Specialisti in traumatologia sportiva sustin pro-bono Clubul Sportiv Municipal Bucuresti

Articol de Sef De Lucrari Dr. Vlad Predescu Medic primar Ortopedie si traumatologie

Pentru Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie si kinetoterapeutul Ionut Ciprian Gospodin sportul a reprezentat o parte importanta din viata lor. Fost baschetbalist, respectiv fotbalist de performanta, cei doi specialisti s-au alaturat proiectului ”Sanatos si campion” al Centrului de Copii si Juniori din cadrul CSM Bucuresti, Sectia de Atletism, urmand sa lucreze pro-bono pentru recuperarea si preventia accidentarilor atletilor din cadrul CSM Bucuresti.

Dr. Predescu este coordonatorul Departamentului de Ortopedie si Traumatologie Sportiva al Ponderas Academic Hospital, medic primar ortoped la Spitalul de Urgenta “Sf. Pantelimon” Bucuresti si Sef de Lucrari la Universitatea de Medicina "Carol Davila" Bucuresti. Anual, reputatul doctor realizeaza intre 400 si 500 de interventii chirurgicale, in special endoprotezarea genunchiului si a soldului, artroscopii, ligamentoplastii, revizia genunchiului si a soldului, chirurgia piciorului, traumatologia membrului inferior si superior, chirurgie artroscopica a genunchiului si a umarului si traumatologie sportiva.

Acest proiect reprezinta  prima mea colaborare oficiala pe linie de sport. Am avut diversi sportivi in grija, fara sa am o colaborare oficiala cu clubul de unde proveneau. Prin tipul de patologie pe care o rezolvam in Ponderas Academic Hospital, suntem axati pe traumatologica sportiva. As aminti in primul rand leziunile genunchiului, dintre care cele mai cunoscute sunt rupturile de menisc si rupturile ligamentului incrucisat anterior. O patalogie noua si in crestere la tinerii sportivi o reprezinta leziunile pe cartilaj. Daca nu sunt tratate corect, acestea pot duce la moartea genunchiului, cu invaliditate. Desi speram sa nu trebuiasca sa intervenim prea des, ne bucuram sa ne alaturam proiectului de la CSM Bucuresti. Prin tratamentul si programul de recuperare oferit acestor sportivi suntem pregatiti sa facilitam intoarcerea rapida a acestora pe teren. Diagnosticul, tratamentul si recuperarea sportivilor de performanta vor fi prioritatea noastra si a echipei pe care o construim alaturi de antrenorii si managerii clubului”, a declarat Dr. Vlad Predescu.

Kinetoterapeutul Ionut Ciprian Gospodin provine de asemenea din lumea sportului, fiind fost fotbalist. Cu peste zece ani de specializare in recuperarea medicala, Ciprian Gospodin isi desfasoara activitatea in Policlinica Sun Plaza.

In cazul sportiviilor de performanta, preventia este esentiala. Pentru a nu se ajunge la accidentari, sportivul trebuie sa stie care este gradul adecvat de incarcare musculara in cadrul antrenamentlui. Sunt multi sportivi care nu cunosc acest aspect, iar asta duce la suprasolicitare musculara si de aici, la accidentari.” - a punctat Ciprian Gospodin. 

Mihaela Marasescu, coordonatoarea sectiei de atletism a CSM Bucuresti, si Narcis Cristea-Mic, Directorul Sportiv al Clubului, au salutat decizia celor doi specialisti de a veni alaturi de Sectia de Atletism. ”Aceasta colaborare, pe care o consideram la cel mai inalt nivel, va fi un semn pentru toata lumea sportului ca proiectul nostru este unul valoros, iar grija noastra se indreapta spre asigurarea unor conditii cat mai bune pentru atletii clubului”, a declarat Mihaela Marasescu.

Text adaptat dupa articolul „Colaborare de marca pe linie de recuperare si preventie sportiva”, 24 Aprilie 2015, site www.csmbucuresti.ro

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, Ponderas Academic Hospital