Robotul da Vinci Xi, cel mai avansat sistem de chirurgie robotica din lume, utilizat cu succes in Spitalul Euroclinic

Tehnologia reduce semnificativ riscul de recidiva in cazul afectiunilor oncologice, oferind numeroase beneficii pacientilor

Medicii acreditati in chirurgie robotica din Spitalul Euroclinic au realizat cu succes 100 de interventii robotice in primele 6 luni de zile, de la instalarea robotului daVinci Xi, cel mai avansat si cunoscut sistem de chirurgie robotica din lume. Tehnologia daVinci Xi permite efectuarea operatiilor complexe, cu riscuri reduse si importante avantaje post operatorii pentru pacienti.

Din cele 100 de interventii robotice, realizate de echipele chirurgicale din Spitalul Euroclinic in perioada septembrie 2021 - februarie 2022, aproximativ 60% au tratat afectiuni ginecologice oncologice, precum: cancerul de col uterin, cancerul de endometru sau cancerul ovarian. Spre deosebire de laparoscopie, chirurgia robotica a reprezentat pentru aceste paciente optiunea cea mai putin invaziva si cea mai eficienta. Studiile arata ca pe langa gradul ridicat de precizie, interventia realizata cu ajutorul robotului daVinci Xi reduce semnificativ riscul de recidiva in cazul afectiunilor oncologice.

Echipa ECh

Echipa de medici acreditati in chirurgie robotica din Spitalul Euroclinic
(de la dreapta la stanga): Dr. Bogdan Serban, medic specialist chirurgie generala, prof.univ.dr. Petre Bratila, chirurg de excelenta in ginecologia minim-invaziva, dr. Bogdan Barta, sef sectie Chirurgie generala, dr. Gheorghe Plugaru, sef sectie Chirurgie urologica

"Exista studii care au demonstrat ca prin laparoscopie nu pot fi identificati si scosi cu mare precizie toti ganglionii din pelvis, iar robotul iti confera un grad mult mai inalt de precizie, mai ales cand se scot ganglionii limfatici din pelvis. Acestia se afla pe niste structuri vasculare extrem de complexe, riscul de sangerare este foarte mare si cel mai mare risc este de a lasa ganglioni pe loc, care pot fi contaminati cu celule neoplazice si care sa duca apoi la o recidiva a bolii. Prin urmare, chirurgia robotica scade riscul de recidiva.", explica prof. univ. dr. Petre Bratila, chirurg de excelenta in ginecologia minim-invaziva, directorul medical al Spitalului Euroclinic, adaugand ca "precizia de neegalat, maximum de control si vizibilitatea crescuta sunt doar cateva dintre avantajele pe care le-am sesizat in timpul interventiilor robotice".

Un alt mare avantaj al interventiilor robotice este faptul ca elimina sau reduc la minimum durerea resimtita de pacienti postoperator. De exemplu, prima pacienta care a beneficiat de histerectomie robotica in Spitalul Euroclinic marturiseste ca nu i-a venit sa creada ca nu simte niciun fel de durere sau disconfort dupa operatie: "Primul lucru pe care l-am observat si care m-a surprins a fost ca n-am avut dureri. Am crezut ca am medicatie administrata pe vena si de aceea nu simt nicio durere, dar apoi cand am vazut ca efectiv nu mai eram conectata la nicio perfuzie si nu aveam dureri mi s-a parut incredibil".

Chirugia robotica, ideala pentru operatiile complexe, in zone greu accesibile

Spre deosebire de operatia clasica ori cea laparoscopica, chirurgia robotica ofera o precizie mai mare in sala de operatie si creste substantial calitatea actului medical. In acest fel, pacientii beneficiaza de interventii cu incizii minime, de doar cativa milimetri, cu riscuri reduse si recuperare accelerata. Datorita imaginilor 3D pe care le capteaza si le mareste de 10 ori, daVinci Xi ii ofera chirurgului o vedere mult mai buna. Astfel, poate separa cu mai mare usurinta tesuturile bolnave de cele sanatoase, fara sa afecteze vascularizatia zonei asupra careia se intervine. Cele 4 brate ale robotului se pot roti in 7 directii, 540 de grade, astfel chirurgul care il manevreaza are acces in zone inguste, cu structuri sensibile.

"Robotul DaVinci este pentru chirurg un instrument deosebit. Miscarile pe care chirurgul le efectueaza la consola robotului sunt transmise bratelor acestuia, care, prin intermediul unor instrumente particulare, cu grad de mobilitate similar articulatiei mainii umane, le replica identic intraabdominal. Beneficiind si de o camera ce mareste imaginea foarte mult este usor de inteles acuratetea si precizia gestului chirugical cu identificarea unor detalii anatomice de mare finete si evitarea lezarii unor structuri importante. Vorbim de un progres tehnologic particular, cu valoare mare atat in chirurgia oncologica, in special in tratamentul cancerului colo-rectal, cat si in chirurgia herniilor.", explica dr. Bogdan Barta, sef sectie chirurgie generala, medic primar specializat in chirurgia minim-invaziva a afectiunilor digestive, inclusiv a cancerului colorectal.

Pe de alta parte, avantajele chirurgicale se traduc in beneficii reale si perfect cuantificabile pentru pacienti, care se bucura de o recuperare mult mai rapida si mai usoara, avand in vedere ca toate riscurile asociate operatiilor complexe sunt reduse la minimum. Acest lucru este valabil inclusiv in cazul interventiilor efectuate pentru repararea diferitelor tipuri de henii si defecte parietale de mari dimesiuni, care presupun disectii amanuntite si laborioase.

"Experienta celor 6 luni de interventii chirurgicale robotice in sfera abdominala ne confirma eficienta si beneficiile majore aduse de chirurgia avansata. Robotul daVinci Xi nu aduce beneficii numai pacientului. Pe langa confortul sporit, recuperarea mult mai usoara, reluarea precoce a activitatilor sociale si familiale si nu in ultimul rand lipsa durerii postoperatorii, chirurgia robotica ne permite o mult mai buna acuratete a gestului chirurgical, cu riscuri perioperatorii mult diminuate.", sustine Dr. Bogdan Serban, medic specialist Chirurgie Generala, acreditat in chirurgie robotica.

Chirurgia robotica este cel mai modern, precis si eficient tratament oferit la ora actuala in intreaga lume pentru numeroase afectiuni medicale. Regina Maria este singura retea de sanatate din Romania cu 4 roboti chirurgicali, din care 2 roboti daVinci Xi - cel mai performant si mai modern sistem chirurgical de pe piata. De asemenea, 14 din cei 40 de chirurgi activi acreditati in chirurgie robotica in tara noastra opereaza in 3 spitale Regina Maria: Spitalul Euroclinic, Ponderas Academic Hospital si Spitalul Regina Maria Cluj.