Dictionar de analize

Creatinkinaza (CK)

40.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Creatinkinaza (CK) este o moleculă dimerică compusă din subunități M și/sau B. Două subunități de proteine se formează în 3 izozime diferite: CK-MM, CK-MB și CK-BB. CK-MM și CK-BB se găsesc abundent în mușchii scheletici și respectiv în creier. CK-MB se găsește predominant în miocard (reprezentând 15-30% din CK în mușchiul inimii), în timp ce o proporție mult mai mică se găsește în mușchiul scheletic (care reprezintă doar 5-7% din CK în scheletul muşchi).

Deoarece CK se găsește în membrana mitocondrială interioară și citoplasma, poate fi eliberată în sânge prin întreruperea și moartea membranei celulare.

Indicatii

Deoarece cea mai mare cantitate de CK se găsește în mușchii scheletici, CK este un marker util al defalcării mușchilor scheletici.

Prin urmare, CK este frecvent utilizata pentru diagnosticarea și monitorizarea pacienților cu tulburări neuromusculare, incluzând următoarele:

  • Miopatii inflamatorii cum ar fi polimiozita, dermatomiozita
  • Infarct, miopatii
  • Distrofii, cum ar fi distrofia musculară Duchenne și Becker
  • Rabdomioliza
  • Miopatii induse de medicamente - statine, fibrați, colchicine, antimalariene și cocaină
  • Sindromul neuroleptic malign
  • Miopatii endocrine, cum ar fi hipotiroidismul

Interpretari

Creșterea CK este folosită predominant pentru a diagnostica bolile neuromusculare și infarctul miocardic acut.

Tulburările neuromusculare includ miopatii, distrofie musculară, rabdomioliză, miopatii induse de medicamente, sindrom neuroleptic malign, hipertermie malignă și paralizii periodice.

CK poate fi, de asemenea, crescută în absența bolilor neuromusculare sau a leziunilor cardiace, cum ar fi după exerciții intense, injecție intramusculară și cu boală renală.