Spitalul Euroclinic din Bucuresti a devenit singurul spital din Romania cu un Centru de Excelenta in Patologia Sanului

Spitalul Euroclinic din Bucuresti a devenit singurul spital din Romania cu un Centru de Excelenta in Patologia Sanului

Centrul pentru tratamentul afectiunilor mamare din Spitalul Euroclinic a devenit prima si singura unitate medicala din tara dedicata ingrijirii femeilor cu afectiuni mamare din Romania care a primit acreditarea SRC (Surgical Review Corporation). Astfel, in luna noiembrie 2019, a obtinut certificarea de Centru de Excelenta dupa un proces amplu de auditare, atat a spitalului, cat si a echipei medicale, efectuat de specialisti din Statele Unite ale Americii. 

SRC este recunoscut la nivel mondial pentru stabilirea celei mai sigure, eficace si eficiente ingrijiri medicale in numeroase domenii medicale si chirurgicale, printre care si tratamentul afectiunilor mamare. Procesul extrem de riguros a durat aproximativ 6 luni si a cuprins o analiza completa a experientei in ingrijirea pacientelor cu afectiuni mamare, conform ghidurilor si protocoalelor internationale. Recunoasterea internationala confirma eforturile depuse de echipa medicala pentru a oferi ingrijire de calitate, in conditii de siguranta, tuturor femeilor afectate de cancerul de san sau de alte afectiuni ale sanului. 

 

Echipa multidisciplinara este formata din imagisti senologi, imagisti interventionisti, chirurgi supraspecializati in patologia sanului, medic navigator, medici anatomopatologi, medici oncologi, medici geneticieni, radioterapeuti, psihologi si nutritionisti oncologi. O comisie multidisciplinara (Tumor Board) se reuneste saptamanal in Spitalul Euroclinic pentru a discuta si evalua situatia particulara a fiecarei paciente, eliberand un raport cu recomandarile si optiunea terapeutica optima. Fiecare caz primeste o rezolvare in termen de 24 de ore, incluzand consultul medical si investigatiile imagistice. Daca este necesara realizarea unei biopsii mamare, rezultatul examenului anatomopatologic este eliberat in aproximativ o saptamana. Prezenta medicului chirurg si a medicului radiolog in acelasi centru face posibila evaluarea imediata a cazurilor dificile si stabilirea rapida a unui plan-diagnostic complex. 

Centrul se diferentieaza de alte unitati medicale similare prin suportul oferit pacientelor de catre un medic navigator dedicat. Dr. Alexandra Parvulescu, medic specialist Radioterapie, preia si evalueaza cazul, ofera recomandari si indruma pacienta cat mai repede catre consultul si investigatiile necesare.

„Acest mod de lucru este inspirat de modelul britanic de la One Stop Clinic, care s-a dovedit benefic pentru pacienti. La finalul consultului si evaluarii chirurgicale si radiologice putem da un raspuns clar legat de preocuparile lor si, daca este nevoie, putem sa incepem tratamentul adecvat. Fiecare caz este introdus intr-o baza de date centrala a SRC, putand fi evaluate periodic si comparate cu standardele de ingrijire de forumul de acreditare. Validarea calitatii serviciilor REGINA MARIA la nivel international ne onoreaza in contextul acestei premiere nationale. Acreditarea ca Centru de Excelenta este un motiv de bucurie pentru echipa de la Spitalul Euroclinic”, a declarat dr. Victor Titirez, medic chirurg cu acreditare europeana in chirurgia oncologica a sanului, peste 8 ani experienta in chirurgia sanului in centre din Marea Britanie si peste 3.000 de interventii chirurgicale in tratamentul cancerului de san.

In Spitalul Euroclinic, pacientele beneficiaza de un mamograf Siemens 3D cu tomosinteza Revelation, de ultima generatie, care permite o evaluare mai buna a sanilori densi si identificarea eficienta a leziunilor mici, ce pot scapa uneori la mamografia conventionala sau digitala, rezultatele fiind net superioare. Investigatia reduce nivelul de anxietate al pacientelor, precum si costurile suplimentare. Aparatul are integrat cel mai avansat sistem de biopsie, ceea ce permite stabilirea cu rapiditate si precizie a diagnosticului. Acest tip de biopsie stereotaxica vaccum asistata (VAAB) este unica in Bucuresti si este realizata de dr. Isabela Botea, medic specialist Radiologie si Imagistica Medicala, cu supraspecializare in evaluarea si investigarea imagistica a patologiei sanului in Italia, la Instituto Clinico Humanitas din Milano.

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei. De-a lungul vietii 1 din 8 femei risca sa dezvolte cancer de san, conform Societatii Americane de Cancer. Este important ca fiecare femeie sa-si cunoasca sanii si sa se autopalpeze lunar astfel incat sa-si dea seama cand apar modificari. Cancerul de san poate fi vindecat atunci cand este depistat si tratat precoce.

Medicii Centrului de Excelenta in Patologia Sanului din Spitalul Euroclinic indeamna femeile sa mearga anual la medic pentru un control preventiv sau atunci cand observa urmatoarele semne si simptome asociate afectiunilor mamare:

  • Noduli
  • Modificari de forma sau volum ale sanului
  • Modificarea culorii sanului
  • Modificari ale mamelonului
  • Scurgeri mamelonare
  • Eroziunea mamelonului
  • Retractia sau tumefactia mamelonului
  • Orice durere de san persistenta
  • Mancarime la nivelul sanului
  • Eruptie la nivelul sanului
  • Formatiuni in axila

Cunosterea din timp a cauzelor modificarilor aparute la nivelul sanilor creste sansa unui diagnostic rapid si a unui tratament eficient.