Testul Papanicolau în mediu lichid

Găsește 15 minute pentru un examen care îți salvează viața, gasește timp și pentru tine. Testul Papanicolau este asemănător cu revizia periodică a mașinii: chiar dacă mașina nu scoate încă zgomote ciudate și nu se aprind lumini avertizoare, este recomandat să verifici frâna și uleiul anual.

Ce trebuie să știi despre testul Papanicolau ( testul PAP)

Atunci când este efectuat regulat, testul Papanicolau identifică precoce celulele anormale, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.

Procedura a salvat milioane de vieți până acum, permițând doctorilor să trateze și să îndepărteze complet cancerul înainte ca acesta să se răspândească în tot corpul. De la descoperirea metodei de către Dr. George Papanicolaou în anul 1928 și introducerea în practica curentă în urmă cu 50 ani, utilizarea testului a redus numărul de decese cauzate de cancerul de col uterin cu peste 75%.

Testul Papanicolau îți salvează viața! Găsește timp și pentru tine. Găsește 15 minute pentru încă mulți ani de viață.

7 lucruri despre Testul Papanicolau pe care ar trebui să le cunoști

  1. Simptomele cancerului de col uterin sunt vagi.

Cancerul de col uterin poate fi prezent fără să ai nici un simptom. De fapt, majoritatea persoanelor infectate cu HPV - cauza majoră a cancerului de col uterin - nu au simptome. Testul Papanicolau verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV ceea ce permite identificarea și tratarea celulele atipice cu mult înainte ca orice simptom să apară, motiv pentru care screening-ul este atât de important.

Atunci când se manifestă, simptomele cancerului de col uterin sunt confuze. Semnele de avertizare, cum ar fi sângerările sau scurgerile vaginale anormale sunt vagi și de altfel, multe femei confundă aceste manifestări cu alte condiții medicale comune. Dacă ai simptome între două testări Papanicolau (sângerare între menstruații, după actul sexual sau după instalarea menopauzei), mergi la medicul tău ginecolog.

  1. Cu cât activitatea sexuală este mai diversificată, cu atât mai mult este nevoie de testarea Papanicolau.

Cu cât ești mai activă sexual și ai mai mulți parteneri, șansele să fii infectată cu HPV sunt mai mari. Din păcate, folosirea prezervativului nu oferă protecție 100%. HPV genital este transmis cu ușurință prin contact intim la nivelul pielii din zona genitală. Aceasta include și atingerea, sexul oral sau sexul cu un partener de același sex.

Este important să reții că a fi infectată cu HPV nu înseamnă automat că partenerul tău actual a fost infidel. Virusul poate rămâne nedetectat mulți ani, de aceea este dificil să cunoști cu exactitate momentul când ai fost infectată sau cine te-a infectat. Infecția cu HPV este foarte frecventă, 8 din 10 persoane vor fi infectate cândva în cursul vieții lor. De multe ori, virusul va fi eliminat natural de către organism.

  1. Testul PAP încă este important, chiar dacă ai fost vaccinată împotriva HPV.

Vaccinul împotriva HPV previne infectarea cu anumite tulpini de virus, cunoscându-se că 70% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia persistentă cu aceste tipuri de virus. Ca urmare, dacă ți-ai făcut acest vaccin nu înseamnă că nu mai trebuie sa-ți faci regulat testul PAP.

  1. Chiar dacă ești la menopauză, încă este important să-ți faci testul Papanicolau.

Ghidurile recomandă ca femeile care sunt la menopauză să-și facă în continuare testul PAP. Dacă ai peste 65 ani, vorbește cu medicul tău pentru a stabili dacă mai este nevoie să continui efectuarea procedurii, dacă ai cel puțin 3 teste negative și nu ai avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.

  1. Un test anormal nu înseamă că ai cancer de col uterin.

Testul Papanicolau se efectuează pentru a evidenţia precoce prezenţa modificărilor la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infecţia persistentă cu HPV. Testul PAP în mediu lichid îmbunătăţeşte considerabil identificarea leziunilor celulare.

Foarte rar însă un test anormal înseamnă că ai cancer cervical. Frecvent, semnificația anomaliilor celulare identificate este aceea că celule recoltate de la nivelul colului uterin arată diferit de celulele normale, atunci când sunt examinate la microscop. Dacă nu sunt tratate, aceste leziuni pot progresa în ani de zile spre cancer. Toate femeile cu un test anormal trebuie să fie supravegheate cu atenție de către medic. Împreună cu medicul ginecolog vei discuta măsurile necesare pentru prevenţia cancerului de col uterin.

6.  Nu este recomandat să-ți faci testul Papanicolau când ești la menstruație

Pentru un rezultat cât mai precis, nu este bine să-ți faci testul PAP când ești la menstruație, cea mai indicată fiind perioada de mijloc a ciclului menstrual. De asemenea, este recomandat să nu te speli intravaginal, să folosești tampoane intravaginale sau să ai contact sexual cu 48 ore înaintea testului, deoarece toate aceste activități pot duce la pierderea sau deteriorarea celulelor de la nivelul colului uterin.

7. Testul PAP nu doare, însă poate fi inconfortabil. Află cum poți reduce disconfortul.

Nu trebuie să nu-ți mai faci testul PAP din cauza senzației neplăcute pe care ai avut-o la examenele anterioare. Acest test îți poate salva viața. Știm că este dificil să te relaxezi înaintea procedurii, în special dacă este prima oară sau dacă ești îngrijorată de rezultate. Însă, dacă nu încerci să te relaxezi, îi va fi mult mai dificil medicului să introducă speculul din cauză că mușchii vaginali se contractă atunci cănd ți-e teamă sau ești anxioasă. Respiră profund de câteva ori și spune-ți că dacă te relaxezi, testul va fi recoltat mult mai rapid și ușor.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Încurajează-ți familia și prietenele să facă testul PAP! Pentru programări, sună în Call Center: 021.9268.

Locațiile REGINA MARIA unde poți face Testul Papanicolau:

Bucuresti - Call Center: 021 9268

Puncte de recoltare:

  • Pantelimon - Șos. Pantelimon nr. 309, vis-a-vis de Spitalul Pantelimon
  • 1 Mai - B-dul Ion Mihalache nr. 127
  • Budimex - Spitalul de copii Maria Sklodowskaia Curie, Bd. Constantin Brâncoveanu, nr. 20, sector 4

Bacău

  • Campus Medical - Calea Romanului nr. 39, Bacău, Tel.: 0234 510 490
  • Centrul de recoltare Bacău - Str. Ioniță Sandu Sturdza nr. 3, Tel.: 0234 514 955
  • Centrul de recoltare Buhuși - Str. Tineretului nr.14

Brașov

  • Campus Medical - Bd. Iuliu Maniu nr. 49, Brașov, Call center: 021 9268

Cluj

Constanța

Craiova

Pitești

  • Policlinica Pitești - Str. Maior Ghe. Sontu, bl. D2, parter (fostul magazin Materna sau langa Hotel Cara), Call center: 021 9268

Ploiesti

  • Punct de recoltare Ploiești - Mall Mercur, Piaţa Victoriei, nr. 1

*Examenul Papanicolau se efectuează în mediul lichid.