiderea pungii.

Este recomandat ca punga sa fie transportata catre laborator in interiorul unui urocultor steril pentru adulti.